37

„От 2009 г. страшно много неща се случиха на петролния сектор. Държавата налага все нови и нови изисквания на търговците на горива, които разбира се имат някакъв устойностен анализ в цената”.

Така Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация коментира пред NOVA парадокса, че при еднаква цена на петрола бензинът сега струва 2,36 лв. за литър, а преди 9 години е бил 1,80 лв.

Делчев даде за пример онлайн връзката с отчитащите уреди, изискванията към акцизните складове, регулациите, касаещи околната среда, качеството на горивата и повишаването на акциза, който формира около 50% от крайната цена.

По повод решението на Комисията за защита на конкуренцията да разследва драстичните разлики в цените на горивата в отделните бензиностанции, Делчев посочи, че преди няколко години оплакванията са били точно обратните – бензинът е струвал почти еднакво навсякъде.

„Въпрос на ценова политика на всяка фирма е дали определя цените единно за цялата страна или на всяка бензиностанция. Основното е конкурентната среда – дали има една бензиностанция в населеното място или няколко, които се борят за ценови предимства”, посочи Делчев.

Той добави, че по-големите обеми на продажби водят и до по-ниски маржове на печалба. Така икономиите от мащаба дават възможност за намаляване на цените.

Също така върху стойността на горивата в бензиностанциите влияят разходите за логистика и транспорт.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация подчерта, че пазарът на горива в България е силно конкурентен.

„Цените до този момент растяха, когато растеше и цената на суровия петрол. Преди по-малко от седмица сорт Брент проби връх от 85 долара за барел, а вчера беше на 82 долара за барел, респективно цената по бензиностанциите също падна”, отчете Делчев.

Той отрече протестите срещу високите цени на горивата да са повлияли на ценообразуването.

Рекордно висока инфлация и скок на горивата

Протест срещу скъпите горива, блокираха пътища

Откриха незаконна импровизирана "бензиностанция"

Депутат: Държавата няма механизми да намали цените

Защо цената на бензина е различна, КЗК се намеси

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@