4

В ече повече от година кампанията "Капачки за бъдеще" събира средства, с които закупува кувьози за болниците в цялата страна. Лечебните заведения се избират на един принцип - най-старо оборудване. В някои от неонатологичните отделения има кувьози на повече от 40 години.

Участниците в кампанията търсят информация за лечебните заведения от Министерството на здравеопазването. Преди месец те получават отказ за съдействие.

Досега са закупени 3 кувьоза - 1 в болницата в Червен бряг, 1 в Чирпан, като апаратът в болницата в Чирпан вече е спасил живота на над 20 деца.

Един кувьоз обаче все още не е в болница, а стои в склад. Защо? Екип на NOVA потърси отговора.

Директорът на лечебното заведение Неделчо Тотев заяви, че кувьозите са задължителни за всяко едно акушеро-гинекологично отделение. Преди дарението бебетата са били транспортирани до болницата в Стара Загора, тъй като предишният кувьоз в Чирпан е бил от 1976 г. Използването на апаратите се налага все по-често поради все по-честото раждане на недоносени деца.

"Тази есен попитахме здравното министерство за 18 други населени места, но два пъти получихме отказ от информация", каза инициаторът на "Капачки за бъдеще" Мартина Йорданова.

Другият инициатор на кампанията Лазар Радков съобщи, че е изключително трудно да се свържеш с Министерството на здравеопазването. Инициаторите ангажират своите доброволци, за да им помогнат сами да намерят нужните данни за лечебните заведения. Те лично изискват справки от болниците.

От здравното министерство се извиниха за случилото се. Те поеха ангажимент до 30 ноември да съдействат с нужната информация. Министерството съобщи, че се надява съвместната работа с кампанията да продължава и в бъдеще. 

За първи път Гери Малкоданска проговори за тежкото раждане

Получават ли бременните жени нужната подкрепа за раждане и отглеждане на деца

Как цяла България спаси бебе

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@