15

Ч естит международен ден на жената, мили дами! Бъдете здрави, бъдете щастливи, бъдете уважавани всеки ден! Вие сте красотата, любовта и нежността в живота, която вдъхновява и ни мотивира да бъдем по-добри и по-успешни!

Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си за Международния ден на жената. 

Заместникът му Цветан Цветанов също поздрави жените: 

"Мили дами, честит празник! За нас, мъжете, няма по-голямо богатство от вас, защото през годините думата "жена" се е превърнала в символ на красота, сила, мъдрост, обич и нежност. Благодарим ви за всичко и никога не забравяйте, че именно вие сте по-добрата половина на света", написа Цветанов в профила си във Facebook.

В парламента той подари цвете на всички дами. 

Мили жени, пожелавам ви да бъдете здрави, уважавани и обичани. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в официалния си профил във „Фейсбук“ по повод Деня на жената - 8 март. "Във време, когато върху нас падат много отговорности в работата, за дома, семейството и децата, нека запазим усмивката и женствеността си. Нека създаваме уют и топлина. Честит празник!", допълва тя.

"Ние се ангажираме да подкрепяме нашите жени, към които се отнасяме с уважение, във всички области, докато преследваме нашите цели с решителност", каза президентът Реджеп Тайип Ердоган в съобщение по случай Международния ден на жените. "Никога няма да се откажем от опитите да променим гледната точка на онези, които виждат жените и мъжете през сексистка призма, забравяйки факта, че те са преди всичко човешки същества", добави Ердоган.

Според данни, публикувани от Турския статистически институт (TurkStat) в сряда, жените, които съставляват 49,8% от населението, не са по-добре от останалите жени в света по отношение на заетостта. Все пак, делът на жените на ръководни длъжности на висше и средно ниво е 17,3%, съобщава TurkStat въз основа на статистиката от 2017 година.

За съжаление, нивото на заетост сред жените е по-малко от половината от процента на заетост на мъжете, според цифрите от 2017 г., последната година с налични статистически данни. Коефициентът на заетост при мъжете е 65,6%, докато при жените той е само 28, 9%.

Говорейки по въпроса, Зехра Селчук, министър на труда, социалните услуги и семейството, заяви, че през 2005 г. броят на заетите жени е 5 108 000; в момента, към ноември 2018 г. този брой достига 8 960 000 души. Тя добави, че процентът на женска работна сила се е увеличил до 34,1% през 2018 г. от 23,3% през 2005 г.

"Искаме да увеличим този брой до 41% до 2023 г.", добави министърът.

Статистиката показва, че колкото по-висок е образователният статус на жената, толкова по-вероятно е тя да участва като работната сила. Участието на работната сила при жените, завършили висше образование, е 72,7%, докато на тези, които са завършили средно образование, то е само 27,7%. Най-високата заетост на жените е в сектора на услугите. Тя е по-ниска в промишлеността и селското стопанство в сравнение с мъжете.

Други данни на TurkStat показват, че делът на жените преподавателки в сферата висшето образование е 31,2% през учебната 2017-18 година, а жените, които работят в Министерството на външните работи, са 22,1%.

Ердоган подчерта усилията на управляващата Партия на справедливостта и развитието за повишаване на статута на жените в семейния живот, бизнеса, образованието и здравето "с разбиране, основано на права и справедливост".

"Уважението към жените е фундаменталната динамика на нашите ценности, обичаи и традиции, история и социален живот", каза Ердоган, добавяйки, че "отговорността на всеки е да застане на страната на жени, подложени на насилие и потисничество".

Партията на Ердоган удвои броя на жените кандидатки за провинциални и общински съвети за изборите на 31 март, в сравнение с последните местни избори през 2014 г. За изборите бяха номинирани 4 712 жени кандидатки, включително 2 551 заместнички.

Правителството увеличи заемите и стимулите за жените предприемачи през последните години, за да подпомогне засилването на участието им в доминираната от мъже работна област. То въведе серия от стимули за работещите жени, от по-дълги майчинства до финансова подкрепа за ежедневни нужди, както и плащания на баби и дядовци, които се грижат за внуците си с работещи родители. Що се отнася до жените предприемачи, правителството вече предоставя до 50 000 лири заем и планира да ги направи повече за жени, желаещи да създадат свой собствен бизнес.

Правото да се кандидатират и да бъдат избирани е дадено на жените в Турция през 1934 г., което я прави една от първите страни, които предоставят това право на жените. Представителството на жените депутати в парламента обаче достигна най-високото си равнище в Турция с последните парламентарни избори на 24 юни 2018 г. За 27-ия парламент 103 парламентарни депутати жени бяха избрани на парламентарните избори.

В навечерието на празника президентът Владимир Путин се качи на кон и галопира в компанията на жени полицаи.  66-годишният държавен глава на Русия, чиито рейтинг се срина през последните месеци, беше заснет от държавната телевизия по дънки и яке, с разкопчана яка.

Конят му беше кафяв, за разлика от тези на полицайките, които бяха бели.

В навечерието на международния ден на жената, Путин заяви, че дамите имат все по-голям интерес да служат в силите за сигурност.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@