21

П рез последните 2 седмици скача ръстът на заболелите с COVID-19 според официално регистрираните изследвания. В повечето случаи това са резултати от т.нар. бързи тестове, които са антигенни. Но е известно, че PCR тестовете „хващат” заболяването и на по-късен етап. За съжаление, много хора с обща отпадналост и болки в гърлото просто не се изследват. Което предполага по-голяма реална заболеваемост от вируса. И пред лекарите инфекционисти възникват въпросите, свързани с изникващите нови антивирусни терапии. И това кой как се повлиява от тях и дали има необходимост от допълнително лечение с антивирусни препарати.

Това разкрива д-р Димитър Комитов, специализант в Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА пред в-к „Българска армия”.

Той казва, че все още науката не си казва думата за т.нар. постковидни оплаквания и усложнения при вече от боледувалите от вируса. Затова има повече хипотези, но клиничният опит показва, че „постковидът” се проявява по-често при жени между 40 и 60 г. Това са група от симптоми, сред които най-чести са главоболието, сърцебиенето, промяната в обонянието, тревожността, депресията и умората и след минимални физически усилия, нарушение в когнитивните функции, които могат да останат дълго време след боледуване или след оздравяването. След месец те могат да се появят отново и да продължат месец–два–три.

Д-р Комитов обяснява, че при такива оплаквания трябва да се изключат всякаква друга алтернативна диагноза, други възможни причини за това състояние. Твърди се, че преболедувалите Делта вариантът на вируса отпреди 1,5–2 г. по-често получават т.нар. long COVID, отколкото тези от Oмикрон сега. Този ефект при заболяването е характерен именно при по-тежките форми на коронавируса. И е по-голяма вероятността да се развие постковидния синдром именно при по-тежко преболедувалите.

Проф. Ива Христова с прогноза за разпространението на COVID-19

В момента се заразяваме от варианти на Oмикрон, казва д-р Комитов. А през последния месец след заразяването с вируса е особено характерно силното главоболие. То почти не се повлиява от аналгетици. Придружават го силна хрема и болки в гърлото. Засилват се и симптомите на придружаващите заболявания на пациентите, вирусът търси слабите ни места. Главоболието не се дължи на високо кръвно, но е задължителна профилактиката на кръвосъсирването. Става дума за аспирин от 100 мг по едно хапче вечер и някои лекарства антиагреганти и антикуаголанти, които се изписват за месец след преболедуването. Няма нужда от прелекуване: без антибиотик, без кортикостероиди, казва д-р Комитов. Медиците са се уверили, че няма нужда от започването веднага на лечение с антибиотик. Така че се предпочита минималната терапия. „Стараем се да лекуваме пациентите индивидуално”, казва д-р Комитов. Лекарите очакват наистина „да си живеем” с вируса в бъдеще и с неговите варианти, при които заболяването да протича по-леко. По-малко са сега случаите на пациенти в интензивните отделения, на необходимост от кислородолечение. Практиката във ВМА е в рамките на месец пациентите им да имат два контролни прегледа с всички необходими изследвания. В клиниката са имали и ко-инфекции – на заболели едновременно от грип и COVID-19.

Сега по-малко заразени с коронавирус достигат до болници

Каква е възможната превенция, питаме д-р Комитов. Отново помагат маските в градския транспорт, магазините, кината и театрите. Но явно някои кихащи и кашлящи си мислят, че коронавирусът вече го няма. Но дори и да са от невярващите в съществуването му, в момента маските защитават от сезонните грип и други респираторни заболявания като парагрип, като респираторен синцитиален вирус, а циркулират и аденовируси. Защото основната мярка да избегнем COVID-a е да не се заразим с него. Важни са пълноценното хранене и сън, особено за хронично болните и по-възрастните хора. Лекарите напомнят и за ваксинирането, при което е достатъчна и една от новия тип ваксина: статистиката за 2 години показва, че от усложнените с COVID-19 пациенти само 5% са имунизирани у нас, 95% са неваксинирани… А очакванията за пик на заразяването е през ноември. Грип-вълната ще тръгне след Нова година. Но сега, през последните 2 седмици, в клиниката на ВМА има повече пациенти с дихателна недостатъчност, които са на кислородно лечение. И в повече болници се връщат маските като задължително предпазно средство.

COVID-19: Новите случаи са близо 600

През това лято е имало повече случаи на заразени с хепатит А и Е. Те се предават по фекално-орален път. Хепатит Е у нас се среща по-рядко, разказва д-р Комитов, но въпреки това го има. За него се твърди, че заразата може да дойде и с консумация на свинско месо и чрез заразена вода. Механизмът на зараза като цяло в двата вида е сходен. Видът А е известен като хепатит на мръсните ръце. При хепатит Е също са характерни пожълтяването на кожата и видимите лигавици, потъмняването на урината и по-светлите изпражнения.

Хепатитът е опасно заболяване, особено за бременните жени

Вирусните хепатити имат сходни симптоми, започват с общо неразположение и тежест високо горе в корема, неспецифична болка, като на 2–3-тия ден урината потъмнява. Любопитно е, че Лаймската болест, която се предава чрез ухапване от кърлеж, се наблюдава в по-голям процент в Софийска, Благоевградска, Плевенска и Ловешка област и в по западната част от страната. Явно там кърлежите са по-заразени. Но в източната част преобладава заразата с Марсилска треска като кърлежопреносимо заболяване. На теория със затоплянето на климата има опасност и от заразяване с малария заради нахлуването и на пренасящите заболяването комари. Но не сме имали заболели.

През това лято в инфекциозната клиника са постъпили пациенти с хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС). Тя се причинява от вирус и се пренася от гризачи чрез урината им най-често в планински региони. А един от пациентите е бил на бунгало край морето. То е много опасно заболяване, което протича с остра бъбречна недостатъчност и с различна степен на кървене.

Д-р Комитов обръща особено внимание на заболяването, което започва с температура и замъглено зрение, както и с променена кръвна картина с понижени тромбоцити и завишени азотни тела: креатинин и урея. Това и предсказва бъбречното увреждане. Срещу този ханта вирус няма лечение, лечението е на симптомите и поддържащо. Затова д-р Комитов отново предупреждава: мийте си ръцете. И си слагайте маски отново, пазете близките си – с придружаващи заболявания, и по-възрастните.

Инфекционистът се спира и на характерното за младото население(15–20 години) заболяване, причинено от Бар вируса, който води до инфекциозна мононуклеоза. Известно е като болест на целувката, за която са характерни ангината с болното гърло, увеличение основно на лимфните възли по шията и завишение на чернодробните ензими, т.е. хепатит, а от заразяването страда и далакът, слезката. Често заради налепите в болното гърло личният лекар изписва антибиотици. А като вирусно заболяване то не се влияе от тях. И даже най-честите усложнения се получават именно заради изписването на антибиотици: т.р. ампицилиново морбили под формата на дребно петнист обрив по цялото тяло ден след приема на лекарството. Затова невинаги, когато те боли гърло, има нужда от антибиотик.

Да не се прибързва с тях. Както при грипа, който също е вирусно заболяване. Защото безразборната им употреба ни създава понижена чувствителност към някои много добри лекарства. С изследване може да се установи дали има бактериална инфекция, т.е. необходим ли е антибиотик. Защото антибиотикът невинаги е най-добрият приятел на човека. Добър приятел ни е, ако е оправдано лечението с него. Той лекува бактериални, а не вирусни инфекции, казва д-р Комитов. Антибиотикът не сваля и температурата, той не е антипиретик. Той споменава и за антибиотико-асоциираната диария при хора, пили често повече от един вид антибиотик и повече от необходимите дни. Резултатът е дехидратация и интоксикация, стига се и до шоково състояние. Злоупотребата с антибиотиците е световен проблем. Но това е тема за друг разговор…

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Свят Преди 7 минути

Трусът е бил на дълбочина 503,2 км

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 26 минути

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 6 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 7 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят