Д иета, богата на омега-3 мастни киселини, може да помогне за предпазване на децата от развитие на късогледство, сочат нови изследвания, пише Newsweek.
Проучването е изследвало повече от 1000 китайски деца на възраст от 6 до 8 години, като е привлякло участници от текущото проучване на детските очи в Хонконг.
Изследователите са проследили здравето на очите на децата и са анализирали диетите им чрез подробен въпросник за честотата на хранене, обхващащ 280 различни хранителни продукта, категоризирани в 10 групи.
👁️ Boost your vision with these amazing foods that can improve eyesight. Carrots, spinach, and salmon are packed with nutrients that support healthy vision. Add these superfoods to your diet and give your eyes the nourishment they need. Try incorporating them into your meals… pic.twitter.com/6326d0n7z6
— Barbara Oneill (@BarbaraOneillAU) July 13, 2025
Те включваха хляб, зърнени храни, тестени изделия, ориз и юфка, зеленчуци и бобови растения, плодове; меса, риба и яйца, мляко и други млечни продукти, напитки, закуски, включително дим сум, мазнини и масла, както и супи.
Приблизително 27,5% от изследваните деца са имали миопия или късогледство. Тези с по-висок хранителен прием на омега-3 мастни киселини – често срещани в рибеното масло – са имали по-нисък риск от състоянието, докато децата с най-висок прием на наситени мазнини – намиращи се в храни като масло, червено месо и палмово масло – са били по-склонни да проявяват признаци на разстройството.
Измерванията на аксиалната дължина (разстоянието от предната до задната част на окото, ключов маркер за прогресия на миопията) разкриха, че очите са най-дълги при деца с най-нисък прием на омега-3 мастни киселини и най-къси при тези с най-висок прием.
По подобен начин, мерките за рефракционна грешка са били най-тежки при деца, консумиращи най-малко омега-3.
Обратната тенденция се наблюдава сред тези с най-висока консумация на наситени мазнини. Никакви други хранителни вещества не са свързани с развитието на миопия.
Въпреки че изследването е наблюдателно и не може да докаже причинно-следствена връзка, авторите предполагат, че омега-3 мастните киселини могат да потиснат миопията, като усилят кръвния поток през хороидеята - съдов слой в окото, който доставя кислород и хранителни вещества - като по този начин предотвратяват кислородния дефицит в склерата, ключов фактор за появата на късогледство.
Разпространението на миопия се увеличава в световен мащаб и се очаква да засегне половината от световното население до 2050 г., като Източна Азия ще отбележи особено високи нива.
Смята се, че рисковите фактори включват прекомерно време пред екрана , ограничена активност на открито и генетична предразположеност.
„Това проучване предоставя доказателства при хора, че по-високият прием на омега-3 полиненаситени мастни киселини с храната е свързан с по-къса аксиална дължина и по-малко миопично пречупване, което подчертава омега-3 полиненаситените мастни киселини като потенциален защитен хранителен фактор срещу развитието на миопия“, пишат авторите в своята статия.