26

Д ве искания за снемане на имунитета на депутати внесе главният прокурор Сотир Цацаров. Единият е Димитър Гамишев, блъснал и убил човек, а другият е Манол Генов, обвинен за купуване на гласове. 

Манол Генов от БСП е обвинен в купуване на гласове в Асеновград за парламентарните избори през март тази година.

Предлагани са по 25 лева на глас.

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова именно Генов, тогава кандидат-депутат, е осигурявал парите, а бизнесмен е склонявал хората да си продадат гласа на изборите от 26 март. 

По същото време Генов е склонил главния архитект на Община Асеновград Константин Атанасов да разреши незаконно строителство в поземлен имот в защитена зона. Мястото се намира в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“.

Делото срещу Димитър Гамишев от ГЕРБ е образувано на 22.06.2016 г.

за случай от 2014 година, когато той е блъснал и убил човек. 

На 27.11.2014 г. в с. Копривлен, Благоевградска област, ул. „Атанас Тешовски“ със скорост от около 68 км/час при разрешена скорост 50 км/ч Гамишев блъснал пешеходец от селото и причинил смъртта му. 

На осмото заседание депутатът показва документ от ЦИК, че има имунитет.

Веселин Марешки сам се отказа от имунитета си

Главният прокурор поиска снемане на имунитета на трима депутати

Цацаров поиска имунитета на депутат, блъснал човек

Съдът спира наказателното производство. Затова главният прокурор е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител Димитър Гамишев.

Гамишев вече обяви, че сам ще се откаже от имунитета си. В сряда той ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет. 

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@