40

Б ългария е най-бедната страна в Европейския съюз – средната заплата е само 406 евро при 1520 евро за ЕС като цяло. За последните 10 години чуждестранните инвестиции са намалели десетократно до едва 1,8 млрд. евро.

„Преките чужди инвестиции са онзи мотор, който би трябвало да въведе в нашия реален сектор и в услугите, стоки с високa добавена стойност, от които да печелим”, коментира в ефира на „Здравей, България” по NOVA финансовият експерт Мика Зайкова.

Тя подчерта, че за първите 6 месеца на тази година, българската икономика има отрицателен търговски баланс, забавяне на растежа и износът е съставен основно от суровини и резервни части – стоки с ниска добавена стойност.

Мика Зайкова посочи, че спадът на чуждите инвестиции като съотношение към брутния вътрешен продукт за последните 10 години е 14 пъти.

Според икономическия експерт Стоян Панчев институционалната среда и бизнес климатът в България пречат на това подемът на икономиката в момента да доведе до повече чужди инвестиции.

Той посочи срива на Търговския регистър като пример за неработеща институция.

И двамата експерти са съгласни, че корупцията, неработещата съдебна система, високите административни такси, регулационни режими, несигурната икономическа среда пречат на икономиката на България.

Стоян Панчев посочи, че за част от чуждестранните инвеститори, като аутсорсинг компаниите, проблем представлява и недостигът на квалифицирана работна ръка.

„Най-важният проблем е, че хората не са сигурни за парите си”, смята Мика Зайкова. Тя посочи, че съдебната система е слаба, корумпирана и нереформирана.

Експертите са единодушни, че това, че България е най-евтината държава в ЕС, не бива да ни радва. Според тях ниските цени са резултат от бедността на населението, като заплатите растат много по-бавно от очакваното от хората.

„Нашата минимална работна заплата миналата година е 235 евро, а стандартът на покупателната способност е 580 евро. Това е показател за положението ни”, каза Мика Зайкова и допълни че в Румъния покупателната способност е много по-висока.

Според Стоян Панчев проблемът е, че  заплатите и доходите растат, но не достатъчно бързо, както при другите държави, които имат свободна икономика. Затова реално не можем да ги догоним.

„Ние, напредвайки, изоставаме”, смята финансовият експерт Мика Зайкова.

Неудобната истина за доходите в България

Българската компания, в която се инвестират милиони

Хиляди българи не работят, чакат пари от семействата си

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@