23

В края на 2017 година изпратихме документи в прокуратурата по т.нар. скандал "Кумгейт". Днес получихме писмо за това, че преписката се дава на Специализираната прокуратура, която се занимава с престъпления на висши длъжностни лица.

Това каза пред журналисти в парламента говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева.

Тя поясни, че не става дума само за "Кумгейт“, а за съмнение за престъпление, което тепърва ще се разследва от Специализираната прокуратура. 

"Самият факт, че документите са изпратени там означава, че вече ще бъдат разследвани висши длъжностни лица и че има достатъчно факти, които пораждат основателни съмнения“, обяви тя.

"В документите се казва: "констатирани са други нередности“, коментира още Йончева. 

"Тези документи съдържат обосновани съмнения, че в община Хасково са се извършвали престъпления от група, усвоявала обществени поръчки. Тази група беше наречена "дрийм тйим“ от областния председател на ГЕРБ за Хасково“, каза още говорителят на БСП.

Сагата започна с обвинения към депутата от ГЕРБ Делян Добрев. В отговор на заявлението на Йончева днес, той посочи:

"Край нямат фалшивите новини от Елена Йончева. Имам чувството, че тя е най-големият специалист по фалшивите новини. Това е мое обосновано предположение“, коментира той и отново попита Йончева съдружник ли е на Цветан Василев.

Делян Добрев обясни, че в делото му срещу Елена Йончева има 16 случая, в които тя го е наклеветила, а вече са станали 17.

ГЕРБ: Йончева има бизнес с Цветан Василев.Тя: Клевета

"Заведох дело срещу Елена Йончева още преди месеци. То в момента се движи процесуално“, посочи депутатът.

"Има 16 различни случая, в които тя ме е наклеветила, да не кажа набедила. Не съм сигурен дали днешното й изказване не е набеждаване, това ще го проверяват юристите. Ще добавя и него като 17-и иск срещу нея“, каза той.

Напрежение между двамата има от есента на миналата година, когато Йончева обяви, че схема в Хасково е обслужвала приятели и роднини на Добрев.

В публичното пространство скандалът стана известен като "Кумгейт“.

Йончева: Суджукгейт е детска приказка, сравнен с Хасково

ГЕРБ се разграничи от кмета си в Хасково, Йончева: Причината са кумове и приятели на Делян Добрев

От БСП поискаха оставката на депутата от ГЕРБ заради това, че на ръководни позиции в община Хасково работят негови роднини и близки.

След това в отговор Делян Добрев попита изпълнява ли Елена Йончева поръчка на трима бизнесмени в Хасково за дискредитацията му, както и дали е служител на служби в България и чужбина. Елена Йончева отрече твърденията му.

Парламентът обаче отказа да приеме оставката на Добрев след над 2-часов дебат в зала. 

КС: Решението за отхвърляне на оставката на Делян Добрев е противоконституционно

След ГЕРБ, „дъжд” от оставки в общината в Хасково

БСП вади цялата шуробаджанащина на ГЕРБ до седмица

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@