298

"Векове наред сме били под владичество, иго, робство, както искате го наречете. Не за ден или два, а за 5 века. Виждате за съжаление все по-излизам лош пророк, от няколко месеца казвам как ще се влошат отношенията и накрая ще стигнем до най-лошото", заяви премиерът Бойко Борисов след среща с канцлера на Австрия Себастиан Курц у нас. Двамата бяха в резиденция "Бояна". 

Курц трябваше да дойде преди седмици, но здравословна причина отложи посещението му. 

"Светът върви главоломно към конфликт, виждате вече, че политиците с имена, държави си говорят за ракети, войни и все по-реален става страхът на хората. Недалеч от нашата граница Турция води война. Апелирам дипломацията и ние да направим всичко необходимо да решим кризата с дипломатически средства", призова още Борисов.

Реджеп Ердоган заговори за Трета световна война и заяви, че Турция ще се подготви за всички възможности, коментирайки военната операция в кюрдския анклав Африн.

Борисов благодари за оценката за опазване на външната граница. "Всички в Европа оценяват, че не ние, а държавата България е направила така, че да имаме в момента нулев мигрантски натиск", посочи той в началото на пресконференцията. 

Борисов: Няма по-добре пазена граница

Холандия ни подкрепя за Шенген 

Защо Холандия не ни пуска в Шенген 

Борисов подчерта, че на срещата на Юнкер – Туск – Ердоган ще може да бъде договорена и по-нататъшната охрана на границата. Темата, по която имаме разбиране - да опазим външната граница, да има спокойствие в Европа, каза Борисов. В това време дипломатите да направят така, че тези войни да приключат, пожела той.

Курц ще е у нас за срещаата за Западните балкани, обърна се към Курц Борисов. "За да можем да направим хибридното финансиране на инфраструктурните проекти да го направим и през декември колегите от Австрия да приключат тези проекти и те да станат необратими, подчерта той.

"Темата Шенген мисля, че е ясна – всички виждат какво сме направили, вярвам, че ще има решение, каза българският премиер. Доскоро Австрия бе една от страните, коитос а против влизането ни", посочи премиерът. 

"Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенген. Няма държава в Европа, която е инвестирала толкова усилия в опазването на външните граници. Благодаря за политическото и икономическото сътрудничество, подчерта канцлерът на Австрия и отбеляза, че 350 са фирмите от Австрия, които работят в България. „Ние сме сред най-важните инвеститори в България. Ще се радваме от вашите вещи ръце да продължим председателството по основните насоки”, заяви от своя страна Себастиан Курц. 

"Много се радвам за това, че съм гост тук при вас. От години работим вече много добре с г-н Борисов и се радвам, че през последните години имахме възможност да постигнем добри резултати. Благодаря за силното представяне на България при председателството на Европейския съвет", посочи Курц. Австрия поема председателството след нас.

"Ще използваме нашето председателство да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси и по-малките въпроси да остави на отделните държави-членки и на регионите. На едно мнение сме, че най-сериозната област, в която трябва да работим, е сигурността, там трябва по-голяма съвместна работа, по отношение на външните граници, особено за спиране на нелегалната миграция. Благодаря на България за усилията през последните години, особено на теб, приятелю, затова че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен", обърна се Курц към Борисов.

По отношение на Западните Балкани Курц каза, че е важно за всички Западните Балкани да се подкрепят по пътя им към Европа. Това е в интерес и на държавите, които са около тях, както България и Австрия, и други.

Още преди време Борисов посочи, темата е много важна за Балканите. "Неслучайно и Първата и Втората световна война започват от Балканите.", заяви той. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@