76

П ремиерът Бойко Борисов се зарече да изпълни мерките, обещани в екологията от кабинета „Орешарски”, без значение от цената.

"Помните 2008, когато бях кмет на София, се виеше дим от „Кремиковци” с всички цветове на дъгата, така че ако тогава е мерен въздухът, не знам какъв е щял да бъде.

Поемам ангажимент по време на мандата на БСП и ДПС всички мерки, които Министерството на екологията тогава е приело или е искало да ги въведе, да ги направим". Това заяви премиерът Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание.

Коментарът на Борисов е заради мръсния въздух в редица градове на страната. 

На парламентарен въпрос, свързан с новата държавна агенция за пътна безопасност, Борисов заяви, че координирането на усилията по отношение на пътната безопасност има ключово значение за прилаганите мерки.

Днес имаме 11 институции, между които е споделена отговорността за пътната безопасност. Имаме и държавна комисия, която обаче не разполага със собствено финансиране, разполагаме и с национална стратегия за безопасността по пътищата. Усилия, мерки и информация има в различни институции, но липсва координационен механизъм. Затова правителството предложи държавна агенция за пътна безопасност. Тя ще разработва общите политики за повишаване безопасността на движение по пътищата, ще осъществява контрол върху администрацията, ще дава указания и разработва критерии и стандарти за дейностите. Ще се събират данни и ще се прави системен анализ за състоянието на пътната безопасност, внедряване на интелигентни транспортни системи за управление и контрол на трафика, научноизследователска дейност, информационни кампании за безопасността на движението по пътищата, заяви още Борисов. Той отбеляза, че проектът за новата агенция е на етап обществено обсъждане. Надявам се да имаме след това един добър проект и това да промени състоянието на пътната безопасност. Функционирането на новата агенция не отменя отговорностите и на съществуващите в момента институции. Техните функции ще бъдат координирани, добави още премиерът.

Конфликтът в Черно море е конфликт, който здравият разум не би трябвало да допуска. По-лошо от това не можеше да направят за Черно море, коментира пред медиите в парламента премиерът Бойко Борисов.

Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, не за кораби. Към момента няма военни кораби в Черно море, каза още Бойко Борисов по повод инцидента в Керченския проток и информацията на CNN, че САЩ планират да изпратят военни кораби в Черно море.

Надявам се да се води здрав разум и една предизборна кампания и вътрешно политически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море. Ако си мислят, че ние не разгадаваме техните планове, грешат, заяви още Борисов. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина и в Украйна и т.н., добави премиерът, повтаряйки няколко пъти, че полага всички усилия.

Моите опоненти, които навремето ме атакуват, че съм против военна флотилия в Черно море, сега им се дава една голяма възможност да кажат – ето виждаш ли, той беше прав тогава, коментира още премиерът. 

САЩ изпращат военен кораб в Черно море

Напрежение Русия - Украйна - откъде дойде провокацията

Радев: Нямаме интерес от милитаризация на Черно море

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@