109

П ротестиращите се събраха за 36-и път тази вечер на обичайното място - в триъгълника на властта, а трите кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората и на Ларгото, остават блокирани.

Палаткови лагери има на пл. "Независимост', "Орлов мост", както и на СУ.

Малко след 21 часа тази вечер, след традиционното шествие от "триъгълника на властта" до "Орлов мост", протестиращите блокираха и кръстовището при Румънското посолство. По думите им блокадата там ще остане за 24 часа, посочва NOVA. Единият от организаторите Светослав Трайков каза, че ще остане докато е необходимо.

Протестиращи издигнаха шатри на кръстовището. Недоволните са поставили и дървени палета и автомобилни гуми на пътното платно. Чуват се скандирания, освирквания, тромби и тъпани. Движението в района е блокирано.

Остава затворено и кръстовището на улиците "Черковна" и "Гео Милев" с бул. "Ситняково". Спряно е движението на градския транспорт в района, посочва БТА.

Преди протестиращите да стигнат до Румънското посолство, те обстрелваха сградата на бившия Партиен дом, както и тази на Народното събрание с домати.

Преди това на импровизирано парламентарно заседание на площад "Независимост" протестиращите "гласуваха" вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов "заради корупция, грабеж, некомпетентност и наглост, които унизиха народа на България и сринаха международния й авторитет", пише БТА.

"По решение на суверена господин Борисов вече не е министър-председател на България", обяви от трибуна при фонтана пред президентството Арман Бабикян, един от организаторите на протеста. Той обясни, че след проваленото извънредно заседание на Народното събрание днес, е време за истинско такова.

"Заседанието" на площада започна с българския химн. Протестиращите поискаха изслушване на премиера, а след това "гласуваха" недоверие към кабинета. След това с викове "Оставка" недоволните тръгнаха на шествие към Орлов мост. 

Най-коментираната тема сред протестиращите тази вечер бе липсата на кворум в парламента и проваленото извънредно заседание. Според присъстващите това е доказателство за страх сред управляващите, посочва БНР.

Исканията на протестиращите са непроменени - оставките на правителството и на главния прокурор.

Източник: БГНЕС

Освен тях, недоволстващите искат дистанционно и машинно гласуване, както свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Извънредното заседание се провали, протест пред Народното събрание

Някои протестиращи казват, че този парламент вече е изчерпан, според други основна вина за проваленото пленарно заседание носят депутатите от ГЕРБ.

"Проваленото заседание на Народното събрание е поредният страхлив ход от страна на ГЕРБ и управляващите. Освен страх, нищо друго не се чете в него", коментира една от протестиращите, цитирана от NOVA.

"Как да се събере кворум, като Бойко Борисов не иска да дава оставка, а в същото време го е страх да се яви пред народните представители, които ще му зададат много неудобни въпроси", коментира друг от демонстрантите.

По-рано днес протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП "Дунав мост".

Недоволните от управлението блокираха за по няколко минути движението на кръговото кръстовище в района на Граничния пункт "Дунав мост".

Накрая на протестното шествие на "Дунав мост" свириха гайдари. Акцията преминава без инциденти, посочва БНТ.

По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер. На място има полицейски екипи, информира NOVA.  Малко след 20 часа блокадата беше вдигната.

Източник: Наталия Йорданова, NOVA
Източник: Наталия Йорданова, NOVA

Антиправителствени протести – ден 35

Стотици пловдивчани се събраха на пл. "Съединение", за да поискат за пореден път оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Те се събираха повече от час пред паметника на Съединението.

От импровизираната трибуна се изказаха няколко души, сред които Асен Костов, един от организаторите на протеста.

"Искаме веднага оставка на цялото правителство, назначаване на служебно правителство и нови избори". Той поясни, че оставката на няколко министри не удовлетворява протестиращите и заяви, че всеки четвъртък ще се събират на площад Съединение.

"Няма да се изморим, всеки четвъртък ще бъдем тук, за да отстояваме устоите на демокрацията и да показваме на цяла България, че имаме будно гражданско общество", каза Костов

Друг протестиращ каза, че е тук, за да поиска оставка на Борисов и на главният прокурор и поясни, че ако имахме нормално работещ главен прокурор Борисов нямаше да съществува нито като премиер, нито като публична личност.

С викове "Оставка!" протестиращите потеглиха в шествие по главната пешеходна улица на Пловдив, като първо се отбиха пред сградата на ОД на МВР в Пловдив, за да поискат оставката на вътрешният министър, който според тях е назначение на ДПС.

Начело с огромен трибагреник и мощни викове "Оставка" протестиращите огласиха централната част на града, минаха през площад "Стефан Стамболов" и продължиха по затворения бул. "Цар Борис III Обединител", а преминавайки през тунела, пяха химна на България.

Заради организираното протестно шествие движението по шест основни пловдивски булеварда временно бе спряно временно, а маршрутите на 19 градски автобуса - променени.

По-рано протестиращите изразиха своето недоволство и пред сградата на полицията в града, където поискаха оставката на вътрешния министър Христо Терзийски. Причината за искането им са съставените 38 акта на хората, които миналия четвъртък блокираха с палатки кръстовище и получиха актове.

Недоволстващите изразиха готовност да прекарат нощта на блокираните кръстовища.

Протестът в Стара Загора започна с изграждане на каменна грамада на входа на Областната администрация. След това протестиращите се отправиха на шествие, като бяха временно блокирани възлови кръстовища в централната част.

"Виждаме, че демокрацията все повече се нарушава в нашата страна", коментира един от протестиращите.

"Нашите управляващи казаха, че ако парламентът спре да работи, държавата ще се счупи. Днес парламентът спря да работи и не виждаме държавата да се е счупила", каза друг от недоволстващите.

В Бургас протестното шествие премина тази вечер по ул. "Богороди". Недоволните написаха с тебешири "Оставка" и "Мутри вън" пред сградата на Общината и пред Казиното. Много хора, седнали в заведенията по ул. "Богориди", ги аплодираха. 

В центъра на Сливен тази вечер отново имаше протест с искане за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Протестното шествие от около 15 души традиционно изрази несъгласието си с политиката на правителството и задкулисието, скандирайки "Оставка" и "Мафия" пред местните партийни офиси на ГЕРБ и коалиционните им партньори и ДПС.

Коментари 109
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

109 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 минути

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как смяната на часа може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как смяната на часа може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 6 минути

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 3 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 3 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери