13

П о-високи осигуровки за служителите поиска бизнесът. Работодателите настояват и за промени в системата за издаване на болнични.

Средната работна заплата в България е 1100 лв. За осигуровки работодателят плаща около 200 лв., а служителят - около 150 лв. Идеята е тежестта да се разпредели равномерно.

Бизнесът настоява 2019 г. да е последната, в която първите три дни болнични да се плащат от фирмата.

"Това беше постановка още при старта на пенсионната реформа в началото на този век. Трябваше постепенно да расте разпределението на осигурителните вноски, тръгвайки от една ниска фаза до изравняването 50-50. Всичко това е много условно, а има значение много повече за статистиката, политиките, сравнението и прозрачността. Най-накрая са важни нетният доход за човек и общите разходи за труд", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той уточни, че предложението може да внесено така, че да предвижда запазване на нетното възнаграждение на служителите. А разликата в осигуровките да се компенсира чрез увеличение на брутната заплата.

Подобна реформа успешно е направена в Румъния и отдавна се прилага в Македония, допълни Велев. Той посочи, че по този начин ще се внесе повече прозрачност и съпоставимост. Велев изтъкна, че този подход няма да повиши доходите на хората, което ще стане през повече и по-добра работа. 

На очакваната от работодателите среща с премиера Бойко Борисов заради високите цени на тока от Асоциацията напомниха, че към цените в сегмента "Ден напред" се прибавя и добавката "Задължение към обществото". Затова се предлага тя да не се включва в сметките на хората и бизнеса, а да се поема от бюджета. Тогава ще има съпоставимост на цените и компенсиране на увеличението им, каза Велев.

Той съобщи, че предприятията вече са получили двойно увеличение на сметките за ток за декември спрямо същия месец на предходната година. В средния случай увеличените разходи за електрическа енергия спрямо общия размер на изплатените заплати са между 10 и 15%, допълни той и изтъкна, че увеличената цена на тока"изяжда" възможността за увеличението на доходи и даже може да доведе до намаляването им.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@