13

С пециализираната прокуратура разкри доказателства по активно дело, във връзка със случая с хакерската атака срещу НАП. Това действие, което е безпрецедентно, коментират пред NOVA юристът Марин Киров и адвокатът Марин Марковски.

„Ниското доверие в институциите благоприятства изкривяването на информацията. Защо беше показан част от доказателствения материал, ние не можем да знаем. Вероятно, защото някой от седмици се опитва да ни убеди, че прокуратурата действа без доказателства, репресивно атакува конкретна фирма”, посочи Марин Киров.

„Тук не визирам адвокатите и обвиняемите, чиято цел и право е да докажат в съдебния процес, че са невинни. Очевидно има кръг от медии, анализатори, включително се формира неправителствен сектор и граждански натиск, който иска да обвърже този случай с един по-мащабен сценарий, отнасящ се до въпроси за протести през есента. Свързва го с избора на нов главен прокурор. Въобще, тази случка излиза от рамките на процеса”, смята Киров.

По думите му, на обществото се предлага гледната точка, че няма престъпление, а прокуратурата действа извънредно, без правомощия и доказателства.

„Дали е правилен или грешен ход този отговор на институциите, времето ще покаже”, каза Киров.

Адвокат Марин Марковски обаче не е съгласен с тази теза. Според него прокуратурата е действала неправомерно, като е разкрила доказателства, защото по този начин се опитва да докаже вината на обвиняемите извън съда.

„Много авторитетно звучи подобно разбиране, че прокуратурата има право на политическа самозащита. Но аз като адвокат, който уважава закона, защото без него няма да има цивилизация, ще кажа, че всеки един политически акт на прокуратура, съд, следствие е неправомерен, безсмислен и в някаква степен опасен”, коментира Марковски.

„Когато се преценява дали нещо е правилно, или не, оценките са две. Едната е морална – в църквата, Библията, другата е правна – нарушава ли се законът или не. Когато говорим за работата на прокуратурата, единствената оценка, дали нещо е правилно, е прочитът на закона. Законът не дава такова право на наблюдаващия прокурор. Не се е случвало досега прокуратурата да изведе публично доказателства, за да убеди обществото, че е права”, категоричен е Марковски.

„Колегите в прокуратурата не са ми врагове. Но това, което е направено по това дело е много нередно, защото да се убедят хората, че даден човек е виновен е много лесно. Опасно е, защото тези доказателства не са достатъчни. Имаме презумпция конституционна - всеки е невинен до доказване на противното. Нарушаването на конституционната норма не е цивилизовано”, подчерта Марковски.

Той допълни, че по този начин прокуратурата оказва натиск върху съда извън съдебната зала, което е недопустимо.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@