26

А дминистративният съд в София отмени заповедта за спирането на строежа на небостъргача "Златен век" в квартал "Лозенец". Изграждането беше спряно през април след серия протести и скандал със строителното разрешително на фирма "Артекс". Решението на Административния съд може да бъде обжалвано.

ВАС отмени спирането на "Златен век"

В писмо до медиите от "Артекс" посочват, че поради "липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, са довели до загуби за фирмата в размер на 1 800 000 лв".

Според компанията с решението си съдът е потвърдил, че разрешителното на сградата е валидно. 

Съдът се произнесе след като "Артекс" обжалва заповедта на ДНСК, тъй като в нея се съдържат съществени нарушения на процесуалните правила, противоречие с материално правните норми и несъответствие с целта на закона. Освен това, съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г. Решението на съда идва и като потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов, се казва в съобщение на "Артекс".

Очаква се позиция и на Министерство на регионалното развитие и ДНСК.

От Инициативния комитет "Лозенец", които са срещу изграждането на небостъргача, посочиха, че ще продължат с протестите.

"За съжаление знаехме, че заповедта, която се издава от ДНСК има своите пороци. Затова сигнализирахме веднага след нейното издаване. Това, което не очаквахме, е, че по време на самото дело от ДНСК се държаха неадекватно по защитата на собствената си заповед. Едно нещо е ясно и съдът казва, че поправка "Артекс” има. Без законовото изменение от 2017 г. е невъзможно да се тълкува разрешението за строеж. От друга страна е ясно, че ДНСК не са защитавали по никакъв начин тезата, че разрешението за строеж е изтекло", каза в ефира на "Здравей, България" по NOVA Войслав Тодоров от Инициативния комитет "Лозенец".

"Очакваме Столична община да излезе със становище относно това дело. Искаме да разберем и реакцията на г-н Борисов, който ни стисна ръката и каза, че поправка "Артекс" няма. Сега съдът съзнателно или не осребрява "Апартаментгейт". Ние сме обнадеждени, че това е само на първа инстанция", коментира Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец".

От Инициативния комитет "Лозенец", заявиха, че ще продължат да се съпротивляват, защото, според тях, борбата е "безмилостно жестока и епична". Обявяват, че са готови на всякакви действия, за да "възтържествува справедливостта".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@