22

У правляващата коалиция представи в Министерския съвет пакета антиинфлационни и антикризисни мерки, който е бил договорен по време на лидерския коалиционен съвет, състоял се при премиера. 

"Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, които в момента са в най-голям риск от ефекта на инфлацията, и младите семейства с деца. Фокусираме се специфично върху горивата и електрическата енергия", обясни Кирил Петков, цитиран от БТА.

Последваха реакции от народни представители от ДПС, "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ", "Възраждане" и ГЕРБ-СДС. 

"Антиинфлационните мерки са закъснели и нямат фокус, не са достатъчно ясно таргетирани и с ясни цели, които да отговарят на ситуацията, в която се намира в момента страната", коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев

Цонев заяви, че по-голямата част от мерките са насочени към потреблението и към компенсиране на инфлационните ефекти.

Според заместник-председателя на ПГ на ДПС липсват мерки в селското стопанство в условията на световна продоволствена криза, липсва и диалог с опозиционните партии. 

"Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство,

което трябва да бъде най-ясно застъпено", заяви Цонев. По думите му в Испания, Италия, Германия има огромни пакети, насочени приоритетно към сектора.

Той съобщи, че от ДПС са имали среща с всички браншови организации от селското стопанство.

"Имаме абсолютно готов пакет от мерки. Чакаме да се отвори бюджетната процедура, защото те засягат бюджетни разходи. Няма никакво желание от страна на правителството да води диалог с опозиционните партии, с браншовите организации", коментира Цонев.

Относно заявеното намерение от страна на представители на управляващата коалиция да внесат законопроект

за облагане свръхпечалбата на електроенергийните дружества, Йордан Цонев коментира, че законопроектът на ДПС, който е внесен, не се допуска за разглеждане в пленарна зала. "Преписаха го и искат да подкрепим техния. Първо трябва да отговорят на въпроса защо дори разговори не проведоха. Ние да не го правим това за нас, правим го за хората. Това е отказ от диалог в условията на криза. Усещане за самодостатъчност за управляващите. В такава криза никой не си позволява да действа сам", заяви депутатът от ДПС.

Йордан Цонев
Йордан Цонев Източник: БГНЕС

Венко Сабрутев, заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси от „Продължаваме Промяната“, заяви: 

"Финалните антиинфлационни мерки, които ще изпълним, са насочени към трите основни фактора, които увеличават инфлацията, а именно високите цени на електроенергията, на газа и на горивата". Той коментира, че се предлагат мерки за повишаване на доходите на най-засегнатите лица, а именно хората с най-ниски доходи - пенсионерите, както и на семействата с деца. 

"Мерките са сформирани от коалицията - всяка една партия от коалицията имаше възможност да представи своите виждания, които бяха обсъдени от коалиционен съвет и бяха взети финални решения", допълни депутатът. 

Относно мярката за високите цени на горива, Сабрутев поясни, че лимитът ще бъде 50 литра на зареждане, а не на месец, и ще влезе в сила от 1 юли. 

По думите му парите за преизчисляване на пенсиите ще дойдат от голямо преизпълнение на приходната част в бюджета. Освен това тази мярка, която решихме да имплементираме за свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия, ще донесе допълнителен приход, който всъщност ще покрие всички тези допълнителни разходи от около два милиарда лева, коментира той. 

Сабрутев каза още, че е започнала работа и по актуализацията на бюджета, която е предвидена за средата на тази година. 

Темата беше коментирана и от депутати от БСП

"Необлагаем минимум на този етап не се приема, тъй като стойността на тази мярка е много голяма", коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Той каза, че необлагаемият минимум би струвал на бюджета два милиарда лева и на този етап това нямало как да се случи.

От БСП благодариха на коалиционните си партньори за приетите социални мерки.

Депутатът Борислав Гуцанов коментира, че бюджетът от 20 милиарда лв. за социални мерки е станал 22 милиарда лв., което по думите му никога не е било при социален министър от Българската социалистическа партия. Пенсиите от 1 юли се увеличават с 20 процента, а от 1 октомври най-накрая ще се постараем и ще направим така, че да има справедливост в пенсионната реформа - нещо, което е изключително важно, добави той.

Гуцанов посочи, че с 56 процента са се вдигнали пенсиите от началото на това управление.

"Да, не е достатъчно, но това е огромна стъпка напред, имайки предвид какво се случваше през последните десет години за най-ощетените хора в нашето общество, които са над два милиона", коментира депутатът. Той подчерта, че мярката за нула процента ДДС върху хляба и хлебните изделия е от изключителна важност за всеки един български гражданин, тъй като, по думите на Гуцанов, пряко ще бъде намалена цената за крайните потребители.

"Вкарваме закон още през следващата седмица за облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор

и за производителите и за търговците. Считаме, че нормалната печалба е 15 процента", допълни депутатът. Гуцанов разясни, че не могат да се трупат такива печалби в колосални размери в един кризисен момент за Европа и за страната ни. Мерките във въпросния законопроект ще обхванат всички предприятия държавни и частни. Той увери, че разчетите за въпросните мерки са направени и изрази надежда с актуализацията на бюджета всички тези мерки да станат факт. В тази тежка ситуация успяхме да направим възможно най-доброто, посочи депутатът.

Любомир Каримански
Любомир Каримански Източник: БГНЕС

"Има такъв народ" (ИТН) е съгласен с голяма част от антикризисните мерки,

смятаме че може би ще работят, въпросът е обаче, че трябваше да имаме достатъчно изчисления за ефекта от тях. Така председателят на бюджетната комисия и депутат от ИТН Любомир Каримански коментира пред журналисти в парламента представения днес пакет от антиинфлационни мерки.

Той уточни, че не са получили анализ за приходите от газ, електричество, какъв ще бъде размерът на ДДС, на акцизите.

"Това трябваше да бъде предварително направено, за да можем да направим т. нар. симулация "фискално пространство" и да кажем този приход може да бъде разпределен по такъв начин към уязвимите групи", посочи Каримански.

Самият той заяви, че има резерви към някои мерки

- не е ясна, например, схемата, по която тютюневите изделия ще бъдат облагани с по-висок акциз. "Не мога да кажа дали, примерно, това, което възнамерява да направи Министерството на финансите, е достатъчно прецизна схема, която ще доведе до увеличаване приходната част във фиска така, че тя да може да бъде преразпределена към тези, които имат най-много нужда", обясни председателят на бюджетната комисия. За предложението, свързано с преизчислението на пенсиите, той посочи, че не са видели изчисленията на Националния осигурителен институт колко ще струва.

Мерките трябва да работят в полза на гражданите, подчерта представителят на ИТН.

"Нямахме достатъчно данни за въздействието на тези мерки върху отделните уязвими групи", отбеляза Любомир Каримански. Според него, за да работят мерките, е необходимо да има дефиниция за всяка една от приоритетните категории и да се знае как ще рефлектират върху тях. 

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов Източник: БТА

За пореден път българското правителство тича след събитията,

коментира предложените антикризисни мерки на управляващите лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти в Народното събрание.

Той припомни, че от партията още от началото на войната в Украйна са предупредили, че ще има проблем с цените на доставките на газ, но не са били чути. Преди две седмици предупредихме, че ще има проблем и с цените на петрола, за пореден път не ни чуха, добави той.

Решението, по думите му, не е да се дават пари, а да се направи така, че да не се вземат.

Не е нужно да се прави частично намаляване на ДДС, акцизи, а да се предоговори начинът, по който функционира енергийната система на страната, според Костадинов. А именно - евтиният ток, който в момента се изнася, да бъде предоставен на българските битови и индустриални потребители, за да може основният фактор, който дърпа инфлацията нагоре - цените на тока, енергоносителите, да бъде елиминиран.

Трябва да се възстановят и отношенията с "Газпром" и да не търсим решения, които са палиативни

и които ще бъдат по-скъпи, допълни политикът. "Ние предложихме нула процента ДДС за всички хранителни стоки (миналата седмица законопроектът беше отхвърлен от пленарната зала), сега е времето да питаме "нашите лицемери, които ни управляват, защо не приеха нашето предложение", коментира Костадин Костадинов.

Каква е разликата, например, между хляба и месото,

защо за месото ДДС ще остане 20 процента, да не забравяме, че ни обясняваха, че това, което предлагаме ние, е популизъм и ще доведе до щети, добави лидерът на ПГ на "Възраждане".

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: БТА

Правителството вече се готви за предизборна кампания, коментираха от ГЕРБ-СДС по повод обявените антикризисни мерки

"Вече правителството се готви за предизборна кампания. Първият сигнал е като предлага подобни, както казахме ние, проинфлационни и неработещи мерки, а вторият сигнал е появата на Бойко Рашков", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента по повод обявените от правителството антикризисни мерки.

По думите ѝ, Рашков е изкочил от нищото и докато в София има разстрели, той отново говори за "Хемус" и чували.

Тя коментира, че Бойко Рашков изкача винаги, когато правителството има грандиозен проблем или е в предизборна кампания.

Според Тома Биков целта на обявените от правителството мерки не е да решат кризата с инфлацията, а кризата с управлението, управляващото мнозинство и настоящото правителство. От няколко седмици и дори месеци се обявяваме за предсрочни избори, а управляващите направо откриха и предизборната кампания, коментира той. Мерките, които се предлагат, са втора стъпка към финансовата криза, в името на това да бъде спечелено малко политическо време за това абсолютно изразходено, износено след шест месеца управление, правителство и управляващо мнозинство, заяви Биков. Той посочи, че правителството е обявило, че мерките влизат в сила от 1 юли, но дотогава има толкова много време, че изобщо не е ясно коя от тях ще влезе по начина, по който е формулирана днес. Затова Биков призова "българските граждани да не се доверяват толкова леко на хора, които лъжат серийно и без да им мигне окото".

Тома Биков
Тома Биков Източник: БТА

Деница Сачева коментира, че нито едно от предложените решения не е договорено в Съвета за тристранно сътрудничество

с работодатели и синдикати. Механичното вкарване на добавката към пенсиите грубо ще изкриви пенсионната система, защото не е свързана с осигурителен принос, смята тя. По думите ѝ, четворната коалиция е договорила едва 4% увеличение на пенсиите, никакви 20% няма. Не с кражби, а със заеми се финансират вашите "налудни идеи", обърна се тя към министър-председателя. Сачева определи представените днес мерки като "популизъм и голяма безотговорност към бъдещето".

Делян Добрев коментира, че от тези мерки ще станем по-бедни. Тези мерки единствено ще напомпат допълнително инфлацията, коментира той. По думите му, това правителство има два големи гряха - първият е, че инфлацията у нас е два пъти по-висока от европейската, а вторият са ето тези мерки.

Томислав Дончев също коментира, че това са мерки в подкрепа на инфлацията. Състезанието "заплати, плащане, цени" ще бъде спечелено от цените, смята той. Според него, въпреки анонсираната нулева ставка на ДДС, хлябът няма да поевтинее, а по този начин може да се помогне на търговеца. За компенсациите от 25 стотинки за литър гориво, Дончева коментира, че ако тази мярка бъде приложена, гарантира хаос на бензиностанциите. Мерките са закъснели, но тъй като са лоши и неадекватни, мисля, че това, че са закъснели, не е особен проблем, допълни той.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украйна: 14 човека загинаха при удар над жилищна сграда

Украйна: 14 човека загинаха при удар над жилищна сграда

Свят Преди 23 минути

Това съобщи Сергий Братчук, говорител на одеската областна администрация

Си Цзинпин: Демокрацията в Хонконг започна след връщането му на Китай

Си Цзинпин: Демокрацията в Хонконг започна след връщането му на Китай

Свят Преди 42 минути

Присъствието на Си е повод за демонстриране на факта, че Комунистическата партия на Китай си е върнала контрола върху града след 2019 г.

Сергей Лавров

Лавров: Спуска се нова желязна завеса

Свят Преди 8 часа

Западните страни трябва "да се държат много внимателно", предупреди Лавров

<p>Костадинов: Кирил Петков да бъде незабавно разследван</p>

"Възраждане" иска спешно свикване на КСНС

България Преди 9 часа

Костадин Костадинов: Смятаме, че премиерът Петков е опасен за страната

Очакват на милиард излишък в хазната през юни

Очакват на милиард излишък в хазната през юни

България Преди 9 часа

Размерът на фискалния резерв към 31 май е 9,37 млрд. лв

Скопие: Има ново, променено френско предложение

Скопие: Има ново, променено френско предложение

Свят Преди 9 часа

Теодора Генчовска: Няма второ френско предложение

Румен Радев призова Петков да свика МС за Русия

Румен Радев призова Петков да свика МС за Русия

България Преди 10 часа

Президентът: Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка

Василев: Бюджетът се прие, парламентът прояви отговорност

Василев: Бюджетът се прие, парламентът прояви отговорност

България Преди 10 часа

Парламентът днес прие компенсации за бизнеса

<p>Бивш шеф на ВМЗ: Поръчките се повишиха от февруари</p>

Русия: Държим повече от 6000 украински военнопленници

Свят Преди 11 часа

Вчера са си разменили с Украйна по 144 човека

Протест срещу затварянето на Руското консулство в Русе

Протест срещу затварянето на Руското консулство в Русе

България Преди 11 часа

Организатор на демонстрацията е "Приятели на Русия"

Китай разкритикува "напълно напразните" усилия на НАТО

Китай разкритикува "напълно напразните" усилия на НАТО

Свят Преди 12 часа

НАТО обяви вчера, че Китай представлява "предизвикателство"

Нови правила за роуминг в ЕС от утре

Нови правила за роуминг в ЕС от утре

България Преди 12 часа

Европейската комисия: Новите правила ще донесат също значителни ползи за предприятията и гражданите на ЕС

Русия предупреди България с нота, Петков отговори така

Русия предупреди България с нота, Петков отговори така

България Преди 12 часа

Кирил Петков: Посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота

Аталай: България вече няма газ

Аталай: България вече няма газ

България Преди 13 часа

Аталай посочи, че двата танкера, договорени от Кирил Петков в САЩ, вече са разтоварени

Виктория Василева от ИТН напуска парламента

Виктория Василева от ИТН напуска парламента

България Преди 14 часа

Тя ще реши допълнително за партията