11

Т ехниката за електронен паспортен контрол на „Летище София” може да спре да функционира, защото няма кой да я поддържа, съобщава NOVA, цитирайки източници от „Гранична полиция”.

Ако сте гражданин на Европейския съюз и пътувате с паспорт, можете да избегнете опашките като ползвате техниката за електронен контрол. От пет години такава апаратура има и в България. Но в най-добрия случай, вместо трите автоматични гишета, работи само едно.

Откриха новия път до летището

Летище София отбеляза рекорд и скара депутатите

Прекратиха процедурата за концесия на Летище София

Техниката, купена с европейски средства, струва половин лева и от 2016 г. е извън гаранция. Въпреки предвидените за целта 70 000 лв. годишно, няма кандидати за извършването на следгаранционната поддръжка.

„В момента никой не поддържа тази техника. Към настоящия момент се поддържа от колегите на летището. 33 хиляди от началото на годината са преминали през електронното гише. Само от едното”, посочва старши комисар Бисер Костадинов, зам.-директор на „Гранична полиция”.

Договорът с австрийската фирма, изградила системата, е сключен без да е ясно кой ще поправя апаратурата след гаранционния период.  А междувременно фирмата вече няма представители в България. Три различни компании са изградили системите за електронен паспортен контрол на летищата в София, Варна и Бургас. Техниката на морските летища работи и е още в гаранция.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@