5

Е РП-тата се обърнаха към държавата за помощ заради непрекъснатите кражби на ток.

Те искат крадците да плащат по-скъпа електроенергия. В момента, ако човек бъде хванат, че ползва незаконно ток, реално плаща двойно по-малко от редовните клиенти. 

„На 6 октомври предстои Върховният съд да се произнесе дали КЕВР може само да определя начина, по който се установяват кражбите на ток, или също така има правото да определя и цената, по която да се плати крадения ток”, обясни в „Здравей, България” по NOVA Момчил Андреев от ЕНЕРГО-ПРО.

„При нас най-голямата кражба е за 150-200 хиляди лева. Това са хотели, производствени предприятия”, поясни той.

В тези случаи, по думите на Андреев, става въпрос за организирана престъпност, за разлика от директното „присъединяване” към мрежите за пренос на електроенергия, при което хората крадат ток за собствена консумация.

Тази година ЕНЕРГО-ПРО отчита над три пъти повече софтуерни манипулации. Те са извършвани от организирани престъпни групи, включващи бивши служители на енергоразпределителните дружества с добри технически познания.

„Нашите юристи провериха регистрите на съдилищата за 2015 г. и се оказа, че има около 120 присъди за кражба на ток, от които две са ефективните, 20 – условни, а другите са пробация”, посочи Андреев.

Едно от местата където загубите заради кражби са големи – около 16%, е вилната зона на Варна. Там обаче към мрежата незаконно се присъединяват скъпи вили.

„Нашите хора седят отвън и гледат една луксозна къща, с басейн, всичко свети, къпят се в басейна, отвън BMW, обаче потреблението е колкото на панелка”, заяви Андреев. Той посочи, че районът на вилната зона не е регулиран по ЗУТ и за това служителите на ЕНЕРГО-ПРО нямат право да извършват проверки на място.

Друго населено място, където загубите стигат и до 80% е с. Каменар. Неговите жители са предимно роми.

„Варненското село Каменар е един от рекордьорите в региона по кражба на ток. Там има три трафопоста, на които има около 300 семейства. От тях 150 са изключени, защото не плащат. При проверка установихме, че има близо 20 незаконни присъединявания”, заяви Момчил Андреев. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@