1

Ж ертвите на битови пожари са вече 22 само от началото на отоплителния сезон. т.е. за по-малко от два месеца. Тревожната статистика идва от МВР. Други 30 души са пострадали в подобни инциденти.

Главен инспектор Стефан Стефанов от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” заяви в „Здравей, България“ по NOVA: „Загиват предимно възрастни трудноподвижни хора, които не чуват добре, трудно подвижни са, не могат да реагират адекватно и бързо”.

Най-често причините за битовите пожари са неизгасени цигари, използване на печка за твърдо гориво, затворена с непълно изгаряне, запалени покриви заради непочистени комини.

„Въглеродният оксид не прощава. Хората загиват тихо и бавно, без да разберат какво става”,

обясни инспектор Стефанов.

От Пожарната препоръчват през нощта хората да се завият по-добре и да не използват отоплителни уреди. „Когато човек е сънен, той е неадекватен и не може да реагира бързо, затова не трябва да оставяме отоплиелните уреди включени без наблюдение“, обяснява експертът.

Инспектор Стефанов даде и съвети какво да не забравяме преди да тръгнем, когато ни предстои пътуване. „Уредите, които са предвидени за денонощна работа, като хладилника например, са сравнително безопасни, защото са предвидени за постоянна работа.

Не е необходимо да изключваме хладилника, когато пътуваме.

Трябва обаче да проверим дали сме изключили всички уреди с по-голяма консумация – отоплителни печки, климатици. Трябва да проверим и дали нямаме забравен електроуред, който сме ползвали малко преди да излезем, например ютия“.

Освен това от ГД ПБЗН съветват родителите да не оставят малки деца в дома сами при включени електроуреди. „Случайното бутане на отоплителен уред при детска игра, поставянето на дрехи в близост, които да се сушат или други горими предмети, са изключително опасни. За съжаление през последните години има и загинали деца, така че не трябва да бъдат оставяни сами и не трябва да бъдат заключвани“, каза Стефан Стефанов.

За „духалките“ и коледните лампички, чуйте какво още каза експертът във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@