3

Б ългария продължава да изпраща помощ на пострадалите от земетресението населени места в Турция. Тази сутрин с военния самолет "Спартан" заминаха 20 служители на "Пожарна безопасност и защита на населението", предаде NOVA.

Те също ще се включат в издирването на оцелели изпод руините след опустошителното земетресение. В епицентъра на трусовете вече работят няколко български аварийни екипа. 58 служители са на ГДПБЗН, 12 спасители и 5 кучета от "Планинската спасителна служба".

 

След мощните трусове: Броят на жертвите в Турция и Сирия надхвърли 8 000 души

"Изпратихме 2 пъти по 2 "Спартана". Вчера към 20.00 часа получихме искане от турския посланик да изпратим още спасителни екипи. След бърза координация и организация с МВР екипите бяха осигурени, ВВС осигуриха транспортен самолет и днес превозват около 20 спасителите. Те ще бъдат на същото място, където отидоха спасителите от "Пожарна безопасност", каза министърът на отбраната Димитър Стоянов. 

Очаква се утре още един “Спартан” да излети за Турция, този път с медици от "Спешната помощ".

България е първата страна от Европейския съюз, която реагира и изпрати помощ към бедстващите хора.

Втори български гражданин е в неизвестност след земетресенията в Турция, съобщиха за БТА от Министерството на външните работи (МВнР) в сряда.

В Ситуационния център на ведомството е получен сигнал за намиращ се в неизвестност друг български гражданин, който предполагаемо се е намирал в гр. Антакия, информираха от министерството. 

Мощно земетресение, над 2300 са загинали в Турция и Сирия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Посолството на България в Анкара е подало сигнал към Председателството за управление на бедствия и извънредни ситуации. Понастоящем турската страна не разполага с информация за лицето.

Meждувременно национални и регионални структури, общественици, политици и обикновени граждани организираха кампании за набиране на средства,

дрехи и одеяла, храни и медикаменти, които да бъдат изпратени на пострадалите от опустошителните земетресения в Южна Турция и Сирия.

Българските екипи на терен в Турция: Разказ от първо лице

Българският Червен кръст обяви дарителска кампания

Още през вчерашния ден Българският Червен кръст (БЧК) обяви дарителска сметка за набиране на средства за пострадалите от земетресенията. Днес БЧК обяви кампания за набиране на материални дарения. Сред необходимите вещи са нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, ново спално бельо, нови топли завивки, хигиенни материали (за лична хигиена).

Даренията за София се приемат в 9-та Районна служба на ПБЗН – ж.к. „Люлин“ 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989, от 9:00 до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК. 

Областната администрация и Община Разград подкрепиха кампанията на БЧК, съобщи за БТА директорът на дирекция в Областната администрация Светлин Симеонов. Той посочи, че материални дарения за област Разград ще се събират в сградата на Секретариата на Областния съвет на БЧК, намираща се ул. „Кракра“ № 14, всеки работен ден от 09:00 до 16:00 часа.

В офиса на БЧК в Плевен се събират материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия, съобщи за БТА Габриела Хитова, директор на Областния съвет на БЧК в Плевен. 

Областният съвет на БЧК в Добрич също се включва в националната кампания за материални дарения в помощ на пострадалите при земетресенията в Турция, съобщиха от местната структура на организацията. В областния град са разкрити два пункта за събиране на дарения – на ул. „Отец Паисий“ 19 и ул. „Агликина поляна“ 19. 

Българският Червен кръст в Русе също набира от днес дарения в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, съобщи за БТА директорът на областната червенокръстка организация Антоанета Ябанозова.

В БЧК – Варна дарения ще се приемат до събота, 11 февруари, между 9:30 и 16:30 часа. Адресът на организацията е ул. „Братя Шкорпил“ 3.

Касички за събиране на средства за пострадалите от земетресенията в Турция ще постави във всяка от седемте кърджалийски общини областната структура на Българския Червен кръст, освен обявената вече национална дарителска сметка. Това обявиха пред журналисти проф. д-р Тодор Черкезов, член на Националното ръководство на БЧК, и Светломира Димитрова, директор на Областния съвет на червенокръстката организация в област Кърджали.

Българка, майка на две деца е в неизвестност в Турция

Общинските администрации също се включват в набирането на средства

Граждански инициативи в Пловдив започнаха да събират дарения за пострадалите от земетресението в Турция. Организатори на двете дарителски акции са издателят Манол Пейков и Дениз Мутлу. За ден по сметките на Пейков са събрани малко над 220 000 лева от повече от 1500 души, като непрекъснато постъпват нови дарения.

Предметни дарения се събират в пунктове в Пловдив и София. Необходими по последни данни са ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, отоплителни на газ за външно отопление, печки, палатки, столчета и маси за къмпинг, комплекти за първа помощ, хигиенни материали, батерии. В Пловдив те се събират на адрес бул. „Александър Стамболийски“ 9, а в София на ул. „Шипка“ 23. 

Пункт за събиране на помощи за пострадалите от земетресенията в Турция е разкрит във Велико Търново. Пунктът е разположен в центъра на града, на ул. „Марно поле“ 14, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той ще е отворен всеки работен ден от 8:30 до 17:00 ч., а събраните помощи ще бъдат изпращани към пострадалите в земетръсната зона. 

Националната асоциация на Доброволните формирования в България и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков разкриха пункт за набиране на хуманитарна помощ в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, съобщи за БТА Мария Ловчинова от областната администрация. Пунктът е разположен в центъра на град Пазарджик, на ул. „Екзарх Йосиф“ 15А и ще работи всеки ден от 9:00 до 19:00 часа.

Кметът на община Добричка Соня Георгиева инициира кампания за събиране на дарения в помощ на бедстващите след земетресенията в Турция, съобщи по-рано днес местната управа на сайта си. 

И Община Котел обяви кампания за събиране на дарения за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, съобщиха от общинския пресцентър. Всеки желаещ може да помогне. Даренията ще могат да се предадат на директора на Дневен център за стари хора – Ваня Иванова, всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа в сградата на Центъра, на адрес: гр. Котел, ул. "Проф. Павлов" №8. Координатор на кампанията е заместник-кметът Шериф Куванджъ. Всеки желаещ да дари парични средства, може да го направи от днес в дарителски кутии, поставени в сградата на Община Котел. Пари могат да се преведат в набирателна сметка в лева на Община Котел. 

Община Опака обяви кампания за подпомагане на пострадалите от земетресението в Турция. Кампанията е за набиране на неизползвани материални средства, които ще бъдат изпратени на бедстващите хора след опустошителното природно бедствие, каза секретарят на общината Неше Ашим за БТА.

Сред желаещите да помогнат е и десетгодишният син на отец Петър Гарена от Кърджали. Манол първи се включи в кампанията на Районното мюфтийство в областния град по набиране на средства за пострадалите при земетресенията в Турция и дари пари от своята касичка. Това каза за БТА районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди. 

Национални дарителски кампании

Главното мюфтийство и Посолството на Турция в България също обявиха днес банкови сметки, по които биха могли да се направят парични дарения. Банковите сметки и условията за даряване на стоки и материали от първа необходимост са публикувани на сайтовете им. 

ДПС също започна дарителска кампания в подкрепа на пострадалите в опустошителното земетресение в Турция, както и на семействата на загиналите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Фондация "BCause" също обяви кампания за набиране на средства, с която ще се подпомогнат българските доброволни отряди, отиващи на помощ на място. Фондацията ще насочи средства и към Хранителна банка в Турция, която доставя храна и вода на нуждаещите се. За пострадалите от земетресенията в Сирия от фондацията ще насочат дарения към MULHAM Gönüllüler YARDIM Dernegi (Molham Volunteering Team) - студентска доброволческа организация, която стартира спешен фонд за подкрепа на пострадалите.

Лазар Радков, организатор на кампанията „Капачки за бъдеще“, обедини усилията си с платформата Каузи.БГ. Към 20:30 ч. днес в кампанията, организирана от Каузи.БГ за събиране на средства за пострадалите от земетресенията, бяха събрани над 116 905 хил. лева. 

Още в първите часове след бедствието България изпрати планински спасители, пожарникари и лекари, които да се включат в операциите по издирване на изчезнали лица и за подпомагане на пострадалите.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака

Свят Преди 2 часа

Ердоган: Самият Нетаняху е първият, който трябва да бъде осъден

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 5 часа

Той е предизвикал катастрофа

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 7 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 7 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 7 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 7 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 7 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 7 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 7 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 7 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 8 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 8 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 8 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 9 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 10 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени