75

„Русия е близо до постигане на международно споразумение за замразяване на добива на петрол.”, заяви днес руският президент Владимир Путин.

Той каза това на среща с шефовете на руската нефтодобивна индустрия, на която отчете ръст на износа на суровината с 9% през миналата година.

Путин предложи добивът на петрол да бъде замразен през следващите две години на нивата от януари.

Саудитска Арабия, Русия, Венецуела и Катар миналия месец се споразумяха за ограничаване на добива до равнищата от януари, но при условие, че и останалите страни производителки приемат сделката.

„Министърът на енергетиката Александър Новак се договаря и на практика се е договорил с партньорите на международния пазар за ограничаването на добива”, отбеляза Путин, допълвайки, че по думите на министъра руският бизнес фактически е съгласен с решението.

Към идеята за замразяване на производството са се присъединили страните, добиващи 73% от петрола в света и това е „критична маса”, отчете от своя страна Новак.

Дори ако Ирак не се присъедини към ограниченията, те ще бъдат ефективни, а за Иран може да бъде взето индивидуално решение, посочи Новак. Окончателното решение за стабилизиране на добива ще бъде взето през март.

Междувременно стана ясно, че ежедневният износ на петрол от Иран е нараснал с 400 000 барела на годишна база от 21 януари-19 февруари (11-ия месец от иранската година, бахман). Това съобщи иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане.

Така износът на петрол е достигнал 1,75 милиона барела на ден. Добивите пък са скочили от 2,8 милиона барела на ден, до над 3,2 милиона барела на ден, като допълнителните количества изцяло са предназначени за експорт.

До края на 2016 г. ислямската република планира да добива още 500 000 барела дневно и категорично отхвърля споразумението, налагано от Русия.

След думите на Путин днес цените на петрола на международните пазари тръгнаха нагоре. Сорт Брент поскъпна с 1,86%, до 37,25 долара за барел с доставка през май, а американският лек суров нефт скочи с 3%, до 34,76 долара за барел.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@