5

П олина Карастоянова е подкрепила текст, който е лобистки и подкрепя големите алкохолни картели.

Така лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни тази сутрин в студиото на "Здравей, България" по Нова ТВ решението си да

изключи депутатката от парламентарната група на партията

Преди година Карастоянова оглави парламентарната комисия по културата и медиите, след като Слави Бинев бе принуден да се оттегли от този пост под натиска на протести в гилдията и гражданско недоволство.

На 27 ноември парламентарната група е свалила политическото си доверие от нея, а на следващо заседание, насрочено за 8 декември, депутатката ще бъде предложена за изключване.

Карастоянова е подписала промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които въвеждат ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

"Тя зае позиция, за която не е уведомила нито мен, нито колегите от НФСБ.

В петък следобед тя предлага законопроект на няколко души

от ВМРО. Те не са подготвени и го подписват, тъй като са били подведени от нея", разказа хронологията на събитията Симеонов. Според него с промените в този закон хората ще започнат да се крият и ще работят нощем.

Според него в същото време законът ще развърже ръцете на администрацията да се "разправя с всеки, който не е удобен".

"Основателят на АБВ Първанов има топла връзка с ръководството на ДПС

и по-конкретно с Ахмед Доган, благодарение на което е получил и втори мандат за президент", изтъкна Симеонов. Според него партията често гласува заедно с ДПС и често дава объркващи заявки, които от които после се отмята. "Опитват се да играят на опозиция, за да бъдат значими и забележими. Това е техният проблем в момента - криза на идентичността", заключи той.

Целият разговор с Валери Симеонов гледайте във видеото.

По-късно днес Полина Карастоянова заяви на брифинг в парламента, че към този момент

няма обвързаност с асоциации на винаро-лозарите

Тя обясни, че не това е поводът да внесе промяна в Закона за акцизите и данъчните складове, и потвърди, че пак би внесла текста и че се е ръководила от грижата да се дисциплинира пазарът и да се ограничи сивият сектор, по свое усмотрение и съвест.

По думите й поправката има финансово-икономическа логика и подозренията на Валери Симеонов приема като неаргументирани.

Карастоянова намекна, че вероятната причина за реакцията е в лошите изборни резултати, вследствие от разочарованието на гражданите към атакуващите я.

Нейните твърдения бяха подкрепени от депутата Емил Димитров от ПФ, който отговори на въпрос на медия, че текстът не бил подготвен от Карастоянова, а е отлежавал 6 месеца в МС преди това, но е одобрен от хора от бранша.

Групата на ВМРО няма да подкрепи предложението за изключване

заяви вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. "Съединението прави силата, не разединението. Надявам се, че колегите ще преосмислят решението. Това е прекалено тежка санкция и мисля, че нито един от колегите няма да го подкрепи", обясни Каракачанов.

Той не вижда който и да било депутат от групата, който да има провинения, заради които да бъде наказан с най-тежкото наказание – изключване.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@