Във форма за лятото: Как да постигнем перфектното тяло
Източник: Снимка: Димитър Коцев
4

В разгара на лятото темата, която вълнува не една или две дами, е как да влезем във форма за плажа. Възможно ли е обаче да постигнем мечтаната фигура за две седмици? Често хората се сещат в последния момент и започват да търсят крайни диети за постигане на бързи резултати, които обаче изобщо не са нито трайни, нито здравословни. 

Най-важното нещо, което трябва да знаем е, че няма магически храни или упражнения, които да стопят излишните мазнини.

Здравословна закуска за перфектна фигура

Днес ще ви запознаем с Елизабет Михайлова. Тя е само на 23, но вече има зад гърба си около 9 години опит в сферата на спорта. Занимава се с фитнес професионално от 5 години.

Завършила успешно и курс във "Фитнес Академия България". Зад гърба си има спечелени състезания и турнири в България и на международна сцена. 

  • Републикански шампион на България в категория "Бикини фитнес" 2018 г.
  • Шампион бикини фитнес ПСА – Лондон , Великобритания 2019 г.
  • Шампион бикини фитнес Балканска купа Княжевац, Сърбия 2021 г.
  • Републикански Шампион по силов трибой девойки България 2019 г.
  • Вицешампион бикини фитнес Световна Златна купа Панчево, Сърбия 2019 г.
  • 5-кратен вицешампион "Бикини фитнес" България.

А в началото на юни се завърна със златен медал от състезанието по бодибилдинг за Балканска купа в Княжевец, Сърбия.

Вижте какво разказа тя пред Василена Василева в интервю за Vesti.bg

Лятото вече е тук. Градусите скочиха и захвърлихме широките пуловери, с които се чувствахме така комфортно в студените зимни дни. Често обаче хората се сещат в последния момент за натрупаните излишни килограми и търсят лесни и бързи резултати, за да изглеждат добре на плажа. Възможно ли е това да стане в рамките на няколко седмици?

Разбира се, че е възможно. Но първото и най-важно нещо е, човек да е готов психически, а след това вече да започне своята промяна и физически. Много хора искат да променят своето тяло, но всъщност те не знаят дори откъде да започнат. Когато настроим първо своето мислене и фокус, тогава вече можем да очакваме и резултати.

Грешките, които правим, когато се опитваме да отслабнем

Аз лично винаги се опитвам да подготвя своите клиенти, че това не бива да е поредната диета или лишение , на което трябва да се подложат, а да превърнат всичко в начин на живот. Така освен, че ще им бъде много по-лесно, ще бъде и приятно.

Ние трябва да търсим баланса между нещата, а не крайности и временни резултати. 

Много момичета, влизайки във фитнес залата, се насочват предимно към кардио тренировките, защото се страхуват, че тежестите ще ги превърнат в мъже. Какви са твоите съвети за постигане на най-добри резултати?

Това е невъзможно. Използването на тежести дори е препоръчително, а аз бих казала и задължително, когато искаме да стегнем своето тяло, да намалим подкожните мазнини и да оформим своите мускули. Повечето пъти, ако трябва да съм честна, жените са не само по-мотивирани от мъжете, но и показват много повече издръжливост по време на тренировка.

Силовите тренировки помагат не само за по-бързо оформяне на мускулите, но и по време на тях имаме много по-голям енергиен разход, отколкото в една кардио сесия. 

Фитнес моделът, който пребори булимията

Силовите тренировки имат благоприятно влияние върху хормоналният баланс в организма. Ако са редовни и добре балансирани (нито твърде леки, нито прекалено натоварващи), се наблюдава положителен ефект както върху хормоните, отговорни за растежа на мускулите, така и върху тези, поддържащи ни в добра кондиция и настроение. Трайният резултат – физическо здраве, позитивна нагласа и висока самооценка!

Така че, момичета, слагайте спортните дрехи и се пригответе за една хубава тренировка.

Нека си поговорим и за прекаленото вманиачаване... В стремежа си да изглеждат добре, често жените прибягват до крайни диети, ограничават твърде много калориите само и само, за да приличат на фитнес моделите, които виждат по снимките в социалните мрежи и списанията. Възможно ли е да се поддържа такава форма целогодишно?

Разбира се, че не. Да се поддържа една и съща "фит" форма целогодишно няма да ни доведе до приятни крайни резултати от здравословна гледна точка. Особено, ако целим развитие и надграждане, няма как да го постигнем без покачване на мускулна маса. Повечето дами са вманиачени в числата на кантара, но това е далеч от това, което търсим, а именно стегнато, оформено и хармонично тяло. Външният ни вид е по-важен от цифрата на кантара. Има разлика дали тези килограми са в мускул или мазнина. А тялото ни няма как да бъде твърде дълго време в калориен дефицит. Така дори е възможно да забавим своя метаболизъм и да прекратим чистенето на подкожни мазнини.

Балансираната диета в комбинация с редовни тренировки е най-доброто решение. Тялото ни ще се отблагодари рано или късно. Никога на бива да бъдем крайни, особено в храненето. Тялото ни има нужда от разнообразна храна, за да функционира правилно. 
Аз лично, дори и когато съм в подготовка за състезание, си позволявам веднъж седмично по едно от т.нар. "чийт хранения". А именно пица, бургер или някое парче торта. Това няма да ме върне назад, а дори ще ми помогне – не само психически, но и физически.

Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни

Ти тренираш от цели девет години. Какво те мотивира да поддържаш винаги толкова добра форма? И как се запали по фитнеса и здравословното хранене?

Мотивират ме моите близки и клиенти, които вярват в мен, повече от мен самата. Мотивира ме моето отражение в огледалото и стремежа да бъда по-добра. Мотивирам се да искам повече от себе си, за да следя как се развивам, какво трябва да променям и къде трябва да надграждам. Човек има неограничени възможности, но само ако вярва в тях.

Запалих се по фитнеса по време на пубертета, мислейки си, че не искам да допусна да бъда с наднормено тегло. След като започнах да виждам резултати, вече търсих начини как да ги задържа и увелича, разбира се. Тогава разбрах, че здравословното хранене върви ръка за ръка с тренировките и спорта. Аз имах първоначално много проблеми в храненето. Не ядях почти никакви плодове, зеленчуци, ядки и т.н. Хранех се предимно с пилешко филе, яйца и сандвичи. Сама започнах да опитвам нови неща само в името на промяната в СЕБЕ СИ, и по-добър здравословен живот.  Не винаги ми е било вкусно. Закусвах салата с риба, само за да мога да променя вкусовете си и да виждам резултати. После вече започнах да се интересувам повече и с времето се научих как да си приготвям храната, за да бъде не само полезна, но и вкусна.

Имала ли си период, в който не си се чувствала добре физически?

Определено съм имала. Най-често през зимата или след състезания, когато си почивам повече и целта ми е да надграждам в залата. Тогава си позволявам да се отпусна и да хапвам каквото си поискам. Разбира се, че дрехите в гардероба сменят размера си, хората забелязват и се чудят защо, как и т.н. Но това е напълно естествен процес от нещата. Няма как и не бива постоянно да се ограничаваш. Разликата ми в основен период и състезателен е около 8-10кг. Но всеки процес е бавен и постепенен. За това трябва да си търпелив към тялото си, нищо БЪРЗО не е хубаво. 

От ада до баланса: историята на това момче ще ви трогне

След добра и пълноценна почивка не само на тялото ми, но и на съзнанието ми, съвсем спокойно мога да стартирам своя режим и да преследвам нови цели.

Какви са твоите принципи на хранене? Какво гледаш винаги да присъства в менюто ти?

Задължително в менюто ми присъстват много белтъчини, умерени въглехидрати и мазнини. 

Почти във всяко основно хранене имам зеленчуци и салати. Не пропускам да набавям своите ежедневни витамини и минерали. Разнообразното хранене е ключът към всичко.

Избягвам всякакви пакетирани храни, газирани напитки или много захари. Когато ми се хапва нещо различно, си го приготвям сама вкъщи с полезни продукти, вместо готова храна навън.

Всички сме склонни в дадени моменти да се поддадем на изкушенията. Навярно ти също имаш такива. Как успяваш да им устоиш особено, когато се подготвяш за състезание?

Аз съм човек, който обожава храната. И сладко, и солено. Мога да си похапвам постоянно. Но точно в тези моменти гледам винаги да намеря решение, което най-малко би могло да ми попречи на режима – а именно нещо домашно приготвено. Използвам натурални подсладители и съставки, за да утолят жаждата ми за сладко. Обожавам да си приготвям скир с малко протеин на прах (напр. вкус шоколад), добавям банан или фурми, нискомаслено какао на прах, подсладител и канела.

Протеиновите или БИО барчета, които са без захар са също доста добра алтернатива.

Любимата ми сладка закуска е протеиново кексче. Приготвям си я всекидневно от години насам и не мисля, че ще ми омръзне. Тя съдържа:

- 4 белтъка + 1 жълтък
- 50 гр. фини овесени ядки
- течен подсладител
- канела
- ½  доза протеин изолат или нискомаслено какао на прах.

Блендирам всички продукти и добавям шепа суров бадем и/или сезонен плод. Пека в предварително загряла фурна на около 200градуса за 10-15мин.

Сервирам с лъжица фъстъчено масло и воаля! Вкусно, лесно, сладичко и полезно.

Какво предстои оттук нататък, какви цели си си поставила?

Продължавам да надграждам своето развитие всеки ден, имам цели за участия в международни състезания и развитие на свой собствен проект. Времето само ще покаже.

Какво ще посъветваш хората, които тепърва започват да си създават здравословни навици и да бъдат физически активни?

Вярвайте в себе си. Лесен начин няма. Когато си спомня, през какви неща съм преминала, когато видя свои стари снимки, а после себе си в огледалото… определено човек се променя, но чудесата не стават сами. Трудете се, бъдете упорити и не се вслушвайте в хорското мнение. Човек винаги реагира първосигнално и отрицателно на промените, независимо дали те са добри или лоши. Това е заложено у нас. От вас самите зависи как и дали ще продължите напред. 

Когато дойде моментът, в който се почувстваш удовлетворен и доволен от себе си, няма по-сладка награда. Чак тогава осъзнаваш, че всичко си е струвало. И продължаваш... Доволен смело напред!

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

Уволниха дисциплинарно зам.-директора на полицията в Ловеч

България Преди 1 час

Това научи NOVA от високопоставени източници в МВР

Киев: Русия изглежда загуби последния си кораб с крилати ракети в Черно море

Киев: Русия изглежда загуби последния си кораб с крилати ракети в Черно море

Свят Преди 1 час

Плетенчук коментира информация за повреди на кораба на руския флот "Циклон" в Севастопол

Въвеждат тестове в детските градини

Въвеждат тестове в детските градини

България Преди 2 часа

Децата ще показват своите знания и умения

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Свят Преди 2 часа

Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Ева Лонгория събра погледите в прозрачна рокля в Кан (СНИМКИ)

Любопитно Преди 3 часа

Ева Лонгория беше гост на събитието Global Gift Gala, което се проведе на 19 май в Кан

Мъж преби без причина човек насред София

Мъж преби без причина човек насред София

България Преди 3 часа

Жертвата е с „нараняване, което прониква в черепната кухина“

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

Любопитно Преди 3 часа

Новините и публицистиката на медията са с пълна доминация в телевизионния ефир

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Кевин Костнър представи филма си "Хоризонт: Американска сага" в Кан

Любопитно Преди 3 часа

Актьорът обяви намерение да реализира поредица от четири части

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

Главчев възложи на ДАНС проверка за лифта на Витоша

България Преди 3 часа

Главчев акцентира върху широкото обществено недоволство по казуса

Илон Мъск

Мъск смени прогнозата си кога ще има хора на Марс

Технологии Преди 4 часа

Той все още мечтае да има цял град на Червената планета

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

България Преди 4 часа

В рамките на акцията текат и проверки на търговски обекти

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Любопитно Преди 4 часа

Дрехите ще бъдат продадени за повече от 12 000 паунда на търг на аукционна къща Kerry Taylor Auctions в Бермондси

Протест: Редица университети не отвориха врати

Протест: Редица университети не отвориха врати

България Преди 4 часа

Размерът на заплатите е сред причините, които взривиха натрупаното напрежение

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

Парламентарните избори и изборите за представители в Европейския парламент ще се проведат на 9 юни

Апелативният прокурор на София подаде оставка

Апелативният прокурор на София подаде оставка

България Преди 5 часа

Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Любопитно Преди 5 часа

Отсъствието на Кейт Мидълтън заради лечението ѝ от рак вероятно ще я изключи от ключови кралски моменти