Във форма за лятото: Как да постигнем перфектното тяло
Източник: Снимка: Димитър Коцев
4

В разгара на лятото темата, която вълнува не една или две дами, е как да влезем във форма за плажа. Възможно ли е обаче да постигнем мечтаната фигура за две седмици? Често хората се сещат в последния момент и започват да търсят крайни диети за постигане на бързи резултати, които обаче изобщо не са нито трайни, нито здравословни. 

Най-важното нещо, което трябва да знаем е, че няма магически храни или упражнения, които да стопят излишните мазнини.

Здравословна закуска за перфектна фигура

Днес ще ви запознаем с Елизабет Михайлова. Тя е само на 23, но вече има зад гърба си около 9 години опит в сферата на спорта. Занимава се с фитнес професионално от 5 години.

Завършила успешно и курс във "Фитнес Академия България". Зад гърба си има спечелени състезания и турнири в България и на международна сцена. 

  • Републикански шампион на България в категория "Бикини фитнес" 2018 г.
  • Шампион бикини фитнес ПСА – Лондон , Великобритания 2019 г.
  • Шампион бикини фитнес Балканска купа Княжевац, Сърбия 2021 г.
  • Републикански Шампион по силов трибой девойки България 2019 г.
  • Вицешампион бикини фитнес Световна Златна купа Панчево, Сърбия 2019 г.
  • 5-кратен вицешампион "Бикини фитнес" България.

А в началото на юни се завърна със златен медал от състезанието по бодибилдинг за Балканска купа в Княжевец, Сърбия.

Вижте какво разказа тя пред Василена Василева в интервю за Vesti.bg

Лятото вече е тук. Градусите скочиха и захвърлихме широките пуловери, с които се чувствахме така комфортно в студените зимни дни. Често обаче хората се сещат в последния момент за натрупаните излишни килограми и търсят лесни и бързи резултати, за да изглеждат добре на плажа. Възможно ли е това да стане в рамките на няколко седмици?

Разбира се, че е възможно. Но първото и най-важно нещо е, човек да е готов психически, а след това вече да започне своята промяна и физически. Много хора искат да променят своето тяло, но всъщност те не знаят дори откъде да започнат. Когато настроим първо своето мислене и фокус, тогава вече можем да очакваме и резултати.

Грешките, които правим, когато се опитваме да отслабнем

Аз лично винаги се опитвам да подготвя своите клиенти, че това не бива да е поредната диета или лишение , на което трябва да се подложат, а да превърнат всичко в начин на живот. Така освен, че ще им бъде много по-лесно, ще бъде и приятно.

Ние трябва да търсим баланса между нещата, а не крайности и временни резултати. 

Много момичета, влизайки във фитнес залата, се насочват предимно към кардио тренировките, защото се страхуват, че тежестите ще ги превърнат в мъже. Какви са твоите съвети за постигане на най-добри резултати?

Това е невъзможно. Използването на тежести дори е препоръчително, а аз бих казала и задължително, когато искаме да стегнем своето тяло, да намалим подкожните мазнини и да оформим своите мускули. Повечето пъти, ако трябва да съм честна, жените са не само по-мотивирани от мъжете, но и показват много повече издръжливост по време на тренировка.

Силовите тренировки помагат не само за по-бързо оформяне на мускулите, но и по време на тях имаме много по-голям енергиен разход, отколкото в една кардио сесия. 

Фитнес моделът, който пребори булимията

Силовите тренировки имат благоприятно влияние върху хормоналният баланс в организма. Ако са редовни и добре балансирани (нито твърде леки, нито прекалено натоварващи), се наблюдава положителен ефект както върху хормоните, отговорни за растежа на мускулите, така и върху тези, поддържащи ни в добра кондиция и настроение. Трайният резултат – физическо здраве, позитивна нагласа и висока самооценка!

Така че, момичета, слагайте спортните дрехи и се пригответе за една хубава тренировка.

Нека си поговорим и за прекаленото вманиачаване... В стремежа си да изглеждат добре, често жените прибягват до крайни диети, ограничават твърде много калориите само и само, за да приличат на фитнес моделите, които виждат по снимките в социалните мрежи и списанията. Възможно ли е да се поддържа такава форма целогодишно?

Разбира се, че не. Да се поддържа една и съща "фит" форма целогодишно няма да ни доведе до приятни крайни резултати от здравословна гледна точка. Особено, ако целим развитие и надграждане, няма как да го постигнем без покачване на мускулна маса. Повечето дами са вманиачени в числата на кантара, но това е далеч от това, което търсим, а именно стегнато, оформено и хармонично тяло. Външният ни вид е по-важен от цифрата на кантара. Има разлика дали тези килограми са в мускул или мазнина. А тялото ни няма как да бъде твърде дълго време в калориен дефицит. Така дори е възможно да забавим своя метаболизъм и да прекратим чистенето на подкожни мазнини.

Балансираната диета в комбинация с редовни тренировки е най-доброто решение. Тялото ни ще се отблагодари рано или късно. Никога на бива да бъдем крайни, особено в храненето. Тялото ни има нужда от разнообразна храна, за да функционира правилно. 
Аз лично, дори и когато съм в подготовка за състезание, си позволявам веднъж седмично по едно от т.нар. "чийт хранения". А именно пица, бургер или някое парче торта. Това няма да ме върне назад, а дори ще ми помогне – не само психически, но и физически.

Хранителните разстройства, които могат да разрушат живота ни

Ти тренираш от цели девет години. Какво те мотивира да поддържаш винаги толкова добра форма? И как се запали по фитнеса и здравословното хранене?

Мотивират ме моите близки и клиенти, които вярват в мен, повече от мен самата. Мотивира ме моето отражение в огледалото и стремежа да бъда по-добра. Мотивирам се да искам повече от себе си, за да следя как се развивам, какво трябва да променям и къде трябва да надграждам. Човек има неограничени възможности, но само ако вярва в тях.

Запалих се по фитнеса по време на пубертета, мислейки си, че не искам да допусна да бъда с наднормено тегло. След като започнах да виждам резултати, вече търсих начини как да ги задържа и увелича, разбира се. Тогава разбрах, че здравословното хранене върви ръка за ръка с тренировките и спорта. Аз имах първоначално много проблеми в храненето. Не ядях почти никакви плодове, зеленчуци, ядки и т.н. Хранех се предимно с пилешко филе, яйца и сандвичи. Сама започнах да опитвам нови неща само в името на промяната в СЕБЕ СИ, и по-добър здравословен живот.  Не винаги ми е било вкусно. Закусвах салата с риба, само за да мога да променя вкусовете си и да виждам резултати. После вече започнах да се интересувам повече и с времето се научих как да си приготвям храната, за да бъде не само полезна, но и вкусна.

Имала ли си период, в който не си се чувствала добре физически?

Определено съм имала. Най-често през зимата или след състезания, когато си почивам повече и целта ми е да надграждам в залата. Тогава си позволявам да се отпусна и да хапвам каквото си поискам. Разбира се, че дрехите в гардероба сменят размера си, хората забелязват и се чудят защо, как и т.н. Но това е напълно естествен процес от нещата. Няма как и не бива постоянно да се ограничаваш. Разликата ми в основен период и състезателен е около 8-10кг. Но всеки процес е бавен и постепенен. За това трябва да си търпелив към тялото си, нищо БЪРЗО не е хубаво. 

От ада до баланса: историята на това момче ще ви трогне

След добра и пълноценна почивка не само на тялото ми, но и на съзнанието ми, съвсем спокойно мога да стартирам своя режим и да преследвам нови цели.

Какви са твоите принципи на хранене? Какво гледаш винаги да присъства в менюто ти?

Задължително в менюто ми присъстват много белтъчини, умерени въглехидрати и мазнини. 

Почти във всяко основно хранене имам зеленчуци и салати. Не пропускам да набавям своите ежедневни витамини и минерали. Разнообразното хранене е ключът към всичко.

Избягвам всякакви пакетирани храни, газирани напитки или много захари. Когато ми се хапва нещо различно, си го приготвям сама вкъщи с полезни продукти, вместо готова храна навън.

Всички сме склонни в дадени моменти да се поддадем на изкушенията. Навярно ти също имаш такива. Как успяваш да им устоиш особено, когато се подготвяш за състезание?

Аз съм човек, който обожава храната. И сладко, и солено. Мога да си похапвам постоянно. Но точно в тези моменти гледам винаги да намеря решение, което най-малко би могло да ми попречи на режима – а именно нещо домашно приготвено. Използвам натурални подсладители и съставки, за да утолят жаждата ми за сладко. Обожавам да си приготвям скир с малко протеин на прах (напр. вкус шоколад), добавям банан или фурми, нискомаслено какао на прах, подсладител и канела.

Протеиновите или БИО барчета, които са без захар са също доста добра алтернатива.

Любимата ми сладка закуска е протеиново кексче. Приготвям си я всекидневно от години насам и не мисля, че ще ми омръзне. Тя съдържа:

- 4 белтъка + 1 жълтък
- 50 гр. фини овесени ядки
- течен подсладител
- канела
- ½  доза протеин изолат или нискомаслено какао на прах.

Блендирам всички продукти и добавям шепа суров бадем и/или сезонен плод. Пека в предварително загряла фурна на около 200градуса за 10-15мин.

Сервирам с лъжица фъстъчено масло и воаля! Вкусно, лесно, сладичко и полезно.

Какво предстои оттук нататък, какви цели си си поставила?

Продължавам да надграждам своето развитие всеки ден, имам цели за участия в международни състезания и развитие на свой собствен проект. Времето само ще покаже.

Какво ще посъветваш хората, които тепърва започват да си създават здравословни навици и да бъдат физически активни?

Вярвайте в себе си. Лесен начин няма. Когато си спомня, през какви неща съм преминала, когато видя свои стари снимки, а после себе си в огледалото… определено човек се променя, но чудесата не стават сами. Трудете се, бъдете упорити и не се вслушвайте в хорското мнение. Човек винаги реагира първосигнално и отрицателно на промените, независимо дали те са добри или лоши. Това е заложено у нас. От вас самите зависи как и дали ще продължите напред. 

Когато дойде моментът, в който се почувстваш удовлетворен и доволен от себе си, няма по-сладка награда. Чак тогава осъзнаваш, че всичко си е струвало. И продължаваш... Доволен смело напред!

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 минути

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 40 минути

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 3 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 4 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия