1

11 май е Денят на библиотекаря. За да го отбележим, говорим с Моника Чалъкова – момичето, което преди извънредното положение посрещаше хората в „читАлнЯта“ – едно от любимите ни места в София, което и след кризата с коронавируса ще продължава да събира хората, които обичат книгите.

За Вдъхновените и Vesti.bg Моника споделя повече за четящия човек, за книгите, които да дадем на децата ни и как четенето ни променя към по-добро.

Като дете Моника мечтае за журналистиката. „Когато бях на 9 и първата сапунерка вече се беше появила в дома ни, започнаха снимките.

Взимах интервюта от малкия ми брат – известен художник, който рисува по стените в кухнята и коридора; със съседските момичета организирахме новинарски емисии, вечерни шоута с гости и музика от компютъра; дори сами записвахме реклами на разни конфитюрчета и трейлъри на предстоящите предавания, за да разполагаме с цялостна програма.“

Източник: Моника Чалъкова, личен архив

Така, години по-късно, тя се записва във Факултета по журналистика и масови комуникации. Специалността обаче е – „Книгоиздаване“. Заедно с колегите й започват да правят предаване за култура в студентското радио „Реакция“, а преди около година съвсем естествено, Моника става част от „читАлнЯта“.

Именно там Моника затвърждава убеждението си – книгите и техните хора са едно красиво и зареждащо изживяване. Срещата с читатели учи. И обяснява защо библиотеките нямат клиенти. „Когато си имаш работа с клиенти, е намесена размяната на продукти и услуги срещу пари. Тук разменяме идеи, възгледи и… книги. Единственото задължение при нас е да се спазва срокът за връщане на заетата книга.

Както и да се уважаваме, разбира се, но четящият човек няма нужда от това напомняне, той е по-различен – той е поне на една крачка разстояние от мисълта да не уважава другите, той е съобразителен и заинтересован.

Нашите читатели са наши приятели, с които се срещаме всеки ден, обменяме читателски опит, а препоръките за книги не са само от нас към тях, а и от тях към нас. Учим се едни от други. И след едно известно време толкова добре се опознаваме, че дори ни е важно да разберем кой как е прекарал на пътешествието си - или как му се е сторила онази постановка, за която последно каза, че си е взел билети.

Моника Чалъкова
Моника Чалъкова Източник: Моника Чалъкова, личен архив

Сега не работим, но все се случва по пътя до магазина или дори през кратката вечерна разходка да се засечем с някои читатели. Разпознаваме се дори с маските и настава такава радост, че сме се срещнали. „читАлнЯта“ ми липсва, но се надявам, че остана още съвсем малко и много неща ще се върнат по местата си.“

Моника казва, че хората, които са възпитани – и продължават да разширяват мирогледа си с книги, са по-различни. „Четенето прави хората по-наблюдателни, кара ги да слушат по-внимателно, учи ги на емпатия, учи ги на критична мисъл към заобикалящия ни свят и най-накрая, но не на последно място – развива езика им.

Според мен винаги можеш да разпознаеш човек, който чете, както и какво чете, по начина, по който говори. Издават го кодове: в подбора на думи; в това, което намира за важно да сподели и изкаже, във въпросите, които задава, в начина, по който разсъждава върху чутото. Независимо какво чете, вижда се.

Затова и четящите хора са добри, те не се движат по повърхността, не се притесняват да се потопят по-надълбоко.

Място като „читАлнЯта“ обединява всички в столицата – малките и големи, хора от България и чужбина, казва още Моника и допълва: „читАлнЯта е инфоточка в сърцето на София, в Градската градина, и наши посетители са най-прекрасните хора – читатели на библиотеката, които с блясък в очите и трепет идват да си вземат нови книги, както и туристи от цял свят – любопитни, любознателни и заредени с приключенски дух.

Разказваме за кирилската азбука на всеки втори и историите предизвикват такъв възторг; следват въпроси, както свързани с историческото ни минало, така и „Как се пише името ми? Еха!“ и в общи линии се получава един весел урок (междувременно са дошли още туристи), придружен с много шеги и продължил около час.“

Едно от най-хубавите неща, които Моника вижда са децата и родителите, които взимат заедно книгите и ги обсъждат. „Имам една любима история, която все разказвам тук и там. Има едно семейство, което ни посещава всяка събота – майка, баща и малкият им син, който все още не може да чете, но сам избира коя детска книга да заемат.

Веднъж бащата остана да преглежда някои заглавия в „читАлнЯта“, докато майката и малчуганът  излязоха отвън, настаниха се на една пейка и започнаха избраната току-що книга. След половин час той се върна и заяви, че вече са я прочели и ще си избира друга.

Източник: Моника Чалъкова, личен архив

Попитах го дали му е харесала, а той съвсем невъзмутимо ми отвърна: „Не, не е добре написана“ и продължи с работата си. Малък критик.

В последствие разбрах, че с майка му са коментирали книгата, обсъдили са я от-до и такъв е бил изводът му. Впечатли ме диалогът и усилието не само една приказка да бъде прочетена, а и след това да се направи опит тя да бъде анализирана, да се приложи критична мисъл.“

Според Моника има две книги, които да дадем на децата ни – и това са „Пипи Дългото Чорпапче“ и „Алиса в Страната на чудесата“. „Нека има игри и приключения“, казва тя.

Моника споделя още, че общуването ни с литературата оставя следата си в нас: „След всяка следваща книга човек се променя, разговарял е с един отдавна отишъл си човек чрез това писмо, прекосило времето и той вече е друг.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
,

Израел нареди евакуацията на район в Газа, обявен за хуманитарна зона

Свят Преди 14 минути

Заповедта беше дадена в отговор на ракетен обстрел, който според Израел е бил извършен именно от този район

Снимката е илюстративна

КОД ЧЕРВЕНО: Средната температура в България се е повишила с близо градус за 30 години

България Преди 39 минути

Според министъра на екологията жегите водят до опасност от засушаване

Селин Дион

Селин Дион: За мен беше чест да пея на откриването на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Певицата написа в социалните мрежи, че всички атлети трябва да бъдат горди, че са част от спортното събитие

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Хеликоптери изхвърлиха 120 тона вода над пожарите в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Локализирани са новите огнища на пожара

,

Защо плуването е било табу на Древните Олимпийски игри

Любопитно Преди 3 часа

Древните олимпийски игри са се провеждали между VIII и IV в. пр.н.е. и са включвали състезания като борба, бокс и петобой

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 3 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

България Преди 3 часа

Проф. Ивайло Копрев посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

България Преди 3 часа

Падналият вчера дъжд e помогнал, но за кратко

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 4 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 4 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 5 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 5 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 5 часа

В градския район е обявено извънредно положение