1

К огато й е тъжно, тя посяга към хладилника. Когато й е самотно, тя пак посяга към хладилника. Същото се случва и когато е разочарована, изнервена, когато нещата са се случили извън контрола й.

Срамува се. Крие се. Преяжда. Прави го системно. Прави го 4 години.

Тя има хранително разстройство. То се казва хиперфагия – проблем, от който страда голяма част от човечеството.

За силата да се изправиш пред себе си, да си помогнеш сам и да превърнеш храната от слабост, в сила – днес в поредицата „Силата на храната“ говори Мария Сбиркова.

Мария Сбиркова
Мария Сбиркова Източник: Мария Сбиркова, личен архив

Когато апетитът НЕ Е здраве. А зависимост

Мария расте като всички останали деца. Или не съвсем. Както самата тя казва, никога не е ограничавана за нищо. „Бях пре-презадоволена“. Имала е всичко. Освен любовта на бащата. Той губи битката с коварна болест, когато Мария е съвсем малка. „Тогава майка ми трябваше да стане и жената, и мъжа в семейството, за да ни издържа“, спомня си Мария. Грижите за все още малкото момиче са поверени на баба й.

Не ми се отказваше нищо, даваше ми се всичко. Вечно бях с филията в ръка“. И така, в началото на пубертета, тя тежи близо 70 килограма.


"Когато едно дете е "овластено" прекалено много от възрастните, отначало може да изпита удоволствие. Но после се обърква. Това може да доведе до проблеми с темата за контрола на един по-късен етап от развитието му"

Любомира Манчева, Живот на килограм


Децата ме наричаха дунда, топче. Такива коментари обаче могат да оставят трайни следи и да продължат да те тормозят години по-късно“, казва още Мария.

Тя решава, че на всяка цена ще се справи с наднорменото тегло за абитуриентския си бал и така от едната крайност бързо преминава в другата. Спира да яде, а когато го прави, консумира ябълки и солети. Режим, който едва на 18-годишна възраст, без консултация със специалист, тя решава да приложи сама. Защо? Защото всичките й съученички отслабват така.

Мария Сбиркова
Мария Сбиркова Източник: Мария Сбиркова, личен архив

Това обаче ще се окаже кутията на Пандора за Мария. „Гладуваш, гладуваш и в един момент вече не издържаш. Така развих хиперфагията“, казва тя.

Когато емоцията ти е… глад.

Хиперфагията продължава за Мария близо 4 години. Никой не предполага, че тя има този проблем. Това я води до социална изолация, загуба на приятели.

Нейният режим е строг – през седмицата, тя не консумира почти нищо. Когато обаче дойде нейният „cheat day“, или ден от хранителния режим, в който можеш да си позволиш определени храни, тя си позволява… всичко в хладилника.

Спомня си за преяжданията. Случвало се е да изяде цяла тенджера кестени, солети, кроасани, кисели млека, сирена… Друг път пък решава, че ако преяжда със здравословни храни – калориите не се броят. Така започва да поглъща едно след друго сурови барчета, или друг тип еко храни… „

Мария Сбиркова
Мария Сбиркова Източник: Мария Сбиркова, личен архив

Много жени правят тази грешка – виждат, че на етикета пише био и еко и смятат, че това не се отразява. А понякога тези храни съдържат дори още повече захар и вдигат инсулина. И вместо да изядеш зеленчуци с някакво месо, например, ти изяждаш само едно барче – не се засищаш. А това е много неправилно“, казва Мария.

Дали обаче с вредни или полезни храни – така нареченият ден, в който си позволява нещо повече, става веднъж, после два пъти, после няколко пъти в седмицата. „Казвах си, че така и така съм провал, защо да не изям всичко в хладилника“, разказва още Мария.


  • Хиперфагията е психическо разстройство
  • При хиперфагията лечението е комплексно - необходимо е посещение при терапевт и лекари, които да определят режим
  • Хиперфагията се коригира с медикаменти, но пациентите често не разбират, че преяждането е проблем

Доктор Райна Стоянова


Аз обичам всичко да е под контрол, да е подредено, нещата да се случват както аз искам. Както когато бях малка и всичко ми се даваше. Е, да, но в живота, не всичко е по план. В такива моменти, си казвам – над какво мога да имам контрол – над храната и това колко ям.“ След епизодите на преяждания обаче, Мария споделя, че се чувства засрамена. Както самата тя казва – „като нищожество“.

Храната като зависимост

Мария започва да си задава много въпроси. Защо гладът я провокира по този начин – и дали наистина е глад на тялото, или на нещо друго.

Мария Сбиркова
Мария Сбиркова Източник: Мария Сбиркова, личен архив

Завършва специалност Клинична психология, защото иска да намери отговорите на много въпроси. „Сега осъзнавам, че това преяждане не е било глад на тялото, а емоционален глад. Опитвала съм се да нахраня емоциите си“, споделя още Мария.

Това състояние на емоционално хранене е особено силно по време на социална изолация, момент, в който човек се чувства самотен или объркан, когато се страхува. Тогава особено често се посяга към сладкото, като източник на допамин – хормона на щастието.

Храната може да бъде зависимост“, казва Мария, но също така допълва, че тя може да промени живота ни, към много по-добро.

Макар системните й преяждания да са дълбока и срамна тайна, Мария започва изключително интензивни тренировки, за да се явява на състезания по бодибилдинг.

Паралелно с това, работи като стюардеса, тренира преди или след полета, независимо от часа на денонощието.

И тогава се случва онзи момент, след който нищо не е същото. Тя изтръпва, буквално.

Не усеща тялото си. Изпада в нервен срив, след който попада в болница. Там идва нов удар от тежка диагноза, която й съобщават. „В този момент видях живота си на лента“, споделя Мария и допълва: „Никой и нищо не може така да те промени, както тези дни, в които живях с тази диагноза“. Повторните изследвания обаче не я потвърждават.

Мария излиза от болницата. Но вече не е човекът, който е влязъл там.

Започнах да гледам по друг начин на храната. Започнах да се интересувам как тя влияе на психиката и физиката. Как е приготвена, каква е текстурата, какви съставки са използвани. За мен една пакетирана храна няма тази стойност на това, което си приготвил сам“, споделя още Мария.

Мария Сбиркова
Мария Сбиркова Източник: Мария Сбиркова, личен архив

Освен дипломиран психолог, тя е нутриционист и изкарва курсове по сладкарство и хлебарство. Разработва собствени здравословни рецепти.

Казва ни да бъдем по-толерантни към различните. Да бъдем по-разбиращи, по-осъзнати и чувствителни към проблемите на хората. „Бъдете критични“, казва още тя: „Много тийнейджъри се лъжат от Инстаграм – обработените снимки, перфектните тела, идеалният живот… Но ние не знаме дали реално това е така. Начинът, по който изглеждаш не отговаря на това как се чувстваш. Не всичко, което блести е злато“, казва още Мария.

И апелира да повишим хранителната си култура, за да научим децата ни да се хранят здравословно и правилно. За да се превърнат в щастливи хора. А щастието е нещо, за което никога не е късно.

Екипът ни благодари за съдействието на Живот на килограм.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 17 минути

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 43 минути

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 56 минути

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 57 минути

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 59 минути

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Защо ядем агнешко на Великден
Ексклузивно

Защо ядем агнешко на Великден

Любопитно Преди 1 час

Откъде е тръгнала традицията и защо именно то се е превърнало в символ на великденската трапеза

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

България Преди 1 час

Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 10 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 11 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 11 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 12 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 15 часа

Разпоредена е проверка