Службата за сигурност на Украйна започва контратерористична операция в цялата страна
Източник: ЕПА/БГНЕС
514

С лужбата за сигурност на Украйна (ССУ) обяви началото на контратерористична операция в цялата страна срещу радикалните групи, които смятат за отговорни за възобновяването на насилието в Киев.

„Екстремистките и радикалните групи заплашват с действията си живота на милиони украинци“, заяви ССУ в комюнике, цитирано от АФП.

В комюникето се цитира и директорът на ССУ Олександър Якименко, според когото само за последното денонощие „над 1500 единици огнестрелно оръжие и 100 хил. патрона са се озовали в ръцете на престъпници“. По думите на Якименко сега е налице „съзнателно, целенасочено използване на насилие чрез палежи, убийства, вземане на заложници, сплашване на населението с престъпна цел“, което става с употребата на огнестрелно оръжие.

„Това вече не е проява на тероризъм, това са конкретни терористични актове“, заявява директорът на ССУ. „Във връзка с това Службата за сигурност и Антитерористичният център на Украйна взеха решение за започването на антитерористична операция на територията на Украйна“, се казва в съобщението на ведомството.

На сайта на министерството на вътрешните работи на Украйна пък бе публикувано видео, което, според описанието, показва служители на реда с огнестрелни рани – доказателство, че протестиращите на 18 февруари в центъра на Киев да имали оръжия.

По-рано днес министерството на отбраната на Украйна опроверга информацията в някои медии за

предислокация на части и подразделения на въоръжените сили с цел разтуряне на протестите в Киев,

съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на министерството. От ведомството заявиха, че във връзка с изострянето на обществено-политическата ситуация в страната, за да не се допусне похищение на оръжия, боеприпаси и друго военно имущество, въоръжените сили на Украйна са започнали мероприятия по

укрепване на охраната на военните арсенали, бази, складове и други военни обекти". 

По данни на пресслужбата се планира личният състав на охраната да бъде подсилен с военнослужещи от съединенията и частите на високомобилните десантни войски. 

По-рано днес ИТАР-ТАСС съобщи, че министърът на отбраната на Украйна Павло Лебедев е издал заповед 25-а въздушно-десантна бригада от Днепропетровск да се отправи към Киев. Друг източник от министерството пък съобщи, че към Киев ще се насочи и 79-и Николаевски авиотранспортен полк.

Същевременно и.д. премиера Сергий Арбузов определи случващото се в Украйна като опит за завземане на властта.

Площад Независимост в Киев
Площад „Независимост“ в Киев Източник: ЕПА/БГНЕС

Днес се стигна до насилие в редица градове на Украйна.

В Киев гори Дома на профсъюзите на площад „Независимост”, а стълкновенията между демонстрантите и полицията продължават. Полицаите използват зашеметяващи гранати и стрелят с несмъртоносно оръжие. В отговор демонстрантите хвърлят камъни по силите на реда. Хората непрекъснато носят на площада храна и автомобилни гуми, които се използват при изграждането на барикадите.

Силите за сигурност също строят барикади, но бетонни, на улица „Грушевский”, за да се защитят от възможна атака на участниците в Евромайдана, предаде УНИАН.

От щаба на националната съпротива съобщиха, че от 18 ч. властите се готвят да осъществят още един силов щурм на площад „Независимост”. Опозиционерът Виталий Кличко заяви, че властите възнамеряват да провокират насилие, а отговорността за всички жертви носи президента Виктор Янукович.

В Лвов – най-големия град в Западна Украйна, протестиращите са окупирали сградите на градската управа и на градското управление на МВР. Прозорците са разбити, а входните врати са изкъртени. През разбитите прозорци нападателите изхвърлят документи. Заради размириците служители на районния съд в Лвов изнасят документи и офис оборудване в опит да ги спасят от унищожение.

От превзетата от демонстрантите сграда на областната дирекция на полицията в града са откраднати оръжия, но количеството им все още не е известно.

Демонстрантите обявиха, че създават собствени органи на властта. В обръщение, поместено на сайта на областния съвет, се добавя, че лвовската Народна рада „поема в свои ръце цялата отговорност за съдбата на областта и на гражданите и се обръща към всички държавни служители и граждани да изпълняват решенията и разпорежданията, подписани от председателя на Радата“.

Лвов през нощта на 18 срещу 19 февруари
Лвов през нощта на 18 срещу 19 февруари Източник: ЕПА/БГНЕС

Четирима души – жена и трима мъже, са пострадали при опит за превземането на областното управление на украинските сили за сигурност в град Хмелницки, предаде Интерфакс. Около 1000 души обсадиха и областната прокуратура в града. Първоначално хората искали да се срещнат с областния прокурор Сергей Соляр, но когато са се събрали пред сградата вратите са били затворени. Тогава протестиращите са съборили входната врата и са влезли в сградата. Местни членове на опозиционната партия УДАР заявиха, че силите за сигурност в града са използвали огнестрелно оръжие, като са убили един човек и са ранили още двама.

В град Суми пред сградата на местната милиция започнаха сблъсъци между органите на реда и демонстрантите. Милиционерите са обещали на протестиращите да пуснат в сградата делегация за преговори, но вместо това оттам са излезли близо 100 души с шлемове и щитове, които започнали да бият хората с палки. Около петима служители на силите за сигурност са открили стрелба с пушки. Демонстрантите са им отвърнали с камъни. Има ранени и от двете страни.

Над 1000 протестиращи завзеха сградата на Задкарпатската областна държавна администрация в Ужгород, предаде ИТАР-ТАСС. Уточнява се, че това са студенти от местните вузове. Те щурмували сградата, обявили, че тя вече принадлежи на народа и започнали да извеждат оттам всички служители на администрацията.

В град град Ивано-Франковск се събраха над 20 хил. души, които изразяват солидарността си към антиправителствените демонстрации в Киев. Днес на обяд е започнала демонстрация под мотото „Киев, дръж се, Франковск е с теб!”. Повечето от демонстрантите са студенти и преподаватели от университетите в Ивано-Франковск. В града вече е организиран студентски щаб за съпротива. Координаторите призовават студентите да се записват като активисти в отрядите за самоотбрана и като медицински доброволци, за да се отправят към Киев в подкрепа на антиправителствените протести.

Протестиращи в Бориспол, Киевска област, блокираха главния път на града и пътя към столицата. Активистите спират автобуси и таксита, особено с регистрационни номера от други региони, като обясняват действията си с желанието да предотвратят допускането на хулигани в „Евромайдана”.

Губернаторът на областната администрация на украинската Черновицка област в град Черновци – Михаил Папиев, е подал оставка под натиска на демонстрантите. На Папиев е бил връчен документ, с който демонстрантите гарантират сигурността му и се ангажират да не допускат насилие, както и да не пречат на работата на държавните учреждения и организации. Демонстрантите са дали 30 минути на Папиев, за да подаде оставка. След като губернаторът не е излязъл при тях, около 500 протестиращи са нахлули в офиса му и са го извели на улицата. Той е бил накаран да се извини на украинския народ и да подаде оставка веднага, но не се съгласил. Тогава по него са били хвърляни яйца.

В Одеса пък стотина привърженици на украинските власти разгониха митинг на опозиционни активисти пред сградата на областната администрация, предаде ИТАР-ТАСС. Милиционери стояха в жива верига между двете противостоящи групи и с мъка удържаха натиска и предотвратиха насилие, съобщиха от местното управление на МВР. През изминалата нощ членове на местни младежки движения разгониха опозиционни активисти, които се опитаха да блокират одеската база на „Беркут“, за да попречат на бойците от тази специална част да отидат на помощ на колегите си в Киев. Опозиционерите обаче са били прогонени от привържениците на президента Виктор Янукович. Няма съобщения за пострадали. Одеското областното управление на МВР съобщи още, че през изминалото денонощие в областта са били регистрирани няколко нападения срещу регионални офиси на политически партии. Имало е опит за опожаряване на филиали на управляващата Партия на регионите в Измаилския и Балтския район, както и нападения срещу бюра на опозиционните „Баткившчина“ (Отечество) и „Свобода“.

Полската служба за гранична охрана пък съобщи, че десетки украинци са блокирали пътя към граничния пункт Корчова. Блокадата е на украинска територия. „Получихме информация от хора, които все пак са успели да преминат границата, че около 200 украинци са блокирали тази сутрин пътя към граничния пункт Корчова. Вече може да са около 300... Не можем да сме сигурни, но някои сведения подсказват, че са опозиционни протестиращи“, заяви говорител на граничните служби.

Междувременно, стана ясно, че украинската милиция е открила

близо 40 наказателни дела за „предумишлено убийство” и „масови безредици”

в цялата страна. От тях 24 са в столицата Киев.

ССУ пък е започнала днес досъдебно разследване за „извършването от отделни политици на незаконни действия по завземане на държавната власт“, предаде ИТАР-ТАСС.

Коментари 514
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

514 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности