Яценюк: Няма да отстъпим и сантиметър от територията си
Олех Тяхнибок, Арсений Яценюк и Олександър Турчинов поднасят цветя на паметника на Тарас Шевченко   
Източник: ЕПА/БГНЕС
265

У крайна няма да отстъпи "и сантиметър от своята територия" на Русия, чиито сили окупират от края на февруари украинския полуостров Крим. Това заяви днес украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Франс прес.

"Това е наша земя, няма да отстъпим и сантиметър от нея. Нека знаят това Русия и нейният президент", каза Яценюк на митинг по случай 200-годишнината от рождението на поета Тарас Шевченко, радетел за независима Украйна.

"Ще направим всичко, за да решим кризата (в Крим) с политически и дипломатически средства", увери той. Според Яценюк САЩ и Великобритания, станали гаранти за териториалната цялост на Украйна, когато бившата съветска република се отказа през 1994 г. от ядрения си арсенал, ще направят "всичко по възможностите си, за да защитят независимостта на Украйна".

"Изправени сме пред едно от най-големите предизвикателства в историята на независима Украйна", подчерта Яценюк.

По-късно стана ясно, че в сряда той ще посети САЩ по покана на американския президент Барак Обама в знак на подкрепата му за новото управление на Украйна.

Прочутият стих на Шевченко "Борете се - и ще победите!" стана символ на новите украински власти, изтъкна на свой ред временният президент Олександър Турчинов.

Бившият руски олигарх и противник на Кремъл Михаил Ходорковски говори днес пред хиляди украинци, събрали се на площад "Независимост" в Киев.

Той обвини Русия, че е дала съгласието си за репресиите, предизвикали смъртта на десетки демонстранти по време на сблъсъците, които доведоха до падането на президента Виктор Янукович.

Просълзен, Ходорковски описа идването си на площада и разговорите си с хората, които денонощно го окупират. "Те ми разказаха какво са направили властите тук, какво са извършили със съгласието на руските власти и как повече от сто души са били убити", каза Ходорковски, приветстван от тълпата. 

Хиляди се събраха днес пред статуята на Тарас Шевченко - поет, прозаик, драматург и преводач от 19-и век, надигал глас срещу потисничеството на Руската империя над украинския народ. Хората изпяха националния химн; последва минута мълчание в памет на десетките демонстранти, убити през февруари в центъра на Киев по време на протести срещу проруския президент Виктор Янукович, свален след тази кървава баня, посочва АФП.

Близо 10 000 проруски демонстранти се събраха в източния украински рускоезичен град Донецк, което принуди проевропейския лидер Виталий Кличко да отмени свой планиран митинг там, предаде Франс прес.

Бившият световен шампион по бокс и кандидат на предсрочните президентски избори на 25 май обясни, че искал да убеди местните жители в необходимостта хората да са единни "пред провокациите на сепаратистите". Той осъди извършването по думите му "промиване на мозъци" от страна на руските медии и участието на руснаци в протестите срещу новите власти в Киев.

Поддръжниците на присъединяването към Русия на минно-индустриалния Донбаски регион, чиято столица е Донецк, се събраха на площад "Ленин", където вчера имаше около 2000 демонстранти. "Русия!", "Донецк, руски град!", "Путин президент", скандираха присъстващите, които размахваха знамена на Русия и комунистическата партия. Те спазиха минута мълчание в памет на милиционерите, които бяха убити в Киев при сблъсъци с проевропейските демонстранти.

"Не искаме да влизаме нито в НАТО, нито в ЕС. Не подкрепяме правителството в Киев - никой не ги е избирал, те сами се настаниха", заяви демонстрантът на средна възраст Александър. "Хората се мобилизираха в такава степен, защото търпението им се изчерпва. Украйна бе въвлечена в политико-икономическата игра на Европа и западняците", заяви един от лидерите на протестното движение Роберт Дония, който обеща още демонстрации в следващите дни.

След митинга си на площад "Ленин" демонстрантите се разделиха на няколко шествия, които обикаляха улиците на Донецк. Една група издигна руското знаме върху сградата на местния офис на службите за сигурност.

Заради проруската демонстрация Кличко анулира митинга си, който планиран за днес следобед на неколкостотин метра от площад "Ленин". В друг голям източен украински град - Луганск около 3000 проруски демонстранти за кратко окупираха сградата на областната управа и поискаха областният управител да подаде оставка, предаде ИТАР-ТАСС.

Впоследствие демонстрантите напуснаха сградата, в която сега има служители на силите на реда, а офисът на областния управител е запечатан. Участниците в протеста в Луганск поискаха в областта да се проведе референдум за федерално устройство на Украйна, присъединяване към създадения от Русия Митнически съюз и даване на руския език статут на втори официален държавен език.

В Севастопол днес избухнаха сблъсъци между привърженици на Москва и на Киев от кримския град, където украинскоезични жители честваха годишнината от рождението на Тарас Шевченко, предаде Франс прес. Стотина мъже, въоръжени с палки и нагайки, някои - закачулени и с бронежилетки, нападнаха охраната на митинга. Нападателите потрошиха един автомобил и блокираха колите на службата за охрана на митинга, организиран според тях от "Десен сектор".

Полицията задържа най-малко петима души от охраната на митинга, остава неясен броят на ранените, посочва АФП.

Участниците в честването на юбилея пред статуята на Шевченко, издигнали украински знамена, изпяха националния химн и гласуваха резолюция с критика срещу "руската окупация". Ораторите говориха на украински.

Междувременно в Крим окончателно бе прекъснато аналоговото излъчване на всички украински телевизионни канали. На честотите на някои от тях започна излъчването на руски, предава Интерфакс-Украйна.

Спирането на украинските ТВ канали започна в Крим в първите дни на март. Кримското правителство, което отказа да признае новата власт в Киев, е недоволно от "необективното" отразяване на събитията на полуострова.

Руският президент Владимир Путин обсъди кризата в Украйна и референдума на 16 март в Крим в телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън.

Разменени бяха мнения за възможните усилия на международната общност за уреждане на положението в Украйна, се казва в съобщение на Кремъл.

Путин е посочил, че ръководството на Крим е легитимно и че стъпките, които предприемат властите на полуострова се основават на нормите на международното право и са призвани да гарантират законните интереси на населението там.

Според Путин сегашните власти в Киев не са направили нищо, за да усмирят ултранационалистическите и радикалните сили в столицата и в други региони на Украйна.

Германският канцлер Ангела Меркел, която разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, му каза, че насроченият в Крим референдум е незаконен. Това съобщение направи говорителят на Меркел Щефен Зайберт.

Канцлерът наблегна на германската позиция, като заяви, че т.нар. референдум на 16 март за Крим е незаконен. Организирането му противоречи на украинската конституция и на международното право, посочи Зайберт.

Коментари 265
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

265 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 42 минути

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 1 час

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 3 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 3 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 3 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 3 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 3 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 11 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 11 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 11 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 11 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 12 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Втори май ще е неучебен за всички училища

Втори май ще е неучебен за всички училища

България Преди 13 часа

Цоков: Решението беше взето след диалог с всички заинтересовани страни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 14 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 14 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници