В Крим подменят украинските телевизии с руски
Въоръжени мъже във военни униформи маршируват в украинска военна база близо до Симферопол, Крим, 7 март 2014 г.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
114

Н а територията на Крим вече са спрени общо пет украински телевизии и една кримска. На тяхно място в ефира излъчват руски, съобщи Нова ТВ.

Специалният пратеник на Нова ТВ в Крим заяви, че ситуацията тази сутрин е спокойна. Няма индикации за блокади, каквито се очакваха.

Местното управление няма достъп до базата данни с избирателите, защото украинците го спряха. Това е проблем за провеждането на референдума. Украинците са задържали и нотариалните актове за имотите в Крим. Така може да настъпи административен хаос.

Междувременно правозащитната организация "Амнести интернешънъл" съобщи за преследвания на журналисти в Крим. 

"Провеждането на мониторинг на ситуацията със спазването на човешките права в автономната република става все по-сложно. Въоръжени групи, които се наричат "самоотбрана на Крим", преследват протестиращите, журналистите и наблюдателите за човешките права, като при това остават безнаказани”, изтъкна Джон Далхузен, директор на програмата на "Амнести интернешънъл" за Европа и Централна Азия. 

Русия също се оплака от медийна цензура. На 7 март на летището в украинския град Донецк е било отказано влизане в Украйна на журналисти от руската телевизия "ТВ Център" и на снимачен екип от "Вести"; не били допуснати в страната и кореспонденти на други руски медии, съобщи руското външно министерство.

Отказът да се допуснат в Украйна руски журналисти представлява медийна цензура, е заявило днес министерството, предаде ИТАР-ТАСС.

"Това крещящо погазване на свободата на печата издава лицемерието на онези в Киев, които се опитват да се представят
сега за демократи - естествено в кавички", цитира агенцията събеседници от руското министерство. Според тях "фактически става дума за медийна цензура".

Дипломатическото ведомство в Москва заяви, че го "изненадва липсата на каквато и да било реакция от страна на чуждестранни медии срещу подобно крещящо потъпкване на демокрацията". 

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, като се позоваха на комюнике на Белия дом.

Президентът на САЩ изразил задоволство от единната позиция на страната си и ЕС за Украйна. Обама и Меркел се обединили около мнението, че Русия трябва да изтегли своите войски от Крим, да разреши разполагането в украинската автономна република на международни наблюдатели и контрольори, следящи за спазването на човешките права, както и да подкрепи произвеждането през май на свободни и честни избори в Украйна.

Двамата се съгласили още, че е необходимо Руската федерация да се съгласи бързо да бъде създадена контактна група, която да води диалога между Москва и Киев за деескалиране на ситуацията и възстановяване на териториалната цялост на Украйна.

Президентът на САЩ и германският канцлер "потвърдили своето безпокойство във връзка с явното нарушаване на международното право от страна на Русия с нейната военна намеса в Украйна".

Китайският министър на външните работи Ван И призова днес за спокойствие и сдържаност в Украйна, предаде Ройтерс. Украинската криза може да бъде разрешена само чрез преговори и политически средства, подчерта Ван в реч на годишната сесия на китайския парламент.

Той прикани всички политически сили в Украйна да взимат предвид фундаменталните интереси на всички етнически общности в страната и да се водят от регионалния мир и стабилност.

Китай няма да се меси във вътрешните работи на Украйна и ще приеме решенията на украинския народ, даде да се разбере Ван.

Китай и Русия поддържат близки отношения и са на една и съща позиция по редица международни въпроси като конфликта в Сирия, отбелязва Ройтерс. Ван отчете, че китайско-руските отношения в момента са в най-добрия си период, и обяви, че Пекин ще направи всичко за това двустранните връзки на всестранно стратегическо партньорство да укрепнат още повече, предаде руската държавна агенция ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че Турция е наредила излитането на шест изтребителя Ф-16, след като разузнавателен самолет на ВВС на Русия прелетял в близост до черноморското й крайбрежие.

Инцидентът е станал още в четвъртък, 6 март, но военните съобщиха едва днес за него. Анкара уточни, че през цялото време на полета руският самолет е бил в международното въздушно пространство.

Аналогично произшествие имаше и два дни преди това: на 4 март руски разузнавателен самолет прелетя близо до турското крайбрежие, макар и да остана в международното въздушно пространство.

Двата инцидента станаха на фона на изострянето на ситуацията в Украйна и обявената от руските власти готовност да въведат войски на територията й в случай на необходимост да се защитят руснаци и руски граждани.

Атлантическият алианс, на който Турция е членка, обяви, че смята да преразгледа партньорските си отношения с Москва във връзка с действията на Русия. Тя на свой ред обвини Запада, че прилага по отношение на нея стандарти от времето на студената война. 

Турското министерство на външните работи осъди провеждането на референдум в автономна република Крим, като го определи за опасна и погрешна стъпка, предаде Укринформ. 

"Ние разглеждаме това решение като опасна и погрешна крачка, която може да доведе до сериозни противоречия между различните групи в Крим, и да предизвика отрицателни последици в региона и извън него", се казва в изявлението на министерството.

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган призова Русия да защити правата на кримските татари, предаде Анадолската агенция.

Обсъдих с президента на Русия събитията в Крим и му казах, че Москва трябва да защити правата на кримските татари, както защитава правата на руското мнозинство и на другите малцинства в Крим, заяви ръководителят на турското правителство. Той добави, че Турция няма да остави кримските татари в тежко положение.

Както вече бе съобщено, преди дни Владимир Путин и Реджеп Ердоган са обсъдили ситуацията в Крим и са изразили увереност, че в региона ще бъдат запазени междунационалния и междурелигиозния мир и спокойствие.

Франция ще защитава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, увери Франсоа Оланд, цитиран от АФП. Френският държавен глава заяви, че няма как да има референдум за бъдещето на автономна република Крим, освен ако Киев не реши да организира такъв. 

"Териториалната цялост и суверенитета на Украйна не подлежат на преговори", заяви Оланд след среща с бившия външен министър на Украйна Петро Порошенко и лидера на партия УДАР Виталий Кличко, който беше водеща фигура в протестното движение, което свали проруски настроения президент Виктор Янукович. 

Коментари 114
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

114 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 минути

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 19 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 2 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Внимание! Тази банкнота е най-фалшифицираната у нас, проверете, ако я имате

Пари Преди 2 часа

13.5 милиона банкноти са определени като негодни при машинната обработка на постъпилите през първото тримесечие на 2024 г. в БНБ

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 3 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 3 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ