Как да мислим за тероризма?
Източник: Thinkstock/Guliver
36

С лед последната терористична атака във Франция срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" и последвалата по-късно заложническа драма в еврейски супермаркет в Париж, много хора в Европа и Америка са в смъртен ужас от бъдещи атаки.

Това е човешката природа, но преди да побързаме да заключим, че животът такъв, какъвто го познаваме е променен завинаги, трябва да се опитаме да погледнем на тези събития по по-рационален начин, съветва американският психолог Робърт Лийхи, статия за "Сайколъджи тудей".

Това няма да намали ужаса от тези нападения, нито голямата тъга от погубения живот на невинни хора. И

няма никакъв начин този тероризъм да бъде оправдан.

Но всички ние трябва да се отдръпнем и да помислим как можем да се справим психологически с тези скорошни събития. Защото най-вероятно и в бъдеще ще бъдем изправени пред подобни случки. Ние трябва да сме готови и да осъзнаваме за какво всъщност става въпрос.

Как да мислим за риска

Хората, които са присъствали на такова събитие или са били близо до огневата линия е твърде вероятно да се чувстват травмирани. Само след месец голяма част от тези хора вече няма да се чувстват така и ще започнат да чувстват, че животът им възвръща нормалния си ритъм.

Някои от тях могат да развият нещо наречено "Остро стресово разстройство", но повечето от тях ще открият, че опасенията им са намалели през следващия месец или два.

Посттравматичният стрес може да бъде диагностициран месец след травмиращото събитие. Най-доброто нещо, което хората изложени на такова събитие могат да направят е постепенно да се ангажират с това да върнат живота си във възможно най-нормалния ритъм – правете това, което сте правили и преди събитието.

Това включва пътуване, отиване на места които могат да повишат тревожността ви. Има повишен риск за хората, които използват алкохол или наркотици, за да се справят с тревожността си. Но

хората са устойчиви. Хората се съвземат, не всички, но повечето се съвземат.

Свещи в памет на жертвите от редакцията на в. "Шарли ебдо"
Свещи в памет на жертвите от редакцията на в. "Шарли ебдо" Източник: Getty Images/Guliver

Колкото повече нормализирате живота си, толкова по-нормално ще се чувствате. Колкото по-дълго избягвате ситуации, които ви тревожат, толкова по-дълго ще изпитвате тревожност.

Трябва да разберем, че целта на тероризма е да плаши хората и да накара всеки един от нас да повярва, че е в непосредствена опасност. Обаче ние не сме. По-вероятно е да умрете от рак на кожата, отколкото при терористичен акт, независимо дали живеете в САЩ, Франция, Италия или Израел.

Рационалният отговор е да оцените каква е вероятността да станете жертва на тероризма.

Проблемът е, че

хората са склонни да надценяват риска

на базата на няколко ирационални фактора.

1. Склонни сме да мислим, че нещо е по-рисковано, ако наскоро се е случило драматично събитие. Това е истина след терористични актове, самолетни катастрофи или кризи, свързани с ебола. Колкото по-скоро се е случило събитието, толкова по-голям е страхът от повтарянето му.

2. Склонни сме да надценяваме риска, ако случилото се е много драматично, особено ако гледаме кадри и снимки в новинарските емисии 24 часа в денонощието.

В емисиите няма непрекъснато новини за рака на кожата, рака на гърдата, сърдечните заболявания, катастрофите или последиците от затлъстяването или алкохолизма. Тези неща обаче са по-опасни и убиват много повече хора.

Източник: Getty Images/Guliver

3. Ние не виждаме несъбитийната новина. Например не ни показва хора, които излизат за работа, пристигат безопасно, пазаруват и правя всички обикновени и нормални неща. Тези са събитията, които съставляват реалността, но те не влизат в новинарските емисии.

4. Надценяваме риска, ако причината за опасността е невидима. Ето защо например надценяваме риска, ако не можем да видим терористи, идващи към нас, точно както не можем да видим вируса ебола, ако е някъде около нас.

5. Склонни сме да преувеличаваме риска, ако приемаме извършителите като злонамерени. Ние гледаме на терористите като на хора, които ни мразят и се опитват да ни убият. За ракът и сърдечните заболявания не са необходими зли намерения, но взимат много повече жертви.

6. Надценяваме риска, когато изглежда като несигурен. Но ние живеем с "приетите несигурности" всеки ден, включително шофирането до работа, пресичането на улицата, сядането до някого, който киха.

Рационалният начин да се оцени риска е като се погледне всъщност какъв процент от населението умира. Рисковете са ниски, но ние сме ужасени, защото има вероятност да станем обект на нападение.

Каква е целта на тероризма?

Начинът, по който работи тероризма е като накара всеки да се страхува, че е мишена. Когато сме разтревожени може да кажем: "Да, знам, че рискът е един на милион, но ако аз съм този един?" Това е в човешката природа, да се тревожим, че ние може да сме този един, но рационалният подход е да разгледате вероятността това да ви се случи, а тя е много малка.

Колкото и да е ужасна и неоправдана тази скорошна атака във Франция, тя не е екзистенциална заплаха за Франция, Великобритания, цяла Европа или САЩ. Тероризмът е психологическо оръжие, за тези, които нямат по-мощни оръжия. Ако терористите бяха по-добре въоръжени и с по-мощни оръжия, те щяха да ги използват.

Френски войници патрулират край Айфеловата кула след терористичната атаката в редакцията на в. "Шарли ебдо"
Френски войници патрулират край Айфеловата кула след терористичната атаката в редакцията на в. "Шарли ебдо" Източник: Getty Images/Guliver

Война не се печели, когато убиеш 16 човека, което след това обединява цяла една нация и голяма част от света срещу теб.

Страегията на "Ал Кайда" е да направи така, че да изглежда страшна и мощна. Има над 300 млн. души в ЕС и 300 млн. души в САЩ и почти никой от нас няма от какво да се страхува.

От десетилетия виждаме как се провалят политиките на терористичните организации, включително ИРА, Червените бригади, Баадер-Майнхоф, Черните пантери. Те бяха терористи, защото имаха идеи и политики, които светът не е пожелал да прегърне. Те са били терористи, а не демократични представители, защото са представлявали нещо, което почти никой не е искал. Не се занимаваш с тероризъм, ако можеш да спечелиш изборите.

Друга цел на тероризма е да служи за изразяването на недоволства, споделяни от мнозина. Независимо дали става въпрос за политиката в Ирак, Афганистан, Израел или подкрепата на режими, опозорени от мнозина, терористите стават глас на тези протести. Това им дава някаква популярност, но самите терористични актове накърняват легитимността им.

Още една цел на тероризма е привличането на нови терористи. Някъде във Франция, Италия, Великобритания разочарован и отчаян индивид ще каже "Аз мога да направя нещо". Това вероятно ще е някой млад мъж, който мисли, че е героично да се присъедини към "кауза", въпреки че най-вероятно ще падне убит в пясъците на пустинята и забравен завинаги.

Ако искаме да спечелим битката с тероризма, ние трябва да покажем, че има стойност в свободата, демократичните институции, безплатното и мирно изразяване на идеи, правата на жените, правото на всеки гей човек да живее както той или тя желае да живее и силата на рационалната истина.

Това е, от което терористите се опасяват – те са тези, които са движени от страх. Те знаят, че има огромно желание по целия свят за индивидуалната свобода, свобода от религиозно потисничество, и стремежът към по-добър начин на живот.

Одобрявате ли публикуването на карикатури на Мохамед? Страхувате ли се от терористичен акт? Споделете Вашето мнение като участвате в анкетата на ЕСТАТ и Vesti.bg.

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 17 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората