Борисов коментира мораториума: Орешарски да отива в Брюксел
Източник: БГНЕС
90

В зехме това решение с ясното съзнание Орешарски бързо да отива в Брюксел, не само тук да обикаля напред-назад и да се крие през задните входове, и да се договаря с колегите този мораториум да се удължи.

Това заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов тази вечер в Благоевград относно днешната тема за мораториума върху продажбата на земя на чужденци.

Попитан от журналисти дали има някакъв шанс да се "стопят ледовете" с Волен Сидеров и "Атака", Борисов отговори, че те са направили "много неща и поразии".

По думите му обаче, без депутати от БСП и ГЕРБ, "Атака" сама е нямало какво да направи при удължаването днес в НС на мораториума за продажба на земя на чужденци.

"Но ние взехме това решение с ясното съзнание Орешарски бързо да отива в Брюксел, не само тука да обикаля напред-назад и да се крие през задните входове, и да се договаря с колегите този мораториум да се удължи. Още повече сега, в сряда и в четвъртък, има Европейски съвет, спокойно там накуп заедно може да ги види всичките и да им обясни".

"Много е различна ситуацията когато сме присъединявани и към днешна дата", коментира Борисов. "Защо? Защото този наплив от хиляди бежанци, нелегални и легални емигранти, създават съвсем друга обстановка в момента в България. Ние сме на границата на Европейския съюз, ние сме подложени под най-големия натиск на тази бежанска вълна и нищо не налага тези рискове, за да ги поемаме в момента. Там са толкова добронамерени хората към България в Европейската комисия, ако отиде човек и им обясни, че искаме малко да се отложи... Едновременно с това Турция получава дата за преговори с Европейския съюз, съвсем друг ще бъде регионът след седем-осем или десет години. Просто искаме малко да се отложи и поради този огромен наплив в момента на хиляди-хиляди-хиляди легални и нелегални емигранти, особено нелегалните емигранти са огромен проблем", каза лидерът на ГЕРБ.

България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение.

Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков в отрицателен вот след приемането на проект на решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г.

"Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на Конституцията, нито пътя, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема да изглежда на пръв поглед приемлив, с мотиви, които не отговарят на съдържанието на Конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм", добави Миков, цитиран от Агенция "Фокус".

Доволен съм, че и от ГЕРБ, и от БСП получихме гласове в защита на нашето предложение за удължаване на мораториума за продажба на българска земя на чужденци – и то в чистия му първоначален вид.

Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на "Атака" Волен Сидеров.

По думите му удължаването на мораториума е успешна стъпка.

"Това е голям успех за българския интерес. Над 80 % от гражданите са на това мнение, че не трябва да се продава земя и мораториумът да се удължи. Всички юридически аргументи, които се посочиха, не са пречка. Трябва да се приемат поредица от законодателни мерки, ограничения, по-строг контрол, регулация на самия пазар. Ако днес това решение не беше прието, темата щеше да бъде затулена и 1 януари 2014 г. щеше да ни завари с освободен пазар за чужденци, а това носи опасности”, заяви Волен Сидеров.

Лидерът на "Атака" бе категоричен, че с това решение

"не се противопоставяме и конфронтираме с Брюксел, просто си отстояваме нашето. Брюксел трябва да прояви разбиране".

"Не е нужно договорът с Евросъюза да се ратифицира от всички 27 държави. Достатъчно е да направим вътрешни законодателни мерки, с които да си запазим земята. Евросъюзът нито ще ни сключи, нито ще ни наложи санкции, нито ще ни бомбардират. Тези плашила са излишни", добави Сидеров.

По думите му не може да се наложи никаква наказателна процедура и няма текст, с който държавата да бъде изключена от ЕС.

"Сигурен съм, че по този начин българският парламент малко ще си вдигне рейтинга на доверие, който е много нисък", каза Волен Сидеров.

"Редакцията на ГЕРБ влизаше в детайли какво точно да прави правителството. Ние казваме в основния текст – правителството да предприеме всички необходими мерки”, обясни Сидеров.

Във връзка с това, че от ДПС ще сезират Конституционния съд по темата с мораториума, Сидеров каза, че имат правото да го направят, ако съберат нужните подписи.

"Какво показват с това – че искат мораториумът да падне и да се продава земя на чужденци", попита той.

На въпрос ако се предложат законодателни промени за ограничаване на продаването на земя, дали биха приели отмяна на мораториума, Волен Сидеров заяви:

"Искаме ясно да се каже, че продажба на земя няма да се осъществява по никакъв начин, а не ограничаване на ограничаването. Ограничаването отваря врати за игри".

Този мораториум ще заработи много трудно и няма да гарантира, че няма да има продажба на земя на чужденци,

коментира пред журналисти депутатът от Коалиция за България Антон Кутев, който обаче е подкрепил удължаването на забраната до 2020 г.

Той посочи, че е гласувал "за" в този случай, защото смята, че трябва да се направят законодателни промени за ограничаване на продажбата на земя на чужденци и приема, че този мораториум е само първата крачка. По думите му подкрепата за мораториума е показване на готовност да бъдат чути българските граждани в тяхното нежелание да се продава земя на чужденци.

Антон Кутев обясни, че колегите му от левицата, които също са гласували за продължаването на мораториума, не са нарушили решението на ПГ на Коалиция за България. "Бяхме се разбрали, че който иска може да подкрепи мораториума", посочи той.

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан заяви на брифинг в парламента, че решението за мораториум за продажба на земеделска земя на чужденци е в драстично противоречие с договора на България за присъединяване към Европейския съюз.

"Юридическата непрецизност е най-малкият проблем, пред който се изправя България. Решението на Народното събрание не решава нито един реален проблем. Не само, че не защитава националния интерес и интереса на българските граждани, а го нарушава", коментира Местан.

"Решението на парламента показа, че в 42-ото Народно събрание единствената последователна евроатлантическа партия на България се казва ДПС. Тази оценка не може да се даде на една друга партия, която носи в абревиатурата си израза "европейско развитие". ГЕРБ се делегитимираха като евроатлантическа партия, като партия член на ЕНП", подчерта Лютви Местан.

"Положихме всички усилия да се постигне широко политическо съгласие по една друга редакция на проекта за решение, което няма да вкара България в конфликт с договора за присъединяване на страната ни към ЕС. Сега отговорността за последствията от това решение, за откриването на евентуална наказателна процедура срещу България - е на политическите сили, които подкрепиха този проект за решение", коментира той.

"Очаквам декларациите за принадлежност към евроатлантическото ценностно пространство, самоидентификацията за принадлежност към цивилизована Европа да не бъдат само думи, а критерият за това дали има покриване между думи и политическа убеденост е в това дали президентът ще се вслуша в призива на ДПС да се възползва от правата си и да се обърне към Конституционния съд", заяви лидерът на ДПС.

На въпрос каква наказателна процедура ще има за България от страна на ЕК, Местан заяви, че на този въпрос трябва да отговори говорителят на комисията.

Изпълнителният съвет на Движение "България на гражданите" остро осъжда решението за удължаване на мораториума върху продажба на земя до 2020 г.,

гласувано от ГЕРБ, БСП и "Атака", информира БГНЕС.

На практика трите партии днес гласуваха подготовка за излизането на България от ЕС. Нека да е ясно на българските граждани, че собственият ни парламент днес взе решение, което е в изрично нарушение на международните ангажименти на България, се казва в становището.

Под прикритието на загриженост за българската земя и стандарта на живот на българските граждани, днес гласуваха абсурдното решение да рискуват многомилионни санкции от страна на Европейския съюз, които несъмнено ще бъдат наложени на България.

Според ДБГ, дори и извън заплахата от санкции от Европейската комисия и удара по международния имидж на страната ни, приетият мораториум ще защити единствено интересите на крупните собственици на земя и мафията за сметка на малките земеделски стопани.

От "Движение България на гражданите" също призовават президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за взетото днес решение.

Еврокомисията ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната за покупка на земеделска земя от чужденци, каза говорителката по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюз, предаде БНР.

На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията поети в договора, каза Шантал Хюз, говорител на ЕК.

Коментари 90
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

90 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 10 минути

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 43 минути

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 3 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите