68

З атягат се мерките срещу COVID-19 в части от страната.

Във Враца и Русе са спрени плановите операции и плановият прием в болниците. Всички лечебни заведения във Враца подготвят 10% от леглата си за прием на заразени с COVID-19. Русенският университет преминава в изцяло онлайн обучение. В Хасково остават задължителни маските на пазара, независимо дали има струпване на хора, или не.

От 30 октомври за две седмици ще бъдат затворени нощните заведения във Варна. Културните мероприятия ще се провеждат при 30% капацитет и с дистанция от два метра. Сватбените тържества няма да се отменят, но също ще се провеждат при намален капацитет, разказва NOVA.

Остават затворени нощните заведения в София, Благоевград, Габрово, Шумен и Сливен.

В община Мездра се прекратяват всички лични събития, културни и спортни мероприятия на закрито. Въвежда се режим за вход и изход на пазарите. Вече ще има и вечерен час за заведения до 22 часа. Празненствата на открито могат да се провеждат при спазване на дистанция между хората от метър и половина и задължително носене на маски.

В Мездра и във Враца са преустановени всякакви спортни и културни прояви на открито. Преустановена е и дейността на пенсионерските клубове.

В Перник важи въведеният вечерен час за ресторанти и барове, които могат да работят само до 22:00 часа.

По-малко нови случаи на коронавирус, но и по-малко направени тестове

Междувременно заболеваемостта от COVID-19 в Ловеч е на границата до "червено", като на 24 октомври с показатели 117.5 на 100 000 все още е в „оранжевата“ зона, но след 119.9 на 100 000 влиза в рисковата зона, съобщиха от Общината.

Това стана ясно от данните на РЗИ, изнесени по време на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса, проведено днес.

Заседанието бе водено от кмета Корнелия Маринова, участваха зам.-кметовете Венцислав Христов, Цветан Георгиев и Даниел Колев, както и представители на отговорните институции в Общината.

Отчетена бе тревожна тенденция, повишен брой на  положителни случаи на заболели и контактни лица. Общинският щаб след обсъждане прие мерки и препоръки във връзка с предотвратяването и ограничаването на разпространението на коронавирус в общината. Предложенията са отправени към директора на РЗИ за въвеждане.

Считано от 27 октомври Щабът въвежда на територията на Община Ловеч следните мерки:

1. Възлага на директорите на училища на територията на общината да предприемат мерки за ограничаване на достъпа на външни лица до територията на учебните заведения, включително физкултурни салони и зали, в които се провеждат мероприятия, тренировки и репетиции с участие на външни за училището лица, с изключение на формите на ЦПЛР-ОДК;

2. В сградите, в които се осъществява читалищна дейност, са допустими мероприятия само ако са съгласувани предварително с Общински оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавирус на територията на Община Ловеч;

3. В обредните зали на територията на Община Ловеч при провеждане на радостни или тъжни ритуали се допускат не повече от 10 лица, при спазване на противоепидемичните мерки;

4. Преустановява се издаването на разрешения за удължено работно време на обектите за хранене и развлечения на територията на Община Ловеч до второ нареждане.

Общинският оперативен щаб препоръчва на директора на РЗИ да издаде заповед:

- за преустановяване на посещенията в нощните клубове и дискотеки на територията на община Ловеч
- за посещение на заведения за хранене след 23:00 часа на територията на Община Ловеч

В началото на заседанието кметът Корнелия Маринова представи доклад за направените по график от общински служители за миналата седмица проверки, те са над 160 на брой.

Докладът е изпратен до РЗИ. Своята дейност отчетоха от полицията, БАБХ, МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ и „Спешна помощ“. В общината контактните деца към момента са 81, на домашно лечение са пет болни деца, учителите са трима, като двама са от детски градини.

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" минава изцяло на електронно обучение до 8 ноември. 

Със заповед на ректора професор Христо Бонджолов мярката се въвежда и за филиала на университета във Враца и за Педагогическия колеж в Плевен.

През двуседмичния период насрочените изпити и защитите на дисертационни трудове ще се провеждат в електронна среда с отдалечен достъп. 

Заповед на проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, във връзка с...

Публикувахте от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" в Понеделник, 26 октомври 2020 г.

От началото на пандемията Министерство на здравеопазването предприема действия за ограничаване разпространението на заболяването чрез прилагане на препоръки и насоки от Световна здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съобщават в писмо до медиите от МЗ.

Основна мярка срещу COVID-19 e изолиране на контактните на потвърден случай лица и поставянето им под задължителна карантина. Целта на карантината е да намали вероятността за последващо предаване и вторично разпространение на новия коронавирус. Причината е, че по време на карантинния период даденото лице може да прояви клинични оплаквания или да е вирусоносител, поради което да стане източник на инфекция за други хора. Към края на карантинния период тази вероятност значително намалява.

Съгласно действащата Заповед № РД-01-610/22.10.2020 г. на министъра на здравеопазването всяко идентифицирано близко контактно лице се поставя под 10-дневна карантина, считано от последния контакт с доказан случай на COVID-19. Ако до изтичане на определения период не се появят симптоми за COVID-19, карантината се преустановява.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване отчита единствено моментното състояние на лицето и същият не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

Европейски лидери предупредиха, че предстоят трудни месеци в момент,

когато разрастването на пандемията от COVID-19 принуждава властите да налагат нови рестрикции, след като редица страни отчетоха рекорден ръст на инфекциите, а целият континент надхвърли прага от 250 000 починали от заразата, предаде Ройтерс.

Правителствата отчаяно се опитват да избегнат пълната карантина, която сдържаше инфекцията в началото на годината с цената на затварянето на целята икономика, но трайният ръст на новите случаи ги принуждава неотклонно да засилват контрола.

"Изправяме се пред много, много трудни следващи няколко месеца", заяви на среща с лидери на нейния Християндемократически съюз германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от в. "Билд".

Въпреки че Германия се справя относително добре в сравнение с други държави в Европа, тя също преживя рязък скок на случаите и индексът на бизнес среда Ifo днес отбеляза спад, отразявайки тревогите заради вируса.

В Испания, където бяха регистрирани повече от един милион случая на COVID-19, премиерът Педро Санчес предупреди, че страната е изправена пред извънредна ситуация, когато обяви вчера, че се въвежда полицейски час в отделни места и се забраняват пътуванията между областите в някои случаи.

Италия също въведе нови рестрикции, като нареди ресторантите и баровете да затварят след 18.00 ч., затвори кината и фитнес залите и въведе полицейски час в няколко района.

Австрийският канцлер Себастиан Курц днес заплаши да наложи карантина като последно средство, ако скокът на случаите на заразата не се успокои, предаде ДПА. Ситуацията в болниците ще определи, дали ще бъде наложена нова карантина, каза Курц.

"Никоя държава в света няма да позволи системата й за интензивна медицинска помощ да стигне до предела на възможностите си", добави Курц.

В Австрия възможното претоварване на здравната система е законова предпоставка за налагане на карантина. Страната въведе вчера ограничение от шест души за частни събирания на закрито и от 12 души на открито.

Премиерът Борисов е с коронавирус, министри се самоизолираха

Във ВМА откриха нов симптом, предсказващ тежко протичане на COVID-19

Как аспиринът помага при COVID-19

Кога училищата ще преминават към онлайн обучение

Коментари 68
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

68 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 минута

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 21 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 10 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 13 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 14 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 14 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 14 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 14 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 14 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 14 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години