24

Б лизо 30 000 ваксини са направени през последните три дни в страната, стана ясно на съвещание при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб. От Щаба отчитат изключително голям интерес за ваксиниране сред гражданите, след като в почивните дни се осигуриха зелените коридори за всички категории.

"Осигурили сме мобилни екипи, които да осъществяват ваксинирането срещу COVID-19

на населението в отдалечените и труднодостъпни региони на страната. Те са формирани на централно ниво - ще бъдат координирани от представител на Министерството на здравеопазването, като идеята е в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Р България да видим кои са труднодостъпните за личните лекари места и да гарантираме на населението там равен достъп до ваксината", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на работно заседание при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 

Здравният министър посочи, че от днес общопрактикуващите лекари започват да имунизират лицата от пациентските си листи,

изразили желание да получат ваксина. Със съдействието на Министерството на вътрешните работи е създадена организация за транспортиране на ваксини от регионалните здравни инспекции до кабинетите на личните лекари, които имат затруднения с логистиката.

Ваксинационните пунктове в страната работят и през почивните дни,

когато имунизиран може да бъде всеки гражданин без значение на здравноосигурителния му статус

и фазата от Националния ваксинационен план, в която попада.  Повечето лечебни заведения и регионалните здравни инспекции ще имунизират желаещите и в следобедните часове на работните дни, а там, където е необходимо – и денонощно. Проф. Ангелов коментира, че страната разполага с достатъчно количества ваксини и че интересът към ваксинацията расте с всеки изминал ден: „Надявам се, че това ще доведе до намаляване на заболяемостта и много скоро ще успеем да се преборим с пандемията от COVID-19“.

Къде може да се ваксинирате: 

София

От днес в пет общински Диагностично-консултативни центрове /ДКЦ/ в София започва имунизация срещу COVID-19 на всички желаещи граждани, съобщиха от Столична община. Организацията е създадена по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Имунизациите ще са в 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация.

На 336 души е направена ваксина вчера в трите многопрофилни общински болници - Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, както и в 12 ДКЦ, които първи от общинските лечебни заведения се включиха в масовата ваксинация. Във Втора МБАЛ и Пета МБАЛ ще продължи поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу COVID-19.

Желаещите трябва да носят лична карта. На място ще им бъде извършен преглед преди поставяне на имунизацията. При възможност хората могат да носят документи от епикризи за придружаващи заболявания.

Информация за адресите и телефоните на общинските ДКЦ-та могат да бъдат намерени на сайта на Столична община - https://www.sofia.bg/covid-19.

В 8 часа започна работа ваксинационният пункт в болница „Св. Анна” в София. Минути преди да отвори, пред пункта вече се бяха събрали хора, които чакаха на опашка да бъдат имунизирани. Ваксинация ще има всеки ден от седмицата между 8 и 17 часа.

От днес във Военномедицинска академия е разкрита и втора зала,

в която се осъществява имунизацията срещу COVID-19 съгласно Националния ваксинационен план и обявените „зелени коридори” за всички граждани, които желаят да се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

В „Пирогов” „зелените коридори” продължават и през седмицата след 13 часа. Дотогава ще бъдат имунизирани включените в трета и четвърта фаза на ваксинационния план. Петте пункта на „Пирогов” ще работят до 17:30 часа. За хронично болните е необходима епикриза. Лична карта и бланка за информирано съгласие са необходими за всички, като бланката се попълва на място. 

Заработи и първият денонощен кабинет за имунизации в столичната болница „Св. Иван Рилски”.

ДКЦ „Софиямед“ също се включи в инициативата за осигуряването на „зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID-19, целяща увеличаване на темпа за ваксиниране във всички фази, съобщиха от здравното заведение.  От неделя в кабинета за ваксинация срещу COVID-19 на ДКЦ „Софиямед“ всеки, който иска да бъде ваксиниран, ще може да го направи от 9:30ч. до 14:30ч. без предварително записване. Ваксинациите ще се осъществяват в кабинет №13, ет.1 на ДКЦ „Софиямед“ - БЛОК 1, бул.“Г.М.Димитров“ 16 с доставената от РЗИ партида ваксини на Astra Zeneca/Oxford.

В МБАЛ „Медлайн“ също е осигурен „зелен коридор“ за имунизации в 4-та фаза, съгласно националния план. Той ще продължи да обслужва пациенти и ще бъде отворен през следващите дни, като от здравното заведение увериха, че са осигурени достатъчни количества ваксини и ще бъдат имунизирани всички, които проявят интерес.

От днес 25 мобилни екипа са на разположение на кметовете на отдалечени населени места из цялата страна,

за да могат да бъдат ваксинирани българските граждани. Министър Ангелов посочи, че съвместно с МВР се създава организация и за логистична подкрепа, така че ваксините лесно и бързо да достигнат до отдалечените населени места и гражданите там да могат да се ваксинират.

Перник

Интензивно работят три имунизационни кабинета в града. Те са разположени в най-голямото здравно заведение - МБАЛ "Рахила Ангелова", ДКЦ 1 и РЗИ. Във всеки имунизационен кабинет са ангажирани минимум по един лекар, фелдшер и сестра, където има възможност в организацията помага и техническо лице, посочи д-р Златанов. По думите му не се допуска струпване на хора, единствено в пиковите часове чакащите достигат 15-16 души. РЗИ има готовност при необходимост да отвори още един кабинет, но засега не се налага, каза д-р Златанов. Днес по два лъча с ваксини се снабдяват общопрактикуващите лекари в останалите общини в региона. Те ще имунизират желаещите в обособени за целта кабинети, за да не се получава смесване на потоци от хора.

Област Пазарджик

В региона работят 14 специализирани кабинета. Препоръчително е желаещите да се обадят предварително по телефона, обявен на страницата на РЗИ, за да не се допуска струпване на хора пред пунктовете и да се спести чакането. Пациентите биха могли да се ваксинират и при личните си лекари, припомни д-р Петрова. Тя посочи още, че в момента в Пазарджишко се ползва продуктът на "Астра Зенека", като се очакват доставки и на другите две регистрирани ваксини.

Русенско

В Русенско е осигурен постоянен "зелен коридор" за имунизация срещу коронавирус. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град. От там поясняват, че всеки, който иска да се имунизира, но не попада в съответната фаза на ваксинационния план, ще може да го направи и в делничните дни, а не само през почивните. Ваксините ще се поставят без предварително записване на час. На този етап е предвидено имунизацията да се извършва с препарата на "Астра Зенека". От Областния оперативен щаб информират, че през двата почивни дни в Русенско са се ваксинирали 366 души.

Плевен

РЗИ - Плевен увеличи броя на имунизационните кабинети - 10 работят през седмицата, 7 - в почивните дни, за да бъде улеснен достъпът на хората за ваксинация, съобщиха от инспекцията. От понеделник до петък приемат желаещи да си поставят ваксина в пет плевенски болници от 14.00 до 18.00 ч. - УМБАЛ "Д-р Георги Странски", УМБАЛ "Св. Марина" /местност "Русково бърдо"/, МБАЛ "Авис Медика" /парк "Кайлъка"/, МБАЛ "Сърце и Мозък", МБАЛ "Св. Панталеймон" /ж.к."Дружба"/. В работните дни на седмицата работят пунктове за имунизация и в пет от общинските центрове също от 14.00 до 18.00 ч. - Левски, Белене, Кнежа, Гулянци и Червен бряг.
В събота и неделя имунизационните кабинети ще работят от 10.00 до 16.00 ч. на седем места - "Сърце и мозък" и "Свети Панталеймон" в Плевен, както и в общинските центрове Левски, Белене, Кнежа, Гулянци и Червен бряг, посочват от РЗИ.

Старозагорска област

В осем кабинета днес поставяха ваксини срещу коронавирус, информира д-р Станимир Станков, директор на РЗИ- Стара Загора. Четири от тях са в Стара Загора и се намират в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", ДКЦ 1 Стара Загора, Медицински център "Европейска здравна грижа" и Регионална здравна инспекция. Общо два имунизационни кабинета функционират в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" и в ДКЦ "Поликлиника" в Казанлък. Останалите два кабинета са в МБАЛ Раднево и МБАЛ Гълъбово.
Регионална здравна инспекция - Стара Загора изготви график за ваксинация в имунизационните кабинети в област Стара Загора до 28 февруари.
Поставя се ваксина срещу COVID-19 на "Астра Зенека" на здрави хора, навършили 18 години, уточни д-р Станимир Станков.

Монтанско

Седем пункта за имунизации срещу COVID-19 работят вече в област Монтана, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града.
Всеки пожелал доброволно да се имунизира може да го направи без значение дали е здравно осигурен, или не е. Пунктовете са в сградата на РЗИ в Монтана, в държавната болница "Д-р Стамен Илиев" в града, в частната болница "Свети Георги", в общинската болница в Берковица, в държавната болница "Свети Николай Чудотворец" в Лом, в медицински център "Хипократ" в Лом и в ДКЦ-1 в Лом. В първия ден на зеления коридор за имунизации от него са се възползвали 62 души. Пунктовете работят от 13 до 17 часа в работните дни и целодневно в почивните дни, уточниха от здравната инспекция в Монтана.

Пловдив

Пет общински лечебни заведения в Пловдив осигуряват от днес "зелен коридор" за желаещите да се ваксинират, съобщи директорът на дирекция "Здравеопазване" към община Пловдив д-р Калин Калинов. Те са определени със заповед на Областния кризисен щаб. "Зелените коридори" работят с работно време от 10.00 до 15.00 часа, но управителите на лечебните заведения са поели ангажимент, че при необходимост то ще бъде удължено, ако има чакащи хора", уточни д-р Калинов. В почивните дни е създадена организация и ще има дежурни кабинети, в които ще се поставят ваксини. Той допълни, че пловдивските лечебни заведения ще поемат и желаещите да се ваксинират от съседните общини - "Марица", "Родопи" и Съединение. Д-р Калинов е убеден, че няма да бъде допуснато струпване на хора като даде за пример ДКЦ 2, където вече месец при абсолютен ред и без опашки преминават хиляди хора. Само в петък от 8.00 до 17.00 часа там са били ваксинирани над 150 човека. Обикновено работят четири медицински екипа - два преди обяд и два следобед съответно с един кардиолог. Въвеждането на данните, което отнема най-много време, е поверено на главната сестра и техническия секретар на ДКЦ-то, подчерта той.

Великотърновска област

Определени са зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19 в четири имунизационни центъра във Великотърновска област, съобщиха от Областната администрация. Имунизационните кабинети са в Регионалната здравна инспекция, в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов", в Кардиологичния медицински център във Велико Търново и в Общинската болница "Д-р Димитър Павлович" в Свищов. През почивните дни са били ваксинирани 229 души от областта, в това число изразилите желание за ваксинация членове от Районните избирателни комисии, служители от Информационно обслужване и Областната администрация. Създадена е организация за проучване на желаещите да се ваксинират членове на Секционните избирателни комисии, други ведомства и организации, включени в трета фаза от Националния план.

Шумен

Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Шумен организира от днес, до 26 февруари - "зелен коридор" за имунизиране срещу COVID-19, съобщават от инспекцията. Всички граждани, които желаят да се ваксинират, могат да посетят разкритият вече имунизационен кабинет - в Медицинския център "Свети Иван Рилски" в областния град. Работното му време е от 9.00 до 18.00 часа, отбелязват от РЗИ - Шумен. От днес започва раздаването на ваксини - и на общопрактикуващите лекари от областта. Те са предназначени за поставяне на пациенти, попадащи във фаза четири на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, уточняват от здравната инспекция. В събота и в неделя в региона са ваксинирани, по желание, близо 300 души - в разкритите два кабинета в Шумен, като и в болницата във Велики Преслав. Нормално протича и процесът по имунизиране и реимунизиране на гражданите от първите три фази на Националния план за ваксинация, допълват от РЗИ - Шумен.

Във Видинска област

от днес са разкрити пет имунизационни пункта, които осигуряват "зелен коридор" за имунизация срещу СОVID- 19. Центровете са в Регионална здравна инспекция, в МБАЛ "Света Петка ", в "Медицински център "БИОМЕД-99" , в Медико-диагностичен център "Омега" и в МБАЛ "Проф. д-р Г. Златарски" -Белоградчик, в предварително обявени за целта часове от понеделник до неделя включително. При необходимост временните имунизационни пунктове ще работят и извън предварително посочените часове, уточняват от РЗИ-Видин, предаде NOVA.

С цел осигуряване на възможност на всички желаещи да се имунизират срещу COVID-19, в област Враца ще работят дежурни кабинети за имунизация в: СБАЛПФЗ – Враца, МБАЛ „Христо Ботев“, Комплексен онкологичен център, „Нов медицински център“ , МБАЛ – Бяла Слатина, СБДПЛББ – Роман и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй. 

В кабинета за ваксинация срещу COVID-19 в МБАЛ „Бургасмед“ всеки, който иска да бъде ваксиниран ще може да го направи от 9:00ч. до 15:00ч. без предварително записване. Ваксинациите ще се осъщесвяват в Кабинет 1, ет.1 на МБАЛ „Бургасмед“  с доставената от РЗИ партида ваксини на Astra Zeneka/Oxford.

Четири временни ваксинационни пункта работят във Варна за осъществяването на извънредната имунизация на всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Те се намират на територията на Регионалната здравна инспекция - 2 кабинета, в ДКЦ1 "Света Клементина" и кабинет в сградата на Многопрофилна болница за активно лечение – Варна в структурата на Военномедицинска академия.

В неделя работното време на кабинетите в РЗИ-Варна е от 9 до 14 часа, но при повече хора, то може да бъде удължено до 17 часа. Желаещите варненци да се ваксинират срещу COVID-19 в имунизациония кабинет на РЗИ-Варна, могат да се запишат на телефон: 0887713944.

Мутафчийски: Такова нещо не съществува в цивилизования свят

Масова имунизация: Къде може да се ваксинирате

Проф. Балтов посочи какви са оплакванията на ваксинираните след първата доза

Спад на новите случаи на ковид в България, починали

COVID-19: Три пъти по-малък риск от заразяване, ако носите това

СЗО обяви кога ще приключи пандемията

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 6 минути

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 54 минути

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 4 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 4 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 4 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 4 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 5 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 5 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 5 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 6 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 6 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 6 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 7 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 7 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 7 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба