90

Н овите мерки не засягат правото на труд, а дейностите с увеселителен характер - нощните заведения могат да работят, но със зелен сертификат. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг в Министерски съвет, предаде Агенция "Фокус".

Министърът даде разяснения относно новите мерки, които ще влязат в сила. 

"Мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места.

Тези дейности, сгради, мероприятия, не са засегнати от мерките.

Мерките касаят само изрично посочени в заповедта дейности и мероприятия. По отношение на някои от тях, те са дори облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега. Досега режимът например за спортни състезания на открито в София беше без публика. Новите мерки позволяват да се провеждат спортни мероприятия с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения. Досега заповедта не позволяваше да работят нощните заведения. Сега се създава възможност да работят със зелен сертификат.

"Последно по отношение на правата и правото на труд на хората,

които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното. Мерките са противоепидемични. Те не засягат правото на труд. Не забраняват на хората да работят. Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса.

Зеленият сертификат се издава за хора,

които са преболедували, за хора, които са ваксинирани и за хора, които са си направили антигенен или PCR тест през последните 48 или 72 часа. Като цяло насоката на мерките е да се ограничат дейностите по-скоро с увеселителен характер, дейности, които не са задължителни за хората, които са извън обичайното ни ежедневие. Да подчертая и това, че по отношение на магазините, те засягат само тези с над 300 квадратни метра. Във всички останали магазини не се изисква зелен сертификат", каза министър Стойчо Кацаров.

По думите му банкови институции и аптеки не са засегнати от тези мерки. "Там не се изисква зелен сертификат", допълни още министърът на здравеопазването. Зелен сертификат няма да се изисква и за децата под 18-годишна възраст.

Относно мерките и училищата:

"Очевидно е, че през последните две седмици има рязко нарастване на случаите. От месеци казвам, че нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск здравето и живота на учениците и учителите. От тази гледна точка Министерство на здравеопазването има пълна подкрепа от наша страна, затова, че мерките, които те приеха, се приемат и от нашата система. Те ще бъдат приложени. В момента актуализираме насоките, които издадохме малко преди 15 септември, така че те да бъдат в пълно съответствие със заповедта, която беше издадена вчера. След като бъдат актуализирани тези насоки, те ще бъдат утвърдени от министър Кацаров и от мен", каза министърът на образованието.

По думите му две теми са обсъждани с Министерство на здравеопазването.

"Едната от тях е възможността да се въведе зелен сертификат за учителите и непедагогическия персонал. Втората тема беше дали може да се използва заболяемостта на общинско ниво, а не на областно, което прави голяма разлика по отношение на мерките. Специално искам да благодаря на Министерство на здравеопазването, че се съобрази с нашите притеснения и съображения. Зеленият сертификат засега не се предвижда да бъде въведен в нашата система. Заболяемостта и съответно решенията за спиране на присъствените занятия, ще се случват на общинско ниво, което за нас беше изключително важно", допълни министърът.

Относно въпрос за присъственото обучение в София:

Министърът уточни, че новата заповед влиза в сила от 00.00 часа тази вечер. "Според нея във всяка община, в която заболяемостта е над 750 на 100 000 за 14-дневен период се спират присъствените учебни занимания след 1 клас. Ако София утре е със заболяемост над 750 на 100 000 учебните занимания ще бъдат прекратени. Не е необходимо да се взима допълнително решение за това нещо. Това, което уточнихме с министър Денков е, че ние ще предаваме официалната информация на МОН за това каква е заболяемостта във всяка една община всеки ден, така че да се предприемат съответните действия", каза министър Стойчо Кацаров.

Относно недоволството от мерките:

"Както сте забелязали всички, недоволството от мерките е предимно от политическите партии. Разбираемо е. Те всички са в предизборна кампания, каквото и да предприема като министър, аз ще бъда атакуван от партиите в предизборната кампания, с цел да спечелят допълнителни гласове.

Що се отнася до решението какви мерки да се приложат в страната,

вие сте свидетели, че докладът на главния държавен здравен инспектор беше публикуван в края на миналата седмица. Той беше широко обществено обсъждан. Аз изпратих писма до вероятно до повечето браншови и съсловни организации, които потенциално могат да бъдат засегнати от тези мерки. Поисках становищата на всички РЗИ, проведох заседание на разширения съвет по епидемиология, проведох среща с регистрираните в страната болнични асоциации. Това са етапите на съгласуване на тези мерки, като разбира се, не искам да пропусна съгласуването с МОН. Даже министър Денков присъства и взе участие в разширения съвет по епидемиология", коментира още министърът на здравеопазването.

"Това е начинът, по който е взето това решение, то лежи изцяло на експертни становища.

Няма никаква политика във вземането на това решение. Президентът не може да има санкция по тези въпроси. Това е решение, което законът ме е упълномощил да взема аз. Аз го вземам с цялата отговорност на позицията, която заемам и с цялата отговорност на ситуацията.

Тези хора, които днес критикуват ограничителните мерки, не предлагат никаква алтернатива.

Те може би си представят житейската ситуация по този начин. Няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките и няма да лежим в болниците. Няма такава житейска ситуация. Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ние ще имаме висок брой заразени, ние ще имаме висок брой починали и ще сме изправени пред риска да не може да осигурим легла за лечение на всички хора. Ако някой от политическите партии си представя, че е възможно да се случи това нещо, то тя си представя една магия. На нея няма да ѝ трябва здравен министър като мен, на нея ще ѝ трябва здравен министър магьосник", заяви още Стойчо Кацаров.

По думите му за съжаление това не може да стане.

"Реалностите са тези. Едната възможност е това, което ние приложихме. Алтернативната възможност е почти пълното затваряне и спиране на редица други дейности и третата възможност е да не се предприема нищо и нещата да останат по начина, по който са сега. Във всички случаи, ако не се предприеме нищо, това единствено ще доведе до пълен блокаж на здравната система. Ние сме принудени да вземем тези мерки. Ще бъде акт на огромна безотговорност - политическа, гражданска и всякаква, да не бъдат предприети такива мерки, за да бъдат предпазени хората", допълни още министърът.

Междувременно стана ясно, че Министерски съвет е взел решение,

с което одобри закупуването на 3000 дози моноклонални антитела - това е лекарствен продукт за лечение на COVID-19. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от Агенция "Фокус".

"Току-що Министерски съвет взе решение, с което одобри закупуването на 3000 дози моноклонални антитела и ме упълномощи да сключа договор с фирмата производител. Тъй като става дума за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в страната, като министър законът ми дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед.

Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с COVID-19. Досега единствената възможност за целенасочено лечение, насочено срещу коронавируса, беше с препарата "ремдесивир". Сега лекарите ще получат втора възможност да лекуват болни с коронавирус", посочи министърът.

"Първите доставки можем да ги очакваме до края на този месец. Правим всичко необходимо да ускорим тази доставка, защото се надяваме прилагането на този продукт да помогне за лечението на болни, в това число и за намаляване на смъртността", заяви още Стойчо Кацаров.

Лекари и граждани пред МЗ, кой за какво протестира

Опашка за ваксини пред болница "Св. Анна" в София

Как преболедували от COVID-19 могат да получат "зелен сертификат"

COVID-19: Ръст в процента на нови случаи

Въвеждат нови COVID мерки в България

Ето как да получим зелен сертификат за COVID-19

Ресторантьори обявиха бойкот на зелените сертификати

Коментари 90
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

90 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 14 минути

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 15 минути

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 1 час

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 1 час

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 12 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 12 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 13 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 14 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 14 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 14 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"