24

"Ние, българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър - проф. Костадин Ангелов, нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо". Това се посочва в позиция на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/, предаде БТА.

"Преустановяването на работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух", отбелязват медиците.

Според тях само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи.

"Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка", призовават лекарите и допълват, че е време да се обединим в името на живота.

БСК настоява за Национална програма за подпомагане на бизнеса, засегнат от ограничителните мерки в борбата с COVID-19

"Настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхванати от програмата, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата", се посочва в писмо на Българската стопанска камера /БСК/ до министъра на икономиката във връзка с предложените днес мерки от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

"Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората. Обръщаме внимание, че в другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, заедно с ограничителните мерки бяха представени и мащабни икономически мерки за периода на т.нар. локдаун", посочват от БСК.

Според организацията мярката е част от Временната рамка на ЕК за държавните помощи, изменена и удължена на 13 октомври т.г.

От БСК отбелязват, че в Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80 процента от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средните предприятия, чийто оборот е спаднал с 30 на сто като последица от COVID-19, могат да получат компенсация до 90 на сто от оборота си, а големите - до 70 процента.

Компании, които са били принудени да затворят заради COVID-19 - в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100 процента от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80 на сто от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на месец преди 8 ноември т.г.

От БСК посочват, че независимо от усилията на Министерството на икономиката, осем месеца след избухването на пандемията и обявяването на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъзмездните средства не са стигнали до бизнеса.

Причината е, че средствата се изразходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното й предоставяне, отбелязват от камарата.

Заведенията против всякакви нови рестрикции преди да се вземе решение за държавна подкрепа към бизнеса

Председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов и председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов настояват Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят - помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.

Писмото на БАЗ и СЗБ до министър-председателя идва в отговор на заявени часове по рано от здравния министър предложения за почти пълен локдаун в страната от 27 ноември.

"Ние месеци наред проявяваме разбиране към пандемичната обстановка и полагаме сериозни усилия, за да съдействаме за нейното овладяване. Огромната част от нашия бранш спазва всички наложени мерки, а нашите организации винаги са призовали за строги персонални наказания за тези, които не го правят. Проявихме разбиране когато бяха затворени нощните заведения и поискахме обезщетение само за нашите служители, като бизнесът пое основната икономическа тежест", се казва в писмото до премиера.

Собствениците на заведения настояват:

1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.

2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

3. Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020

4. Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.

5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.

6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

"Смятаме, че евентуални решения, които може да се състоят в затваряне само и единствено на заведенията за хранене и развлечения няма да доведат до желания ефект. Доказателство за това е, че месец, след като нощните клубове са лишени от правото на труд, ефект няма, дори напротив.

Затова настояваме да ни бъде разяснено, какви са точните цели, които се задават с предложенията на министъра на здравеопазването и при какви нива на заразата се предвижда заведенията да бъдат отворени отново. Както и какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако наложените забрани след 27 ноември не дадат желания резултат?

Надяваме се, разбирате, че тази несигурност се отразява изключително негативно както на нас, така и на нашите служители. Като браншови организации, наше основно задължение е да защитаваме правата на сектора си. И сме готови да ги защитаваме с всички позволени от закона средства. Убедени сме, че множество други сектори мислят като нас и ще ни подкрепят, което най-вероятно ще доведе до масово, неконтролируемо и нежелано струпване на хора.

Вярваме, че ще обърнете внимание на тези наши искания и ще помогнете на бизнеса и служителите ни да преодолеят този тежък момент", се казва още в писмото на БАЗ и СЗБ.

БХРА очаква и мерки за компенсация на работещите, бизнеса, и в частност - на туризма

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ настоява да чуе при обсъждането на новите мерки, за които се предвижда да влязат в сила от 27 ноември, преди тяхното гласуване в МС, и какви мерки са предвидени за компенсация на работещите, на бизнеса, и в частност - на туризма. Това се посочва в писмо на БХРА до премиера Борисов по повод на предлаганите нови мерки от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19.

В документа е отбелязано, че те разбират нуждата от мерките, които налагат затварянето на бизнеса им и на голяма част от държавата за срок от поне три седмици, въпреки че според тях са пагубни за туризма. "Както неведнъж сме заявявали в публичните си изяви и в поредицата от писма до Вас и министрите от кабинета, за нас най-важно е здравето на нашите гости и служители. Сигурни сме, че ще излезем от кризата заедно чрез общи мерки и сътрудничество", е отбелязано в писмото.

БХРА настоява работниците им и техният бизнес да бъдат подкрепени от държавата. Те отбелязват, че подкрепят всички противоепидемични мерки, които биха запазили живота на техните близки, клиенти и служители, "но ако същите тези хора трябва да избират дали да умират от глад или от Ковид-19, тогава всички мерки се обезсмислят". Общественият договор изисква баланс и паритет между страните, за да продължава да работи двигателят на икономиката, и в частност - на туризма, посочват от организацията.

Кралев за новите мерки: Ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор

Мутафчийски: Има повторно заразени с COVID-19 медици

Нови по-строги мерки срещу COVID-19 у нас

Още огнища на COVID-19 в домове за възрастни хора

Ветко Арабаджиев е в болница с COVID-19

Защо има най-много починали от ковид-19 през нощта

Какви грешки допускат хората при тестване за коронавирус

Доц. Александър Оскар за битката с COVID-19

Учени: Водата за уста убива коронавируса за 30 секунди

Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Наследството на Хатшепсут – жената фараон, която историята не успя да заличи

Наследството на Хатшепсут – жената фараон, която историята не успя да заличи

Любопитно Преди 8 минути

Наследникът на Хатшепсут се опита да унищожи всички следи от нея, но храмът ѝ издържа изпитанието на времето

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи

България Преди 12 минути

Предстоят разпити пред съдия на трима души в качеството им на обвиняеми

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 52 минути

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 1 час

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 1 час

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 2 часа

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 2 часа

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 2 часа

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 2 часа

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 2 часа

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 2 часа

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 2 часа

Децата незабавно са били евакуирани