285

О т петък, 27 ноември, се въвеждат нови мерки срещу COVID-19 у нас. 

"Колкото и да е подготвена една система, не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Аз не искам и не мога да приема, че има по-висша ценност от живота. Всеки живот има значение. Сега е време да се държим един за друг. Много колеги лекари също са болни, много от тях починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и усилията ми казват, че са нужни нови мерки. Предложих тези мерки на премиера и предложих да влязат в петък от 27 ноември", заяви министърът на здравеопазването. Предстои мерките да бъдат обсъдени от Министерския съвет.

Ето какви са те: 

  • Удължаване срока на обявената извънредна обстановка с четири месеца
  • Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси 
  • Преустановяване на всички спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, вкл. частни тържества
  • Продължаване на забраната за работа на барове и клубове
  • Преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечения, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници и други. Те ще могат да работят само за доставки на храна по домовете
  • Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, банки, застрахователни компании.
  • Преустановяват се организираните вътрешни и външни екскурзии. Не се ограничава общественият транспорт.

"Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Така и вие ще станете герои в домовете си", заяви още проф. Костадин Ангелов.

Поставяне на КПП-та и ограничение на движението между градовете няма да има, уточни Ангелов и добави, че тази мярка е доказала своята неефективност във времето. "Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец", каза още проф. Костадин Ангелов.

Възможно е да се промени времевият интервал за посещение на магазини и аптеки от страна на хора на и над 65-годишна възраст, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Не е обмисляно отлагане на изборите, напротив, тече подготовка на целия изборен процес, допълни той. 

Вероятно в лечебните заведения ще се обособят Ковид-зони и разделяне на потоците на пациентите, тъй като има места само с по една болница, каза още министър Ангелов по повод идеята за болници, в които да не се приемат пациенти с коронавирусна инфекция.

Ето какви са данните, които обуславят въвеждане на нови мерки:

"За изминалата седмица има регистрирани 23 569 случая на коронавирус, което е нарастване на седмичния брой заразени спрямо предходната седмица със 102.07 процента, 14-дневната заболеваемост в България я нарежда на 11-то място сред страните от ЕС с рекордната до момента заболеваемост със 666.5 на сто хиляди души население. На регионално ниво най-ниско е разпространението на болестта в област Кърджали, а най-високо в Габорво, Кюстендил и София град", съобщи актуални данни за коронавируса главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев. 

Професор Балтов добави, че 408 пациенти в момента се намират в реанимации, а 5950 пациенти са в средно-тежка и тежка форма на коронавирусна инфекция. 

Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки

за справяне с коронавируса на следващото си заседание, заявиха от Министерски съвет.

Предложените мерки ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им. Следващото редовно заседание на правителството е в сряда, 25 ноември.

"Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените. С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс", каза премиерът Бойко Борисов. 

"За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения – за всичко това трябва да имаме работеща икономика. Обсъждаме актуалната обстановка със здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб. Всеки доклад на лекарите се анализира внимателно", добавя Борисов. 

"Огромна част от хората го карат леко. Минават две седмици, връщат се и казват на своите съседи, приятели и колеги "Много леко мина". Отиват да работят, считат, че се оздравели и че им се полага нормалният живот. Затова 50% казват, че са против мерките. Това е формалният прочит. Чисто политически много от колегите започнаха с локдауни веднага. Вие гледате индекса, но гледайте и броя на оздравелите и колко са се върнали. Гледайте и като общо число – смъртността 2019 г., 2018 г. , 2017 г. Аз съм абсолютно съгласен с вас, че здравната ни система се бори героично в момента и затова всеки ден имаме по 1200-1300 оздравели", каза още премиерът Борисов.

Министър-председателят коментира и как самият той е прекарал коронавируса. 

"Проблемът е при хората със съпътстващи заболявания, по възрастните хора. Аз го изкарах много тежко и още не мога да се възстановя. Още усещам, че съм тежко засегнат. Огромната част от младите хора не го усещат така. До вчера говореха, че с маските искаме да им затворим устите. От една страна имаме болниците, медицинския персонал, който изнемогва, от другата страна имаме обществено мнение, което счита, че това ще мине или минава лесно. 20% изобщо не вярват, че има такова нещо", добави премиерът.

"В същото време за икономиката и пазара с всичко, което направихме за доходите, можем да си го позволяваме само в едно работеща икономика, включително и за медицинската система, защото тепърва, когато дойдат ваксините, там цифрата ще е над 300 млн.", подчерта още Борисов.

Днес премиерът проведе работна среща с членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По време на съвещанието здравният министър Костадин Ангелов докладва данни за развитието на пандемията от COVID-19 на територията на България. Били са обсъдени конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Направен е бил преглед и на натовареността на болничните заведения у нас.

В срещата са участвали председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на "Пирогов" и на Александровска болница - проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов, се посочва още в съобщението.

БЛС: Мерките да влязат в сила в най-кратък срок

Мутафчийски: Има повторно заразени с COVID-19 медици

Още огнища на COVID-19 в домове за възрастни хора

Ветко Арабаджиев е в болница с COVID-19

Защо има най-много починали от ковид-19 през нощта

Какви грешки допускат хората при тестване за коронавирус

Доц. Александър Оскар за битката с COVID-19

Учени: Водата за уста убива коронавируса за 30 секунди

Глобиха президента на Албания за нарушаване на мерките срещу COVID-19

Коментари 285
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

285 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген до средата на годината

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген до средата на годината

Свят Преди 24 минути

Изчакването по границите води до загуби от стотици хиляди евро за бизнеса, се посочва в одобрения текст

Наследството на Хатшепсут – жената фараон, която историята не успя да заличи

Наследството на Хатшепсут – жената фараон, която историята не успя да заличи

Любопитно Преди 34 минути

Наследникът на Хатшепсут се опита да унищожи всички следи от нея, но храмът ѝ издържа изпитанието на времето

“Паладиум през нощта”: Какво прави този мистериозен сателит

“Паладиум през нощта”: Какво прави този мистериозен сателит

Свят Преди 53 минути

НСА е натоварена основно с глобален мониторинг и това е, което сателитите обикновено правят

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

"Топлофикация София" обещава по-ниски сметки за парно

България Преди 1 час

Какви са причините и ще се оправдаят ли очакванията на експертите?

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 1 час

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 1 час

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 1 час

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 2 часа

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 2 часа

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 2 часа

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 2 часа

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 2 часа

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 2 часа

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 2 часа

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?