1

Н яма спор, че смартфоните промениха значително начина на живот на милиарди хора. Но освен на ежедневието, тези устройства влияят и на начина на мислене на хората. Проучване на Университета на Лондон показва, че смартфоните карат хората да мислят по-рационално, съобщава онлайн изданието Phys.org.

Арестуваха руски хакери заразили милиони смартфони

Според проучването, в което са участвали 1010 души, смартфоните фокусират вниманието на човек само върху една задача. Компютрите пък мотивират предимно емоционални решения и дават влияние на повече външни фактори. За да проверят това, учените са дали няколко еднакви задачи на всеки участник. Всеки от тях е трябвало да ги изпълни чрез смартфон или компютър, като типа устройство е бил определян произволно.

Google затяга мерките за качество на приложенията

Какво може да очакваме от новия Android O

Задачите са били различни. Например вагон се движи към пет души, които са вързани на релсите. Ако не направите нищо и петимата ще загинат. Ако бутнете 1 човек от мост - петимата ще оцелеят. 33.5% от потребителите на смартфони са избрали да бутнат човека, като същото са казали 22.3% от потребителите с компютри.

Знаете ли какво е спам? АБВ Поща отговаря

Друг вариант на същия въпрос заменя бутането на човек от мост с лост. Ако бъде дръпнат, вагонът ще се отклони и ще сгази 1 човек вместо петима. В този случай 80.9% от потребителите със смартфони и 76.9% от тези с компютри избират да дръпнат лоста.

"С нашето проучване открихме, че хората, които използват смартфони, за да решават класически морални проблеми, обикновено взимат по-малко емоционални и рационални решения, когато става дума за високо емоционална дилема. Това може да се дължи на увеличения времеви натиск, който смартфоните дават и по-голямата психологическа дистанция, която се случва, когато използваме мобилните устройства, а не компютри", коментира др. Албърт Барк-Дюран, ръководител на проучването.

Учените казват, че подобни проучвания са важни, защото хората прекарват все повече време онлайн и вършат все повече дейности чрез мрежата. Затова е важно да се знае как този контекст влияе на начина, по който те взимат решения по морални казуси.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@