3

П остигането на исторически бизнес успехи е мечта за мнозина, но не и за изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела. Наскоро ръководената от него компания влезе в клуба на трилионните фирми, като пазарната ѝ капитализация достигна митичната граница. Надела обаче не само не се впечатлява от това, а дори се отвращава, казва самият той в интервю за Bloomberg BusinessWeek.

Годината, в която ИТ гигантите бяха „напляскани“

"Бих бил отвратен, ако някой празнува пазарната ни капитализация. Това не е смислено мерило. Който празнува подобни неща, това е началото на неговия край", категоричен е Надела.

Според него това е много важно за здравето на една компания. "В Microsoft имаме този много ло навик да не се бутаме напред, защото сме много доволни от успеха, който имаме. Учим се как да не гледаме в миналото", допълва Надела.

Apple стана най-скъпата компания в света. Кук: Това не е най-важно

Неговата откровеност изглежда изненадваща като се има предвид на каква позиция се намира. Но именно тази откровеност печели симпатиите на служители и анализатори. Надела често е хвален за трансформацията, която реализира в Microsoft и позволи на компанията не само да се върне към растежа, но и да достигне лидерските позиции, които в продължение на дълги години беше предала на Google, Amazon и Apple.

Как Apple загуби компания с размерите на Facebook

Надела описва промяната като въвеждане на "мислене за растеж" в компанията. Той иска нейните служители да не приемат успеха за даденост и да са мотивирани да преодоляват предизвикателствата, а не да се оплакват от тях.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@