Годината, в която ИТ гигантите бяха „напляскани“
Източник: Getty Images
2

И зминалата година се оказа особено трудна не само за Facebook. Доста от другите ИТ гиганти също имаха сериозни проблеми, серии от скандали и сътресения. Действително всичко започна от скандалите около Facebook, които очаквано насочиха вниманието и към останалите компании.

Microsoft

Основната разлика е как те се справят с критиките. Microsoft например имаше проблеми с есенния ъпдейт на Windows 10, като негови дефекти наложиха спирането на обновлението за известно време, след като създадохa главоболия на потребители и им скриха важни файлове.

Параноя сред служителите на Facebook след нов скандал

Пореден огромен скандал с Facebook, компанията отрича

Освен това се появиха и информации за интереса на компанията в работа с военните и осигуряването на технологии за тях, включително изкуствен интелект, добавена и виртуална реалност. Въпреки недоволството на някои служители, Microsoft обяви, че подкрепя американските военни и ще продължава да го прави.

Проблем за Microsoft се оказва и осигуряването на достатъчно етническо и културно разнообразие сред служителите си. Компанията беше обвинена, че не напредва достатъчно бързо.

Шпионират ли ИТ гиганти чрез тайни чипове

Тим Бърнърс-Лий работи по спасител на Интернет

Въпреки всичко това, изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела, за сега успява да се справи с критиките. Той се радва на сравнително голяма подкрепа сред служителите, а и неговата стратегия вече дава добри резултати. Надела оглави класацията на Comparably за най-добър изпълнителен директор в САЩ за 2018 г.

Той е получил най-голямо одобрение сред служителите, а Microsoft се радва на добри отзиви, отвори платформите си и повиши приходите си. Компанията дори успя да изпревари Apple по пазарна капитализация, като не беше постигала това от десетилетие.

Amazon

Amazon като цяло също имаше предимно добра година. Компанията успя да се запази сравнително встрани от големите проблеми на ИТ гигантите. Нейният основател Джеф Безос стана и най-богатият човек в модерната история.

Все пак проблеми не липсваха. Един от тях беше гафът на гласовия асистент Alexa, който записа разговор на свои потребители и след това го препрати на други хора. Компанията също беше критикувана, че разработва и продава технологии с изкуствен интелект и лицево разпознаване на полицейските служби.

Samsung: Има етични въпроси около изкуствения интелект

Изкуствен интелект на Amazon дискриминирал срещу жени

Въпреки това за сега Amazon се справя добре и основният ѝ проблем са падащите цени на акциите на компанията. Това не е изолиран случай, а цяла тенденция, която засяга почти целия ИТ сектор. Много от ИТ компаниите, които търгуват акциите си на фондовите борси, записаха сериозни спадове. Причините за това са както политическите проблеми, така и достигане на зрялост на пазара, намаляване на ръстовете и други странични икономически фактори.

Самият Джеф Безос обаче използва ситуацията да отрезви служителите си. През ноември, по време на среща със служителите на компанията, той им е казал, че Amazon не е твърде голяма, за да се провали. Напротив: "Всъщност, очаквам един ден Amazon да се провали. Amazon ще фалира. Ако погледнете големите компании, тяхната продължителност на живот обикновено е около 30 години, не сто", казва Безос.

Според него Amazon може да удължи живота си като се грижи за клиентите, не гледа вътре в себе си и не се притеснява за себе си. "Ако се концентрираме върху себе си, а не върху клиентите, това ще е началото на края. Трябва да отлагаме този ден възможно най-много", казва Безос.

Социалните мрежи

Годината не беше лека и за Facebook, Twitter, Tumblr и социалните мрежи като цяло. Сътресенията около Facebook вече са добре познати на всички. Те се отразиха и на Twitter, които също трябваше да дават обяснения пред американското правителство за фалшивите новини, онлайн пропагандата и мерките, които взимат.

Организирана атака ли са скандалите около Facebook

Всички социални мрежи ще бъдат и са повлияни от случващото се. Това е тенденция, която през 2019 г. ще продължи. Особено след като в края на миналата седмица американски сенатори поискаха Facebook да бъде регулирана.

Apple

Apple също си навлече доста ядове, повечето от които сама. Компанията постигна исторически успех като стана първата с пазарна капитализация нат 1 трилион долара. След това обаче направи поредица грешни стъпки и решения изагуби близо 300 млрд. от тази цена, беше изпреварена от Microsoft и изглежда на прага на по-голяма криза.

Как Apple сама провали една от най-успешните си години

Apple стана най-скъпата компания в света. Кук: Това не е най-важно

Google

Като изключим Facebook, именно Google е компанията, която има най-сериозни главоболия през годината. Повечето от тях останаха незабелязани, защото са предимно вътрешни проблеми. Но тези вътрешни сътресения са следствие на публичните разкрития и действия на Google през изминалите месеци.

Интернет няма нищо общо с оригиналната си идея

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Вниманието беше насочено към Google покрай скандала с Facebook. Като компания, която също разполага с данните на милиарди хора, Google трябваше да отговаря пред политиците. Първоначално тя се опита да избегне това, но само отложи неизбежното. През това време тя се отказа и от социалната си мрежа Google+ след като се оказа, че данни на потребители са били уязвими на хакерски атаки.

Google беше призната за виновна от Европейския съюз за злоупотреба с господстващото си положение на мобилния пазар заради Android. В резултат компанията беше глобена 4,3 млрд. евро и беше принудена да промени политиката си в ЕС.

Друг проблем за Google беше и разкритието, че е разработвала цензурирана версия на търсачката си, която да се предлага в Китай. Това провокира още по-сериозни критики, особено след като се оказа, че проектът е бил таен и малцина в компанията са знаели за него. Той е бил скрит дори от хората, които отговарят за личните данни и информационната политика на интернет гиганта.

Служителите не харесаха и новината, че Google също иска да разработва и предлага изкуствен интелект за военните. Наложи се компанията да се оттегли от проекта и да обещае, че няма да предлага подобни технологии за военните.

Google обеща да не прави оръжия с изкуствен интелект

Тим Кук: Трябва да признаем, когато свободният пазар не работи

Последната капка беше и излязлата в медиите информация за начина, по който Google се справя с оплакванията в сексуален тормоз и дискриминация. Служителите никак не харесаха и това, като дори организираха протести. Един от тях включваше над 20 000 служители на компанията в 50 офиса по целия свят, които напуснаха за кратко работните си места. Тогава Пичай обясни: "Такива моменти показват, че не винаги сме били прави".

Ръководството в крайна сметка се съгласи да направи някои промени, макар и не всички да са според исканията на протестиращите служители. Случаят обаче ясно показа на ИТ компаниите, че времената на бляскави успехи и усещането за безнаказаност приключват. ИТ гигантите вече не са просто големи компании.

Техните услуги и разработки не само се използват от милиарди хора, но и влияят на техните животи и на обществото като цяло. А това увеличава изискванията и отговорностите към ИТ компаниите без значение дали те са съгласни с това. Така за технологичния сектор вече започва нова реалност, в която ще трябва да се съобразяват не само с инвеститорите и клиентите, но и политиците, обществените нагласи и собствените си служители.

Увеличава се интересът към евтините смартфони

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 10 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 59 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици