10

А мериканското правителство директно обвини Северна Корея за серия хакерски атаки, които датират от 2009 г. насам, съобщава агенция Reuters. Освен това САЩ предупреждават институциите си, че се очакват още подобни кибернападения от страната.

Таен американски доклад показва как хакери от руското разузнаване са атакували изборите в САЩ

CNN: Руски хакери виновни за кризата с Катар

Обикновено подобни обвинения не се дават директно към дадени правителства, а към хакери, които може да са мотивирани или спонсорирани от правителство. Този път обаче докладът на американския Департамент по национална сигурност директно посочва хакерите като служители на правителството на Северна Корея, които описва с името "Скритата кобра". Същата група е известна и с името Lazarus Group и Guardians of the Peace (Пазители на мира). Тези имена са свързани с хакерската атака срещу Sony Pictures през 2014 г., когато компанията беше хакната заради филм, осмиващ Северна Корея.

Китайска компания е заразила над 250 млн. компютъра

Публичната част от доклада на департамента не посочва конкретни дейности и мишени на хакерите. Той твърди, че през годините те са атакували медии, както и финансовия и космическия сектор на САЩ и тяхна критична инфраструктура. Има данни за подобни атаки от същите хакери и към други мишени по света. Жертвите са различни, като понякога целта е била кражба на данни, а други случай блокиране или сриване на системи.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Хакери крият вируси във файловете със субтитри

Хакерите се ползват с богат арсенал от техники.

Сред тях са познатите методи като DDoS атаки, опит за отдалечен достъп до системи, но и някои собствени варианти на компютърни вируси. Най-често мишените са компютри със стари версии на Windows, Които не са обновявани редовно. Използват се и познати уязвимости в Adobe Flash и Microsoft Silverlight. И двете компании казват, че въпросните уязвимости в тези платформи са отстранени още миналата година.

11-годишно момче хакна конференция по киберсигурност

Департаментът предупреждава, че се очаква хакерските атаки да продължат. Той препоръчва на организациите да използват актуален софтуер и да са внимателни. Според анализатора на компанията за киберсигурност FireEye Джон Хулткуист, има поводи за притеснение. Повечето от атаките са свързани предимно с шпионаж и приличат на наблюдение и събиране на информация. "Изглежда, че се подготвят за нещо сравнително сериозно", коментира той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@