1

Т емата за киберсигурността е особено актуална след голямата кибератака в края на миналата седмица. И докато тя в голяма степен е очаквана, рискове има дори и за устройства, които не подозираме. Например интерактивните плюшени мечета с вградени модули. Те също могат да са мишена на хакери и това беше показано от 11-годишно момче, което хакна гостите на конференция по киберсигурност, съобщава онлайн изданието StuffedParty.

11-годишният Рубен Пол е от Остин, щата Тексас. Той е бил сред лекторите на One Conference 2017, като основната му тема е била заплахите за киберсигурността при модерните играчки.

Знаете ли какво е спам? АБВ Поща отговаря

Как изглежда възможно най-опасната кибератака

Рубен вади невинно на вид плюшено мече, което има вграден Bluetooth модул. Чрез него мечето може да бъде свързано с други устройства и да му се изпращат приказки, музика и др. Но плюшеното мече може много повече. Рубен е направил допълнителна платка чрез миникомпютъра Raspberry Pi, чрез който може да сканира за активни Bluetooth връзки в помещението. В случая, той е открил доста такива връзки на гостите в залата и изтегля номера и различни данни от техните устройства.

Специалист случайно спрял мащабната хакерска атака

Опасен вирус порази десетки хиляди компютри по целия свят, как да се защитим

След това с помощта на езика за програмиране Python, Рубен хаква и самото плюшено мече. Това му позволява да ко управлява от разстояние и да активира вградените му светлини. Нещо повече, може да подаде команда към мечето да записва и предава разговорите, които се водят в близост до него, допълва в. Guardian.

"От терминатори до плюшени мечета, всеки предмет и всяка играчка могат да бъдат превърнати в оръжие", казва Рубен. "Повечето устройства, които се свързват с интернет, имат и Bluetooth. Аз показах как мога да се свържа с него и да го командвам. Има много такива устройства в Интернета на нещата и те могат да бъдат използвани, за да ни шпионират или наранят", коментира той пред AFP.

Безпрецедентната кибератака, която стресна света

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Бащата на Рубен, Мано, също е компютърен специалист. Синът му обаче го изпреварва по страст към технологиите. Още на 6-годишна възраст Рубен проявява интерес и разгадава алгоритъма на играта Angry Birds. Скоро след това хаква и колата си с дистанционно управление. "Винаги ни изненадва. Когато ние го учим на нещо, накрая се оказва, че всъщност той ни учи", казва баща му.

Рубен действително е всестранно развит. Той е най-младият американец с черен колан по Кунг фу от Шаолин. А с помощта на семейството си вече има и собствена организация, която се казва CyberShaolin. Чрез нея той иска да "информира децата и възрастните за рисковете на кибернесигурността и да повдигне темата не само сред хората, но и сред производителите и правителствата да полагат повече усилия".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@