14

Х акери от руското военно разузнаване са се опитали да разбият системите, обезпечаващи президентските избори в САЩ миналия ноември. Това показва таен доклад на американската Агенция за национална сигурност (АНС), видян от интернет изданието "Интърсепт" (Intercept).

Разузнавателните агенции на САЩ към момента отказват коментар. Заради течът на информация обаче е арестувана жена, работеща за подизпълнител на министерството на отбраната във Вашингтон.

Русия хвърли американските политици в "паника"

След срещата на Г-7: Санкциите за Русия остават

Путин: Имаме запис на срещата Тръмп-Лавров

Няколко месеца преди вота, на който Доналд Тръмп бе избран за държавен глава, руските хакери са се съсредоточили върху частни компании, които съставяли избирателните списъци или поддържали компютърната инфраструктура на допитването.

В дните преди 8 ноември компютърните бойци изпратили и заразени имейли на 100 представители на местни изборни власти с цел кражба на информация.

Хакерските атаки са пряко свързани с руското военно разузнаване,

твърди докладът на АНС.

Документът не потвърждава, че руската намеса е оказала влияние на крайния резултат от изборите в САЩ, но че направените опити са много по-сериозни, отколкото се предполагаше.

Публикуването на доклада идва в зенита на разследването на възможното руско влияние и връзките между Москва и президента Доналд Тръмп. Тази седмица се очаква и изслушването в Сената по темата на уволнения от Тръмп бивш директор на ФБР Джеймс Коми.

През последните дни редица коментари предизвика снимка на руския президент Владимир Путин с Майкъл Флин.

Последният за кратко бе съветник по националната сигурност на Тръмп, преди да бъде уволнен заради разговори с руския посланик в САЩ Сергей Кисяк.

Кадърът на Путин и Флин е от галавечеря в Москва през 2015 година. Руският президент твърди, че тогава не е знаел кой седи до него и е разменил едва няколко думи с Флин. 

В американските медии продължават и спекулациите за руските контакти на зетът на Тръмп Джаред Къшнър. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@