39

С ледователи от ФБР смятат, че руски хакери стоят зад кибератака срещу Катарската новинарска агенция, съобщи Си Ен Ен (CNN). Москва отхвърли обвиненията.

Сегашната криза в Близкия изток реално започна малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп присъства на срещата на върха на мюсюлманските лидери в Саудитска Арабия, където обвини Иран в подкрепа на тероризма.

Изолацията на Катар е заради откуп за заложници

Напрежението в Залива не трябва да се подценява – то може да има ефект в световен план

Как Тръмп взриви Близкия изток, първи е Катар

На 24 май сайтът на Катарската новинарска агенция беше хакнат и на него беше публикувана фалшива реч на емира на Катар, Тамим бин Хамад Ал Тани,  в която се говори против Саудитска Арабия и в подкрепа на Иран и Хамас. Фалшивата новина беше цитирана и от катарската телевизия, преди да бъде официално опровергана.

Въпреки опровержението, Саудистка Арабия и ОАЕ реагираха незабавно и забараниха финансираните от Катар медии, включително „Ал Джазира”. В понеделник те направиха нова стъпка и обявиха на практика пълна блокада на малкото емирство с богати петролни и газови залежи.

Според източниците на CNN хакерите проникнали в сървърите на Катарската новинарска агенция и публикували на сайта ѝ фалшивата реч.

Целта на тази кибератаката била предизвикване на разделение между САЩ и съюзниците им в Персийския залив. Все още не е намерена пряка връзка между хакерите и руските власти.

В момента следователите от ФБР помагат на Катар да докаже произхода на хакерската атака.

От ФБР и ЦРУ са отказали да коментират историята. Говорител на катарското посолство във Вашингтон пък заяви, че разследването продължава и резултатите от него ще бъдат публикувани скоро.

„Каквото и да се случи - все са хакери. Това е постоянно твърдение и както винаги има нулеви доказателства за него, и заключения, направени преди инцидентът да бъде дори разследван“, коментира информацията Андрей Крутских - специален представител на руския президент Владимир Путин по въпросите на международното сътрудничество в сферата на гарантирането на информационната сигурност.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@