1

К итайска компания за дигитален маркетинг стои зад мащабна кампания, която е заразила над 250 млн. компютъра по света, твърди компанията за киберсигурност Check Point.

Хакери крият вируси във файловете със субтитри

Компанията Rafotech е разработила т.нар. adware - вирус, който залива компютрите с реклами и пречи на потребителите да сърфират в интернет нормално. Вирусът се разпространява като добавка към софтуер, като понякога не дава избор на потребителите да откажат инсталацията на допълнението.

Пейсмейкърите се оказват елементарна цел за хакерите

Вирусът е от фамилията Fireball, като започва с пренасочване на потребителите към фалшиви онлайн търсачки. Те всъщност използват търсачките на Google и Yahoo и по този начин печелят комисионна за компанията.

Къде ще атакуват киберпрестъпниците през 2017 г.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Според данните на Check Point Fireball е инфектирал над 20% от всички корпоративни мрежи по света. Общо засегнати са над 250 млн. компютъра, включително и на крайни потребители. Най-много са заразените в Индия, Бразилия, Мексико, Индонезия и САЩ.

В някои случаи вирусът работи известно време, след което спира вероятно, за да не привлече вниманието на потребителя. Fireball обаче може да се използва и като троянски кон и да се използва за кражба на данни от устройствата. За сега няма информация, че е използван за тази цел.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@