2

Н аскоро бившият директор във Facebook, Чамат Палихапития критикува остро концепцията на социалните мрежи като цяло и обяви, че те унищожават обществото. По-рано тази седмица компанията реши да отговори на тези твърдения и очаквано - да не се съгласи с тях, отбелязва БиБиСи.

Социалните мрежи унищожават обществото

Facebook затяга качването на лични снимки без позволение

В блога си Facebook се съгласява, че прекомерната употреба на социалните мрежи може да има отрицателен ефект върху човек. Но компанията е категорична, че как социалните мрежи влияят върху даден човек зависи най-вече от това как самият той ги използва.

Facebook казва, че компанията е много по-различна спрямо преди 6 години. Тя казва, че основната ѝ цел от много време не е да увеличава броя потребители, които използват услугите ѝ. Директорът на проучванията и разработките на Facebook Дейвид Гинсбърг пише още, че вътре в компанията постоянно се води дебат доколко използването на социалната мрежа е полезно за хората и как ползите да се увеличат максимално.

Как да заглушим досадните приятели във Facebook

Инвеститор обвини Facebook и Google в "хакване на мозъци"

Гинсбърг отбелязва, че действително има проучвания, които посочват, че социалните мрежи водят до увеличен риск от депресия и тревожност в тийнейджърите. Той допълва, че компанията постоянно търси начини как да помогне чрез технологиите. Гинсбърг казва, че има и други проучвания, които показват, че участието в социалните мрежи помага за доброто настроение на хората и им дава повече устойчивост.

Социалните мрежи засилват стреса и страха в младите

Гинсбърг сравнява поведението в социалните мрежи с поведението на хората лице в лице: "Когато взаимодействаш с хора лице в лице, това може да е от полза, но когато просто седиш и гледаш другите отстрани, това може да те накара да се почувстваш по-зле", казва Гинсбърг. Според него именно хората, които често влизат в социалните мрежи, но не публикуват много и не взимат активно участие в дискусиите, са тези, които може да имат проблеми. Той смята, че хората, които са проактивни и споделят в социалните мрежи повече, се чувстват по-добре.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Според Бърни Хоугън от Интернет института на Оксфорд обаче това не може да се каже категорично. "Учени се опитват да открият начин за използване на Facebook, който е положителен. Те обаче не казва как това, което предлагат, всъщност не е курсът, с който е разработван Facebook. Те казват, че решението е по-голяма интерактивност, повече персонална връзка и по-малко публичност. Проблемът е, че те създават именно инструменти за по-голяма публичност", казва Хоугън.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@