13

Facebook променя фокуса си и вече има нова мисия. Това обяви основателят на компанията Марк Зукърбърг в много дълго и подробно отворено писмо. Досегашната мисия гласеше, че Facebook иска да даде на хората силата да споделят и да направи света по-отворен и свързан.

Тази цел обаче изглежда счупена и трудна за реализиране в този си вид, смята Зукърбърг. Според него формулировката е създала сериозни пропуски, недостатъци и "слепи зони". Затова той променя мисията на Facebook. Новият фокус на компанията ще бъде "разработка на социална инфраструктура за обществото".

Facebook пуска 4 нови функции за гледане на онлайн видео

Facebook пуска услуга за онлайн запознанства

Самият Зукърбърг все още няма конкретна представа какво точно означава това. Краткото обяснение е, създаване на различни социални онлайн услуги. Това обаче не е достатъчно точно. Зукърбърг е разделил мисията на пет отделни цели. Той иска услугите на Facebook да помагат за помагат за създаването на общества, които са информирани, сигурни, приемствени, гражданско активни и подкрепящи.

Facebook започва да филтрира фалшиви новини

Основателят на Facebook обръща внимание и на темата с фалшивите новини и обвиненията, че Facebook помага за тяхното разпространение, което дори се е отразило в резултатите на президентските избори в САЩ. Според него това е проблем на всички медии и той е много притеснен от модата всичко да се обръща в сензации и отклоняването на сериозните дискусии и насочването им към повърхностни теми.

Търсачката на Facebook разпознава обекти в снимките

Той съзнава, че със своите над 1.86 млрд. потребители, Facebook дава огромна платформа за разпространение на всякаква информация, включително крайни и радикални изказвания. Една от целите на Facebook ще бъде да се пребори с това и да гарантира по-качествена информация. Това ще стане чрез поведенчески анализи на потребителите, изкуствен интелект и системи, които ще преценяват достоверността на публикациите. Освен това компанията ще се опита да популяризира демокрацията, гласуването и дискутирането на нови, по-добри методи за управление на обществото. Зукърбърг съзнава още, че тези цели са много амбициозни и трудно постижими. Той е наясно, че ще са необходими години работа и могат да се реализират единствено с помощта и участието обществото.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@