10

С оциалните мрежи унищожават обществото. Те носят повече вреди отколкото ползи, смята Чамат Палихапития, който е бивш вицепрезидент на Facebook. Той обяви това по време на разговор със студенти в Бизнес училището на Станфорд, съобщава онлайн изданието The Verge.

Габриел за фалшивите новини и социалните мрежи: Имат няколко месеца

Германско издание: "Фейсбук" трябва да се страхува от Мария Габриел

Палихапития се присъединява към Facebook Още в началото на компанията през 2007 г. Постепенно той става неин вицепрезидент и отговаря за увеличаването на броя потребители. "Мисля, че създадохме инструменти, които разкъсват социалния елемент в обществото", коментира Палихапития. Той препоръчва на студентите да си вземат "твърда почивка" от социалните мрежи.

Според него социалните мрежи са изградени около краткосрочно удовлетворение, което е мотивирано от отделянето на допамин. Накратко, хората се вълнуват повече от това да получат "харесвания" и "сърчица" на публикациите си, отколкото да създават реални контакти или да комуникират с останалите. "Няма граждански беседи, няма съдействие. Има много дезинформация и лъжи. Това не е американски проблем. Не става дума за руските реклами. Това е глобален проблем", коментира Палихапития.

Един клик във Facebook разкрива психопрофила на човека

Поне 33 държави манипулират хората в интернет

Той дава за пример инцидент в Индия, където са били разпространявани фалшиви съобщения за отвличане в WhatsApp. В резултат, тълпи са линчували 7 невинни души. "Това е проблемът. Представете си това в още по-екстремна форма, когато зложелатели могат да манипулират голям брой хора и да ги карат да вършат каквото поискат. Това е много, много лошо", допълва той.

Кои ИТ компании пазят потребителите си най-добре

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Палихапития подчертава, че самите компании не са виновни за това. Според него Facebook полага много големи усилия да върши добро. Проблемът е, че е много лесно чрез социалните мрежи да се извършва и зло и това уронва доверието към тях. Палихапития смята, че отговорност за това има цялата екосистема в Силициевата долина, включително инвеститорите, макар в момента самият той да е такъв.

"Всички лъжат. Ако имаш стол, добър поток на сделки, капитал и късмета да се случва мащабна технологична промяна, с времето може да имаш една успешна компания от 20 и ще изглеждаш като гений. Никой не иска да го признае, но това е истината", казва Палихапития.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@