28

И нтернет троловете и техните т.нар. токсични коментари са доста широкоразпространено явление в глобалната мрежа. Известното технологични списание Wired и платформата за онлайн дискусии Disqus заедно са направили проучване да разберат разпределението на интернет троловете, техните навици и евентуално причини за поведението им.

Всеки човек лесно става интернет трол, твърдят учени

Защо хейтът е националния ни спорт

Компанията е анализирала 92 млн. публикувани коментара за период от 16 месеца. Те са написани от близо 2 млн. души в над 7000 онлайн форума, използващи Discus, предимно в САЩ. В проучването не са анализирани публикации от социални мрежи като Facebook и Twitter, а само форуми и секции с коментари в сайтове и блогове.

Резултатите са донякъде изненадващи. Оказва се, че големите мегаполиси в САЩ не са пълни с интернет тролове. Средно 8.1% от коментарите, направени от жители на Лос Анджелис например са токсични. В Ню Йорк са 9.6%, а в Чикаго - 9.1%.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Младите мъже най-често са мишена на онлайн тормоз

Град Белфлауър в Калифорния има само около 77 000 жители, но техните токсични коментари са 32.7%, като това е с 335% повече спрямо средното за останалите градове в Калифорния. реално това е и "градът на интернет троловете" в САЩ. Само още едно друго населено място в страната генерира повече токсични коментари. Това е Парк Форес в щата Илинойс, където има близо 22 000 жители. Там токсичните коментари са 34%, но 99% от тях реално се генерират само от двама души.

Най-възпитани са в Шарпсбърг, Джорджия. Там има около 340 жители, но почти никой не обижда в интернет - 0.8% от коментарите са токсични.

Колко евтино е купуването на влияние в интернет

Средно 25% от всички хора са публикували поне един обиден коментар. Оказва се, че интернет троловете са най-активни около 3 часа през нощта. Тогава средно 11% от всички коментари са обидни. Като цяло интернет потребителите са най-разговорливи около 21 ч. Тогава средно се публикуват по близо 11 000 най-различни коментара.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Оказва се, че не всички публикации, които са токсични, са замислени като такива. Някои саркастични постове, които дори не са насочени към конкретен човек, понякога биват разбрани погрешно и приемани за обидни в процеса на разговора. Най-често обаче интернет троловете съвсем ясно показват намеренията и мишената си.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@