4

К итай въведе нови още по-строги правила за достъп до интернет. Правителството задължи телекомите и доставчиците на интернет да блокират индивидуалния достъп до VPN (Vitrual Private Network) услуги на крайните потребители, съобщава Bloobmerg. Мерките са част от стратегията на правителството за "кибернезависимост".

Китай създаде непробиваем квантов сигнал от сателит

Колко евтино е купуването на влияние в интернет

В момента китайските потребители масово използват VPN услуги, за да заобикалят филтрите и да могат да сърфират свободно в интернет. От 1-ви февруари 2018 г. това обаче няма да е възможно. Самите компании ще могат да продължат да използват VPN за връзка с вътрешните си мрежи. Ще има и възможност за създаването на VPN връзки с глобалния интернет, но те ще трябва да са регистрирани към регулатора.

Фридман: Технологиите, създадени за глобална война

На практика за обикновените потребители достъпът до глобалния интернет ще стане доста по-труден. Това е и желанието на китайското правителство, което поддържа строг контрол и правила в местното интернет пространство. Така практически ще бъде спрян достъпът до социални мрежи като Twitter и Facebook, новинарски сайтове на западни медии и др.

Не е ясно как това ще повлияе на чужденците, които работят в Китай. Вероятно те ще трябва да регистрират VPN към дадения регулатор. За обикновените потребители ще останат прокси сървърите, към които китайското правителство все още не е проявило особено голям интерес. Вероятно, защото VPN-ите досега бяха значително по-популярни в страната.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@