4

С вободата в интернет се влошава за поредна година. Все повече правителства манипулират гражданите си в мрежата, особено около избори, съобщава Freedom House в ежегодния си доклад. Организацията казва, че от проучените 63 държави, в 33 от тях правителствата използват т.нар. тролове.

Facebook тествал промотиране на фалшиви коментари

Общо свободата в мрежата се е влошила в 32 държави, а в само 13 се е подобрила. България не е сред държавите, които били включени в проучването.

Facebook ще защитава голите снимки на потребителите

Кои ИТ компании пазят потребителите си най-добре

"Правителствата по света драстично да увеличили усилията си да манипулират информацията в социалните мрежи", казва организацията в доклада си. Тя допълва, че действията на тези правителства се отразяват и върху държавите, където няма такава практика.

Изучаваните държави покриват 87% от световните интернет потребители. В 36% от държавите интернет е определен като не свободен. Свободен е само в 23%. 13% не са проверени, а в 28% е частично свободен. Най-добре се представят Естония и Исландия, където няма промяна и в резултатите. Те са следвани от Канада, която регистрира подобрение и Германия, която обаче записва известно влошаване. След това е Австралия с непроменена ситуация и САЩ, където има влошаване. Челната десетка се попълва още съответно от Япония, Грузия, Великобритания и ЮАР.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

От другата страна на класацията са съответно Китай, Сирия, Етиопия, Иран, Куба, Узбекистан, Виетнам и др. Подобрение е записано в Китай, Сирия, Иран и Узбекистан.

Идва ли краят на единния отворен интернет

10 сбъднали се прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.

Най-честият метод за манипулация е създаването на проправителствени онлайн медии. След това се използват платени коментари, които да подкрепят правителството, както и ботове, които да разпространяват информацията. Фалшивите новини се използват най-вече около избори, но бележат ръст и като цяло.

Някои правителства правят и опити за ограничаване на достъпа до интернет чрез атаки към мрежи или налагане на по-високи цени. Редовно се следят репортери и представители на опозицията, както и популярни в мрежата личности. Затова потребителите трябва да са по-внимателни в интернет и да проверят информацията, която достига до тях, казва организацията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@