7

Б ъдещето на интернет може да е доста по-различно отколкото си представяме. Според британската изследователска организация NESTA, интернет може да бъде разделен на отделни "региони", съобщава онлайн изданието The Conversation.

Инвеститор обвини Facebook и Google в "хакване на мозъци"

ИТ гигантите са опасно големи и трябва да се разцепят

Процесът дори си има име - splinternet, игра на думи между интернет и разцепване на малки части или трески. Според NESTA той вече се случва след като все повече държави започнаха да ограничават достъпа на гражданите си до глобалната мрежа. Правителствата налагат филтри и други ограничения, като забраняване на VPN и прокси сървъри.

Така интернет изглежда доста по-различен за потребител в Китай спрямо някой в Австралия например. Правителствата постепенно затягат контрола и над глобални онлайн услуги като тези на Facebook, Google и др. Компаниите трябва да се съобразяват не само с местните закони, но и културни особености и норми, които често се използват като предтекст за ограничаване на достъпа до определено съдържание.

Над 5 млрд. души по света вече имат мобилен телефон

10 сбъднали се прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.

Подобни ограничения не са нещо ново, но постепенно стават все по-разпространени. Популярността на интернет нарасна именно заради възможностите за лесен достъп до най-различна информация и съдържание, както и свободата на изразяване. С увеличаване и на броя хора, които се възползват от това за незаконни цели, аргументите за ограничения стават по-силни.

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Така се създава реален риск за постепенно сегментиране на мрежата и част от нейното съдържание да не бъде достъпно от всички и всеки. Освен правителствата, големите компании и обществата също имат важна роля в намирането на общ език, който да предотврати подобен развой на нещата. В противен случай, глобалната мрежа може да загуби някои от основните си качества и предимства.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@