Оглупяват ли хората заради все по-умните технологии
Източник: БГНЕС
8

Д умите "изкуствен интелект" вече са навсякъде и все повече компании се надпреварват да ги използват за какво ли не. В опит да впечатляват с нови и нови възможности на продуктите и услугите си, те предлагат автоматизиране на почти всякакви дейности. Сред производителите на смартфони например популярност набират предвиждащите функции и алгоритми, които да се учат от навиците на потребителя и автоматично да активират функции преди самият той да осъзнае, че има нужда от тях.

Прекомерната употреба на телефона води до похотливост

Гласовите асистенти също се стремят да вършат все повече. Дори да правят резервации, да изпращат имейли и др. Идеята - хората пестят време от тези рутинни дейности и са по-свободни да вършат по-полезни за тях неща.

Друг фактор на влияние на технологиите върху хората е способността им да помнят. Един от най-честите примери е, че преди навлизането на мобилните телефони, човек е помнил без проблем по над 20 телефонни номера. Сега за мнозина е трудно да помнят дори собствения си номер.

Студенти предпочитат смартфоните си пред храна

Ню Йорк: ако ходите по улицата и си гледате телефона, застрашава ви глоба

Още един аргумент е навлизането на интернет жаргона в ежедневните разговори на хората. "Десет-хикс, брат", например е израз, който навлезе заради използването на съкращението "10х", което в чатовете значи "thanks", т.е. "благодаря". В опитите да се пише по-бързо в чатовете, мнозина съкращават или променят думи, което също влияе отрицателно на езиковите им умения.

И още негативи. Заради популярността на услуги като Google, а вече и социалните мрежи, потребителите свикват да не се стараят да запомнят каквото и да е, защото знаят, че е на един клик разстояние и по всяко време могат да отворят дадената страница и да видят информацията отново.

Освен това тези онлайн платформи заливат потребителите с огромни количества информация в битка за тяхното внимание. Това разсейва хората, руши концентрацията им и неусетно води дори до пристрастяване.

6 признака, че сте роби на телефона си (СНИМКИ)

Без телефон или без душ - много хора избират второто

Увредено е и търпението на хората. Технологиите мотивират желанието за моментално удовлетворяване, това се отразява неусетно в ежедневието, като водят до изнервеност и тревожност дори за дреболии.

Създават се и реални опасности заради нетърпението на хората и използването на смартфоните докато шофират или вървят пеша по улицата. Скорошно проучване на учени от Кеймбридж дори откри, че прекомерната употреба на смартфон може да води и до увеличен брой сексуални партньори и влошени отношения.

Прогрес, който води към изоставане

Отрицателните примери могат да са още много. Освен това тепърва предстои и истинският прогрес на изкуствения интелект, както и масовото навлизане на устройствата от Интернета на нещата, които ще автоматизират още повече неща от ежедневието (дори да преценяват, кога да се отвори прозорец, за да се проветри, например). Така за хората ще останат още по-малко причини да мислят и оглупяването ще продължи с още по-голямо темпо.

Оглупяват ли хората заради технологиите?

С подобна картина, бъдещето наистина не изглежда добро, но такава ли е реалността? Зависи с кого говори човек. Според проучване на PBS от 2016, 49% от американците действително смятат, че технологиите водят до оглупяването на хората, а 46% са на обратното мнение. При това предимно по-младите са тези, които виждат този риск, докато за по-възрастните не е чак толкова притеснително.

И макар хората да виждат подобни рискове, те смятат, че технологиите могат да са от голяма полза, стига да се използват по предназначение. Резултатът е, че 74% от анкетираните мислят, че технологиите могат да подобряват образованието, а 54% са на мнение, че те помагат на хората да са по-продуктивни.

Въпреки това 71% казват, че според тях технологиите правят хората "по-малко хора" и влошават отношенията им. Освен това 54% споделят, че технологиите ги карат да се чувстват по-малко свързани със семейството и приятелите.

Проблемът обаче е, че човек трудно може да намери баланс между използването на технологиите по-начин, който помага на живота му спрямо разчитането на тях и за неща, които би било по-добре да прави сам. Компаниите се опитват също да намерят този баланс, чрез новите функции за "лично здраве", които въвеждат в мобилните платформи и приложенията. Чрез тях се изчислява колко време човек прекарва в различните приложения и дават съвети как да намали употребата им.

Въпрос на гледна точка

На фона на всичко това философът Джеймс Флин смята, че все пак хората поумняват. По време на TED лекция, той казва, че тестовете за интелигентност отбелязват постоянно увеличение на своята сложност през целия 20-ти век. Всяко следващо поколение успява да отговори правилно "не на няколко, а на много повече" въпроси в тези тестове и затова те стават все по-сложни.

Пристрастяват ли се децата към хазарта заради видеоигри

Пристрастяването към игрите става официално заболяване

Според неговото проучване хората, които сега определяме като средностатистически умове, преди 100 години е щяло да се смятат за "надарени". А средностатистическите умове отпреди 100 години днес биха се смятали за изостанали.

Една от основните причини за това е ръстът на абстрактното мислене. Преди години хората все още са опознавали света и са решавали проблемите, които са пред очите им. Днес се мисли в много по-голяма перспектива и се търсят решения на значително по-сложни и мащабни проблеми. Светът е много по-сложен сега и хората са развили нови мисловни навици, които да им помагат.

Според него фактът, че помним по-малко, не е чак такъв проблем. Той действително се дължи на демократизацията на информацията. Ако преди 100 години човек наистина е трябвало да помни колкото се може повече неща, то днес може да пази практически цялото световно познание в телефона си. Това също води до създаването на нови мисловни навици, които да се възползват по-добре от по-големие обем информация.

Приложения, с които да защитите чатовете си

Прочуванията колко време отделят хората в четене са разнопосочни. Според някои - хората четат повече, според други - по-малко. Причината са различните извадки и най-вече - цели на четене. Оказва се, че действително все повече хора четат все по-малко за удоволствие. Същевременно повече хора отделят повече време за четене на информация, която смятат за важна. Също така доста хора са прехвърлили времето за четене във време за слушане на аудиокниги докато шофират или пътуват в градския транспорт и т.н.

Случва се голяма промяна

Напредъкът на технологиите действително води до промени в начина на мислене и поведение на хората. В момента този процес протича по-активно и затова се получават такива видими неловки или откровено глупави ситуации.

Професорът по информационни технологии в Масачузетския технологичен институт Томас Малоун отбелязва, че новите технологии променят, но и заплашават някои от старите умения. Той коментира пред The Post and Courier, че изкуственият интелект вече е тук и вече променя света. Малуон отбелязва, че от 60 години експертите постоянно казват, че "след 20 години ще има роботи с интелект, който да е като на човек", но това все още не се случва.

И все пак, изкуственият интелект е тук, специализиран в най-различни дейности. Той изземва постепенно тези дейности и това води до загубата или промяната на някои стари умения в хората. А за хората остава да се нагодят към новата действителност и да продължат да търсят баланс в употребата на технологиите около тях по начин, който им помага повече, отколкото им вреди. За целта обаче се изисква именно абстрактното мислене, но и търпение и известна доза упоритост.

Тим Кук обяви как се пази от пристрастяване към телефона

5 начина смартфонът да ни разсейва по-малко

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 12 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер